zondag 6 augustus 2023

Penny Pickle's Peckhamsalade (Peckham, Southwark, Londen, Engeland, Verenigd Koninkrijk)

PENNY PICKLE’S PECKHAMSALADE

Ben je op pad gegaan om gratis salade-ingrediënten te plukken? Dit kun je ermee doen…

150 gram wild bladgroen
3 – 4 eetlepels extra vergine olijfolie
2 eetlepels balsamicoazijn
1 – 2 tenen knoflook, geperst
zeezout
peper


Je moet zelf geplukte wilde bladeren heel goed wassen. Dompel alle slabladeren in een kom koud water en laat ze minstens 10 minuten weken. Haal ze dan uit het water en laat ze uitlekken in een vergiet. De hele vieze soorten die rechtstreeks uit het weiland van de boer komen zijn vast veel gezonder, maar je moet ze vrijwel zeker goed wassen in twee kommen met water. Je weet dat alles schoon is als er geen zand meer onder in de kom ligt. Wilde bladeren hebben extra hulp nodig. Voeg het liefst wat zout toe aan het water waarin je ze wast (de meeste beestjes in de sla houden niet van zout).
Terwijl het groen liggen te weken en uit te lekken, klop je de resterende ingrediënten door elkaar. Dressings met knoflook worden lekkerder als ze een tijdje kunnen staan. Wilde ingrediënten hebben veel smaak, dus kun je beter geen sterk smakende dressings gebruiken. Ze zijn ook vaak bitter en gronderig van smaak, dus heb je een goede zoete azijn nodig.
Doe eerst de dressing in een niet-metalen kom en voeg daarna de bladeren toe. Meng alles met je handen door elkaar.

4 personen

gebied : Peckham, Southwark, Londen, Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : salade

bron : Salmagundi : Inspirerende en originele salades uit het Midden-Oosten en verder / Sally Butcher

De perfecte broccoli (Azië)

DE PERFECTE BROCCOLI

1 grote stronk broccoli
1 theelepel sesamolie
½ theelepel Maldon-zout


Breng een grote pan ruim gezouten water aan de kook. Snijd de broccoli in kleine roosjes en de stronk in plakjes. Check wel goed wat de staat van de stronk is. Soms moet je het kontje er even af snijden of de buitenste laag verwijderen met een dunschiller, om harde stukjes te verwijderen.
Doe de stronk in het water en kook 1 minuut. Voeg de roosjes toe en kook 2 minuten. Giet af en laat 1 minuut in het vergiet liggen om uit te lekken. Je wilt geen waterige broccoli. Meng met de sesamolie en het zout.

2 - 3 personen

bereidingstijd : 10 minuten

gebied : Azië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Emma’s amazing Asia : Vega / Emma de Thouars

Kahoo va Sekanjabin (Iran)

KAHOO VA SEKANJABIN (SLASTEAKS MET MUNTSIROOP)

Dit wordt in Iran op hete dagen als gerecht op zich gegeten: het is heerlijk verfrissend. Traditiegetrouw wordt er bindsla gebruikt, maar je kunt ook ijsbergsla gebruiken, die je in mooie ‘steaks’ kunt snijden. De siroop, sekanjabin, is erg veelzijdig. Hij werd oorspronkelijk gemaakt als sharbat (sorbet); een limonade die ’s zomers op ijs wordt geschonken.

2½ deciliter water
350 gram suiker
4 eetlepels witte azijn
12 takjes munt
Eventueel een krop sla


Doe het water in de pan, voeg de suiker toe en breng het mengsel aan de kook. Laat het 10 minuten borrelen, haal de pan van het vuur en voeg de azijn toe. Laat het mengsel iets afkoelen, voeg de munt toe en zet het mengsel in een gesteriliseerde fles in de koelkast.
Was een krop sla naar keuze en trek de bladeren los. Leg de bladeren als een soort bloem rond een kom met de saus. Als je ijsbergsla gebruikt, kun je deze in ‘steaks’ snijden en de siroop over elke portie gieten.

4 personen

gebied : Iran
gerechtsoort : salade

bron : Salmagundi : Inspirerende en originele salades uit het Midden-Oosten en verder / Sally Butcher

Zelfgemaakte dumplingvellen (Azië)

ZELFGEMAAKTE DUMPLINGVELLEN

300 gram tarwebloem
een snuf zout
150 milliliter water


Meng 300 gram tarwebloem met een snuf zout en 150 milliliter water en kneed het in een standmixer of met de hand in 8 tot 10 minuten tot een soepel deeg. Vorm een bol van het deeg en laat afgedekt 1 uur rusten op kamertemperatuur.
Verdeel het deeg in 30 gelijke stukken en rol er balletjes van. Je kunt dit het beste doen door een lange rol van het deeg te maken en die in stukken te snijden.
Bestuif je werkblad met bloem en rol hierop elk balletje uit tot rondjes met een doorsnee van 10 centimeter. Rol de randen iets dunner uit en laat het midden iets dikker.

4 personen

gebied : Azië
gerechtsoort : basisgerecht

bron : Emma’s amazing Asia : Vega / Emma de Thouars

Knoflook gekonfijt in chili-olie (Azië)

KNOFLOOK GEKONFIJT IN CHILI-OLIE

1 bol knoflook
300 milliliter chili-olie
1 theelepel szechuanpeper


Pel alle tenen knoflook en doe samen met de chili-olie en szechuanpeper in een steelpannetje. De knoflook moet helemaal onderstaan.
Verwarm de olie tot hij zachtjes begint te pruttelen. Zet het vuur laag en gaar de knoflook 45 minuten heel zachtjes. Blijf er bij staan, want het is belangrijk dat de olie niet te heet wordt, maar op het laagste vuur heb je kans dat er helemaal niets gebeurt.
Zet het vuur uit en laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur. Doe over in een pot met deksel en bewaar in de koelkast. Dat kan in ieder geval een paar weken tot een paar maanden.

8 personen

bereidingstijd : 50 minuten

gebied : Azië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Emma’s amazing Asia : Vega / Emma de Thouars

Koriandersalade (Hunan, China)

KORIANDERSALADE

Deze salade, doe z’n oorsprong vindt in de Zuid-Chinese provincie Hunan, is ultiem fris, want: koriander, maar ook door de rijstazijn en sambal oelek. Het ideale bijgerecht bij een vettige kom noedels of als het buiten warm is.

1 grote bos koriander
1 teen knoflook, gepeld
1 eetlepel lichte sojasaus
2 eetlepels rijstazijn
1 theelepel sesamolie
1 theelepel sambal oelek
zout naar smaak


Hak de koriander inclusief de steeltjes grof, in stukken van 1 centimeter. Doe in een kom en rasp hier de knoflook boven. Meng met de sojasaus, rijstazijn, sesamolie en sambal oelek. Proef en breng eventueel op smaak met extra zout.

2 personen

bereidingstijd : 5 minuten

gebied : Hunan, China
gerechtsoort : salade

bron : Emma’s amazing Asia : Vega / Emma de Thouars