dinsdag 6 december 2016

Courgettesoep met gerookte forel

COURGETTESOEP MET GEROOKTE FOREL

1 liter visfond
2 courgettes, in blokjes
2 eetlepels citroensap
1 deciliter slagroom
1 takje tijm
zout
versgemalen peper
2 gerookte forelfilets, in stukjes
½ bosje waterkers


Visfond aan de kook brengen. Courgettes toevoegen en in 5 minuten gaarkoken. Soep pureren. Soep met citroensap, slagroom en tijm opnieuw aan de kook brengen en 5 minuten zachtjes laten koken. Op smaak brengen met zout en peper. Takje tijm verwijderen. Forel in warme soepborden leggen. Warme soep erop scheppen. Met takjes waterkers garneren.

4 personen

voedingswaarde : 335 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip Culinair november 1997

Pastasalade met tonijn

PASTASALADE MET TONIJN

100 gram farfalle (pastavlinders)
1 eetlepel olijfolie
zout
versgemalen peper
2 deciliters roomsaus
1 blikje tonijn (200 gram) uitgelekt
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels fijngesneden bieslook
2 tomaten, ontveld en zaadjes verwijderd, in blokjes
100 gram veldsla
1 krop sla


In grote pan ruim water aan de kook brengen met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel zout. Pasta volgens gebruiksaanwijzing beetgaar koken. Afgieten, onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken. Pasta in schaal doen en roomsaus erdoor roeren. Tonijn in andere schaal doen en fijnmaken met vork. Op smaak brengen met peper en bieslook. Tonijn met blokjes tomaat door pasta scheppen. Op platte schaal blaadjes kropsla en veldsla leggen. Pastasalade erop leggen. Eventueel garneren met gefrituurde basilicumblaadjes.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip Culinair november 1997

Rum-rozijnen-appel uit de oven

RUM-ROZIJNEN-APPEL UIT DE OVEN

2 eetlepels rum
6 eetlepels rozijnen
2 appels, geschild, gehalveerd, klokhuis verwijderd
1 eetlepel sinaasappelsap
2 eetlepels suiker


Oven voorverwarmen op 200°C. Rum verwarmen en met rozijnen mengen. Appels met sinaasappelsap besprenkelen en met snijkant naar onder in ovenschaal zetten. Rumrozijnen over holtes van appels verdelen. Appels met suiker bestrooien en in midden van oven 20 minuten bakken. Warm serveren. Lekker met een jan hagelkoekje.

4 personen

voedingswaarde : 90 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip Culinair november 1997

Cranberrycompote met sinaasappel (Waddengebied, Nederland)

CRANBERRYCOMPOTE MET SINAASAPPEL

500 gram cranberry’s
100 gram suiker
sap van 1 sinaasappel
1 eetlepel sinaasappelrasp
1 sinaasappel


500 Gram cranberry’s met 100 gram suiker, sap van 1 sinaasappel, 1 eetlepel sinaasappelrasp en 1 deciliter water aan de kook brengen en op zacht vuur 10 minuten laten koken. 1 Sinaasappel dik schillen en vruchtvlees in stukjes snijden. Stukjes sinaasappel door compote roeren.

4 personen

gebied : Waddengebied, Nederland
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip Culinair november 1997

Creoolse rijstpot (Antillen)

CREOOLSE RIJSTPOT

3 eetlepels olie
350 gram kipfilet, in stukjes
2 uien, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
150 gram chorizo, in stukjes
300 gram sperziebonen, in stukjes van 3 centimeter
3 lente-uitjes, in ringen
100 gram hamblokjes
300 gram langkorrelrijst
1 blikje rode kidneybonen (400 gram), uitgelekt
zout
cayennepeper


In grote braadpan of grote hapjespan olie verhitten en kip rondom bruin bakken. Ui, knoflook en chorizo toevoegen en 2 minuten meebakken. Sperziebonen, lente-ui, ham, rijst en ½ liter water toevoegen en aan de kook brengen.
Gerecht in 20 - 25 minuten zachtjes gaar laten worden. Zonodig tussentijds water toevoegen. Kidneybonen 10 minuten voor einde van kooktijd toevoegen en meewarmen. Gerecht op smaak brengen met zout en cayennepeper.

4 personen

voedingswaarde : 740 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Antillen
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip Culinair november 1997

Javaanse smoorschotel (Java, Indonesië)

JAVAANSE SMOORSCHOTEL

1 blok tahoe (375 gram), in blokjes van 2 centimeter
4 eetlepels olie
150 gram wortel, in plakjes
500 gram aardappel, geschild, in stukjes van 2 - 3 centimeter
3 deciliter dunne kokosmelk (blik à 4 deciliter)
1 struik paksoi, in stukjes
1 zakje kruidenmix voor nasi goreng
100 gram taugé
zout
peper
1 eetlepel pindakaas


Tahoe droogdeppen. Olie in braadpan of wadjan verhitten en tahoe in 10 minuten lichtbruin en knapperig bakken. Wortel en aardappel toevoegen en kokosmelk erdoor roeren. Gerecht nog 10 minuten zachtjes laten koken. Paksoi en kruidenmix toevoegen. Alles goed omscheppen en nog 5 - 10 minuten zachtjes koken tot paksoi beetgaar is. Taugé laatste minuut mee verwarmen. Gerecht met zout en peper op smaak brengen. Pindakaas door saus roeren.

4 personen

voedingswaarde : 405 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Java, Indonesië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Tip Culinair november 1997

Vietnamese driehoekjes (Vietnam)

VIETNAMESE DRIEHOEKJES

150 gram tofu, verkruimeld
2 lente-uitjes, fijngesneden
1 eetlepel geraspte limoenschil
100 gram taugé
2 eetlepels Chinese sojasaus
1 theelepel sambal oelek
zout
10 wontonvellen van 10 x 10 centimeter
frituurolie


Tofu, lente-ui, limoenschil, taugé, sojasaus, sambal en zout mengen. Mengsel over wontonvellen verdelen, deegranden met water bestrijken en wontons als driehoekjes dichtvouwen.
Frituurolie verhitten tot 180°C. Driehoekjes in het olie in 3 - 5 minuten lichtbruin en krokant frituren.

10 stuks

voedingswaarde : 55 kcal per stuk
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Vietnam
gerechtsoort : hartig hapje

bron : Tip Culinair november 1997