dinsdag 9 maart 2021

Pavo en Pepitoria (Spanje)

PAVO EN PEPITORIA (KALKOEN MET AMANDELEN EN SAFFRAAN)

1 dikke witte boterham van een dag oud
40 gram boter
2 eetlepels olijfolie
2 fijngehakte knoflookteentjes
½ bosje fijngesneden peterselie
100 gram witte amandelen
½ theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel kaneel
6 draadjes saffraan, geweekt in 1 eetlepel kokend water
sap en rasp van 1 citroen
1½ deciliter droge sherry of Manzanilla
4 kalkoendrumsticks
1 flinke zoete ui in ringen
1 - 2½ deciliter wijn of water
zout
versgemalen peper


Snijd het brood in blokjes. Verhit 15 gram boter met de olie in een braadpan met dikke bodem en bak hierin op hoog vuur de knoflook en broodblokjes goudbruin. Bak de peterselie 1 minuut mee. Pureer het mengsel in een keukenmachine met de amandelen, specerijen, saffraan, sap en rasp van de citroen en de sherry. Pureer tot een dikke, geurige saus ontstaat. Verhit de rest van de boter in dezelfde pan en bak de kalkoen en de ui rondom bruin. Schep de amandelsaus erdoor, breng het geheel aan de kook en laat het vlees, met een deksel op de pan, zachtjes in 50 minuten gaar worden. Schenk, als de saus te veel inkookt, een beetje wijn of water erbij.
Breng de kalkoen op smaak met zout en peper en serveer met de amandel-saffraansaus.
Lekker met rijst en een groene salade.

4 personen

voedingswaarde : 1173 kcal p.p.
bereidings- / afwerkingstijd : 60 / 5 minuten

gebied : Spanje
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Koken op z’n Spaans / Joyce Huisman en Chantel Veer

Ontbijtpannenkoekjes met kalkoen

ONTBIJTPANNENKOEKJES MET KALKOEN

150 gram mix voor pannenkoeken (viergranen)
3½ deciliter melk
1 eetlepel gembersiroop
1 ei
olie
50 gram rucola- of waterkersblaadjes
150 gram gerookte kalkoen- of kipfilet, in dunne reepjes
1 papaja (of mango) in dunne reepjes
1 eetlepel geroosterd sesamzaad


Roer een glad beslag van pannenkoekenmix, melk, gembersiroop en ei. Verhit in een koekenpan steeds een beetje olie en bak hierin 20 kleine pannenkoekjes (drie in de pan). Serveer de pannenkoekjes samen met de rucola, kalkoenfilet en papaja. Strooi het sesamzaad erover.

4 personen

voedingswaarde : 485 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip culinair maart 2000

Panaeng Nuea (Thailand)

PANAENG NUEA (ROERGEBAKKEN RUNDVLEESCURRY)

1 sjalotje
2 groene Spaanse pepers
2 teentjes knoflook
½ centimeter verse laos
3 centimeter verse sereh
1 theelepel garnalenpasta
2 theelepels gemalen koriander
1 stukje limoenschil
2 eetlepels suiker
2 eetlepels nam pla (vissaus)
1 deciliter kokosmelk
1 groene paprika
1 rode paprika
1 ui
300 gram biefstuk
25 gram pinda’s
2 eetlepels olie
2 eetlepels dikke kokosmelk
1 eetlepel verse basilicum, in dunne reepjes


Pel het sjalotje. Pureer de pepers, het sjalotje, de knoflook, de laos, de sereh, de garnalenpasta en de koriander tot een gladde pasta. Snijd de limoenschil in reepjes en roer ze met de suiker en nam pla door de kokosmelk. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in repen. Pel de ui en snijd hem in ringen. Snijd de biefstuk in plakjes. Hak de pinda’s.
Verhit de olie in een pan en fruit de currypasta even aan op zacht vuur. Schep de biefstuk erdoor en bak ze op hoog vuur al omscheppend bruin. Voeg de kokosmelk toe en laat alles 2 minuten sudderen. Schep de paprika, de ui en de pinda’s erdoor en roerbak alles nog 2 minuten. Schep de curry in een schaal. Strooi het kokosmengsel en de basilicum erover.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Menu 8 maart 1995