dinsdag 11 maart 2025

Hunan pepersaus (Hunan, China)

HUNAN PEPERSAUS

5 rode pepers
5 groene pepers
5 teentjes knoflook
1 middelgrote ui
1 eetlepel bakolie
¼ theelepel zout


Hak de pepers, knoflook en ui grof. Verhit de olie en fruit de gehakte ingrediënten 1 minuut. Voeg zout toe en dien warm of op kamertemperatuur op. Heerlijk als voorgerecht of bij gebakken rijst.

4 personen

gebied : Hunan, China
gerechtsoort : saus

bron : China : Oorspronkelijke recepten uit het Hemelse Rijk / Recepten van de chef-koks van Holiday Inn China

Ma La Lian Ou (China)

MA LA LIAN OU (LOTUSSALADE)

De lotus heeft een bijzondere betekenis voor Boeddhisten: Gautama Boeddha vergeleek het streven van de mens naar het goede met e lotus, die zuiver en schoon uit de modderige bodem van een meer opkomt.

1 stuk lotuswortel, 15 – 20 centimeter lang
1 eetlepel witte azijn
2 eetlepels suiker
zout


Schil de lotus en snijd hem overdwars in plakjes van een ½ centimeter dik. Breng een pan met water tegen de kook aan en blancheer de lotus 5 minuten. Afgieten en afspoelen met koud water.
Meng de lotus met de azijn en leg hem op een bord. Bestrooi met suiker en wat zout naar smaak en dien op.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht

bron : China : Oorspronkelijke recepten uit het Hemelse Rijk / Recepten van de chef-koks van Holiday Inn China

Gemarineerde komkommer (China)

GEMARINEERDE KOMKOMMER

1 komkommer, ongeschild
3 eetlepels bakolie
2 theelepels geperste knoflook
1 theelepel sesamolie
1½ theelepel suiker
½ theelepel zout


De komkommer wassen, over de lengte in vieren snijden en de zaadjes verwijderen. Snijd hem in vierkante reepjes en leg op een schaal. Verhit de olie en roerbak de knoflook kort tot goudkleurig. Schenk de knoflookolie over de komkommer en voeg de overige ingrediënten toe. Laten afkoelen. Serveer als voor- of bijgerecht.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : voor- of bijgerecht

bron : China : Oorspronkelijke recepten uit het Hemelse Rijk / Recepten van de chef-koks van Holiday Inn China

Bing Tang Yin Er (China)

BIN TANG YIN ER (WITTE ZWAMMETJES MET MELOEN)

Van witte zwammen wordt gezegd dat ze zeer goed zijn voor de gezondheid, en een warme of gepeperde soep van de zwam met suiker laat de ogen schitteren en werkt verfrissend voor de smaakpapillen. De volgende combinatie met meloen is een heerlijke lichte afsluiting van elk maal.

50 gram gedroogde witte zwam
100 gram kandij
3 kopjes water
75 gram water- of honingmeloen


Was de zwammetjes goed en wel ze 1 uur in warm water. Verwijder de steeltjes en harde stukjes en snijd ze in kleine stukjes. Apart zetten.
Verhit suiker en water in een pan, en roer totdat de suiker is opgelost. Schenk in een kom en voeg de zwammen toe. Bedek de kom en zet hem in een stomer. Stoom 1½ uur tot de zwammetjes zacht zijn. Laten afkoelen en in de koelkast zetten.
Maak vlak voor het opdienen balletjes van de meloen. Voeg deze bij de zwammetjes in kommetjes en dien op.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : nagerecht

bron : China : Oorspronkelijke recepten uit het Hemelse Rijk / Recepten van de chef-koks van Holiday Inn China