zondag 6 augustus 2023

Kahoo va Sekanjabin (Iran)

KAHOO VA SEKANJABIN (SLASTEAKS MET MUNTSIROOP)

Dit wordt in Iran op hete dagen als gerecht op zich gegeten: het is heerlijk verfrissend. Traditiegetrouw wordt er bindsla gebruikt, maar je kunt ook ijsbergsla gebruiken, die je in mooie ‘steaks’ kunt snijden. De siroop, sekanjabin, is erg veelzijdig. Hij werd oorspronkelijk gemaakt als sharbat (sorbet); een limonade die ’s zomers op ijs wordt geschonken.

2½ deciliter water
350 gram suiker
4 eetlepels witte azijn
12 takjes munt
Eventueel een krop sla


Doe het water in de pan, voeg de suiker toe en breng het mengsel aan de kook. Laat het 10 minuten borrelen, haal de pan van het vuur en voeg de azijn toe. Laat het mengsel iets afkoelen, voeg de munt toe en zet het mengsel in een gesteriliseerde fles in de koelkast.
Was een krop sla naar keuze en trek de bladeren los. Leg de bladeren als een soort bloem rond een kom met de saus. Als je ijsbergsla gebruikt, kun je deze in ‘steaks’ snijden en de siroop over elke portie gieten.

4 personen

gebied : Iran
gerechtsoort : salade

bron : Salmagundi : Inspirerende en originele salades uit het Midden-Oosten en verder / Sally Butcher

Geen opmerkingen: