zondag 5 januari 2025

Si Jouw Long Li (China)

SI JOUW LONG LI (GEFRITUURDE TONG MET SOJASAUS)

1 tong van 750 gram
2 eetlepels sherry
½ eetlepel zout
olie
1 bosje lente-uien, fijngehakt
1 eetlepel sojasaus
1 bosje lente-uien, fijngehakt
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel sherry
2 eetlepels water


Maak de vis schoon, spoel deze af met water en droog hem af met een stukje keukenpapier. Wrijf de vis in met twee eetlepels sherry en het zout.
Verhit de olie tot 180°C en frituur hierin de vis 8 minuten tot deze goudbruin ziet. Laat de vis goed uitlekken en leg hem in een schaal.
Verhit in een pannetje 1 eetlepel van de olie waarin de vis is gefrituurd. Voeg de lente-uien erbij en bak die 5 seconden.
Giet de sojasaus, 1 eetlepel sherry en het water erbij. Giet deze saus over de vis.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : visgerecht

bron : De nieuwe Chinese keuken : Chinese gerechten met westerse ingrediënten / W. K. Cheng

Tjien Ha Lok (China)

TJIEN HA LOK (GEBAKKEN GARNALEN IN BOTER-WORCESTERSAUS)

12 grote garnalen
2 eetlepels boter
2 uien, in reepjes gesneden
1 bosje lente-uien, in stukjes van 2 centimeter gesneden
2 eetlepels lichte sojasaus
4 eetlepels worcestersaus
2 eetlepels sherry
2 eetlepels sesamolie


Maak een diepe inkeping op de rugzijde van de garnalen en verwijder de zwarte adertjes. Spoel de garnalen af en laat ze uitlekken.
Verhit in een pan of wok 2 eetlepels boter en bak daarin de garnalen tot ze rood van kleur zijn.
Voeg de uien en de lente-uien toe en roerbak het geheel gedurende 30 seconden.
Sprenkel de sojasaus, de worcestersaus, de sherry en de sesamolie beurtelings over het gerecht en roer het geheel nog eens goed door.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : visgerecht

bron : De nieuwe Chinese keuken : Chinese gerechten met westerse ingrediënten / W. K. Cheng

Tja Sa Tin Yu (China)

TJA SA TIN YU (GEFRITUURDE SARDINES)

12 sardines
losgeklopt eigeel van 2 eieren
1 kopje maïzena
olie

MARINADE
1 eetlepel sherry
½ theelepel zout
1 eetlepel lichte sojasaus


Spoel de sardines af en laat ze goed uitlekken. Leg de sardines 5 minuten in de marinade.
Haal de vissen eerst door het eigeel en dan door de maïzena. Frituur de sardines in olie van 180°C tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : visgerecht

bron : De nieuwe Chinese keuken : Chinese gerechten met westerse ingrediënten / W. K. Cheng

Siu Chun Yu (China)

SIU CHUN YU (GEGRILLDE SPIERING)

12 spieringen
2 eetlepels sherry
snufje zout
1 limoen


Spoel de vis af en laat deze uitlekken. Besprenkel de vis met sherry en strooi er wat zout over.
Leg de vis op een rooster in een voorverwarmde oven van 250°C. Grill de vis daarin 12 tot 15 minuten. Haal de vis uit de oven en leg deze op een schaal. Besprenkel het gerecht met een beetje limoensap.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : visgerecht

bron : De nieuwe Chinese keuken : Chinese gerechten met westerse ingrediënten / W. K. Cheng

Ling Mon Tjin Wo Tao (China)

LING MON TJIN WO TAO (GESTOOMDE KARPER MET LIMOEN)

1 karper van 750 gram
1 limoen, in schijfjes
½ theelepel zout
½ kopje visbouillon


Spoel de vis af en laat deze uitlekken. Snijd de vis aan beide kanten driemaal in, schuif in de inkepingen een half schijfje limoen. Leg de vis op een hittebestendige schaal met opstaande rand en verdeel de overgebleven limoen over de hele vis.
Los het zout in de bouillon op en giet het over de vis.
Zet een rooster in een pan of wok met kokend water en stoom de vis daarin gedurende 20 minuten met het deksel erop.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : visgerecht

bron : De nieuwe Chinese keuken : Chinese gerechten met westerse ingrediënten / W. K. Cheng

Kong Po Yu (China)

KONG PO YU (STUKJES KABELJAUW MET KONG PO-SAUS)

350 gram kabeljauw
1 kopje olie
2 eetlepels olie
1 kleine ui, in stukjes
2 plakjes verse gember, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 Spaanse peper, in ringetjes
2 eetlepels sherry
½ paprika, in stukjes
100 gram champignons, in plakjes
50 gram bamboeplakjes
2 theelepels maïzena, aangemaakt met 2 eetlepels koud water
100 gram gebakken pinda’s
sesamolie

MARINADE
1 geklopt eiwit
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel sesamolie
½ theelepel zout
snufje peper
1 eetlepel maïzena

SMAAKMENGSEL
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel sojapasta
½ theelepel zout
1 theelepel suiker
1 kopje water


Leg de kabeljauw gedurende 15 minuten in de marinade. Verhit in een pan of wok 1 kopje olie. Als de olie heet is, de stukjes vis hierin frituren tot ze gaar zijn. Daarna de stukjes vis in een zeef uit laten lekken.
Verhit in een andere pan of wok 2 eetlepels olie en bak hierin de uien, de verse gember, de knoflook en de Spaanse peper gedurende 15 seconden. Sprenkel de sherry erover.
Voeg de overige groenten erbij en roerbak het geheel nog eens 1 minuut. Giet het smaakmengsel erbij en breng het geheel al roerende aan de kook. Bind het gerecht met de aangemaakte maïzena.
Meng de vis, de groenten en de pinda’s door elkaar en besprenkel het gerecht met een paar druppels sesamolie.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : visgerecht

bron : De nieuwe Chinese keuken : Chinese gerechten met westerse ingrediënten / W. K. Cheng