zondag 12 februari 2023

Kip met Indiase specerijen, mango & kokos (India)

KIP MET INDIASE SPECERIJEN, MANGO & KOKOS

10 gram boter
½ eetlepel arachideolie
6 kippendijen zonder bot en vel, doormidden
zout
peper
2 middelgrote uien, grof gehakt
3 tenen knoflook, fijngewreven
6 middelgrote tomaten, kleingesneden
1½ eetlepel currypasta (Patak’s vindaloo)
1 theelepel gemberpoeder
250 milliliter kippenbouillon
160 milliliter Santen uit blik
1 theelepel lichtbruine basterdsuiker
1 net rijpe mango, geschild, ontpit en in plakjes
3 eetlepels slagroom
sap van ½ citroen of 2 limoenen
2 eetlepels grof gehakt korianderblad


Verhit de boter en olie in een koekenpan en bak de kip aan beide kanten goudbruin. Bestrooi de stukken intussen met zout en peper. (Het vlees moet kleur krijgen zonder gaar te worden.) Leg de stukken op een schaal.
Doe de uien en knoflook in de pan en fruit ze op niet te hoog vuur in 10 minuten zacht. Bak de tomaten nog eens 3 minuten mee. Roer er de currypasta en gember door. Bak 2 minuten of tot de specerijen hun geur gaan afstaan. Voeg de bouillon toe, breng alles aan de kook en kook de vloeistof tot de helft in.
Zet het vuur laag, voeg de santen en suiker toe en leg de stukken kip er weer in. Houd alles nog 15 minuten op het vuur maar laat het niet koken. Voeg de laatste 4 minuten van de kooktijd de mango toe.
Roer er de slagroom en het citrussap door. Corrigeer zo nodig de smaak. Warm alles een minuutje goed door, voeg het korianderblad toe en serveer er rijst bij.

4 personen

gebied : India
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Simpel : Makkelijk eten, groots van smaak / Diana Henry

Jamaican Jerk Chicken (Jamaica)

JAMAICAN JERK CHICKEN

60 gram biologische gember (ongeschild)
3 salade-uitjes
4 pepers
4 tenen knoflook
7½ gram tijm
2 eetlepels piment
1 eetlepel rietsuiker
2 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel gemalen zwarte peper
1 theelepel zout
4 scharrelkippenpoten
2 limoenen


Maak de marinade. Schil de gember en snijd grof. Houd 1 salade-ui apart en snijd de rest grof. Verwijder de steelaanzet van de pepers en snijd samen met e knoflook grof. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Stamp de piment fijn in de vijzel. Doe de gember, salade-ui, verse pepers, knoflook, tijm, piment, suiker, olie, zwarte peper en het zout in de keukenmachine en maal tot een pasta.
Dep de kip droog en maak inkepingen in het vlees zodat de marinade er goed in kan trekken. Meng de kip met de marinade in een hersluitbare zak of in een schaal en dek af. Zorg dat de kip overal goed is ingewreven met de marinade. Laat minstens 12 uur en bij voorkeur 24 uur in de koelkast marineren, zodat de smaken nog beter in de kip kunnen trekken.
Bereid de barbecue voor op indirect grillen en leg een stuk aluminiumfolie onder het koelste deel van het rooster. Zo wordt het vet en eventuele marinade van de kip opgevangen. Neem de kip 30 minuten voordat je deze gaat bereiden uit de koelkast.
Verdeel de kip met de velkant naar beneden over het koelste deel van het rooster en rooster 30 minuten met de deksel op de barbecue.
Keer het vlees en gaar in 20 – 30 minuten met de deksel op de barbecue. Snijd de limoenen in parten en snijd de laatste salade-ui in ringen. Serveer de kip met limoen en bestrooi met de salade-ui. Lekker met rijst en bonen.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
marineer- / bereidingstijd : 12 – 24 uur / 70 minuten

gebied : Jamaica
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : AllerHande 3 – 30 mei 2021

Tajine van kip met gekonfijte citroen (Noord-Afrika)

TAJINE VAN KIP MET GEKONFIJTE CITROEN

2 uien
6 trostomaten
5 tenen knoflook
1 kilogram vastkokende aardappelen
80 gram gekonfijte citroenen
15 gram peterselie
3 eetlepels olijfolie
600 gram scharrelkipdijfilet
2 theelepels gemalen gember
2 theelepels gemalen kurkuma
2 theelepels komijnzaad


Rasp de uien en tomaten op een grove rasp. Rasp de knoflook op een fijne rasp. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes van 1 centimeter breed. Snijd de gekonfijte citroenen in flinterdunne plakjes en verwijder de pitjes. Snijd de peterselie, ook de steeltjes, fijn maar houd deze gescheiden.
Verhit de olie in de tajine op middelhoog vuur. Fruit de ui 8 minuten, schep regelmatig om. Bak de knoflook 1 minuut mee. Snijd ondertussen de kippendijen in kwarten. Voeg de kip toe aan het ui-knoflookmengsel, bestrooi met zout, peper, gember, kurkuma en komijnzaad en bak 5 minuten mee, onder af en toe omscheppen.
Voeg de geraspte tomaat, gekonfijte citroen, peterseliesteeltjes, plakjes aardappel en 200 milliliter water toe aan de kip. Laat op laag vuur 30 minuten stoven tot de kip gaar is en de aardappel zacht.
Schep de stoof om en bestrooi met het peterselieblad.
Lekker met in stukken gescheurd stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 555 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 20 / 30 minuten

gebied : Noord-Afrika
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : AllerHande 3 – 30 mei 2021