dinsdag 9 maart 2021

Pavo en Pepitoria (Spanje)

PAVO EN PEPITORIA (KALKOEN MET AMANDELEN EN SAFFRAAN)

1 dikke witte boterham van een dag oud
40 gram boter
2 eetlepels olijfolie
2 fijngehakte knoflookteentjes
½ bosje fijngesneden peterselie
100 gram witte amandelen
½ theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel kaneel
6 draadjes saffraan, geweekt in 1 eetlepel kokend water
sap en rasp van 1 citroen
1½ deciliter droge sherry of Manzanilla
4 kalkoendrumsticks
1 flinke zoete ui in ringen
1 - 2½ deciliter wijn of water
zout
versgemalen peper


Snijd het brood in blokjes. Verhit 15 gram boter met de olie in een braadpan met dikke bodem en bak hierin op hoog vuur de knoflook en broodblokjes goudbruin. Bak de peterselie 1 minuut mee. Pureer het mengsel in een keukenmachine met de amandelen, specerijen, saffraan, sap en rasp van de citroen en de sherry. Pureer tot een dikke, geurige saus ontstaat. Verhit de rest van de boter in dezelfde pan en bak de kalkoen en de ui rondom bruin. Schep de amandelsaus erdoor, breng het geheel aan de kook en laat het vlees, met een deksel op de pan, zachtjes in 50 minuten gaar worden. Schenk, als de saus te veel inkookt, een beetje wijn of water erbij.
Breng de kalkoen op smaak met zout en peper en serveer met de amandel-saffraansaus.
Lekker met rijst en een groene salade.

4 personen

voedingswaarde : 1173 kcal p.p.
bereidings- / afwerkingstijd : 60 / 5 minuten

gebied : Spanje
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Koken op z’n Spaans / Joyce Huisman en Chantel Veer

Geen opmerkingen: