woensdag 10 maart 2021

Kalkoen (Nederland)

KALKOEN

1 kalkoen
250 gram boter
wat zout
500 à 750 gram kastanjes (dit hangt van de grootte van de vogel af)


Wasch den kalkoen van binnen en van buiten af. Kook de kastanjes gedurende 10 minuten in kokend water, haal er de bovenste schil en het bruine velletje af en vul er den kalkoen, die van binnen en van buiten gezouten is, mee. Naai het achterlijf dicht. Maak de boter lichtbruin in een braadslede of ijzeren pot, leg er den kalkoen in, braad hem lichtbruin en gaar (3 à 3½ uur). Voeg telkens een weinig water bij de boter, wanneer deze dreigt bruin te worden. Bedek den kalkoen, wanneer hij in den oven gebraden wordt, met een met boter besmeerd stuk papier. Draai hem in den ijzeren pot telkens om. Maak de jus zoo nodig met water of room af. Geef er compôte bij.

gebied : Nederland
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Het Coöperatie Kookboek [1935] / C. J. Wannée

Geen opmerkingen: