woensdag 12 oktober 2022

Venkel met broccoli en tomatensaus

VENKEL MET BROCCOLI EN TOMATENSAUS

400 gram venkel
300 gram broccoli
1 kleine ui
zout
1 deciliter droge witte wijn
1 eetlepel olie
2½ deciliter tomatensaus
½ theelepel basilicum
peper


Venkel wassen. Stronk en steeltjes verwijderen. In repen snijden. Van broccoli taaie uiteinden verwijderen. Wassen. Stronken van roosjes snijden. Stronken in stukjes snijden. Ui pellen en snipperen.
In pan met 1 deciliter water, wijn en zout de venkel 5 minuten koken. Broccolistronkjes toevoegen. Nog 5 minuten koken. Broccoliroosjes toevoegen. Nog 5 minuten koken. In andere pan olie verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Tomatensaus en basilicum erdoor roeren. 3 Minuten verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Venkel en broccoli afgieten. In wijde schaal scheppen. In midden saus schenken.
Lekker met kalfslapje en spaghetti.

4 personen

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip oktober 1988

Arroz Criollo (Argentinië)

ARROZ CRIOLLO (ARGENTIJNSE RIJST)

1 grote ui
1 rode paprika
10 takjes peterselie
4 eetlepels olie
1 teentje knoflook
200 gram droogkokende rijst
½ kruidenbouillontablet


Ui pellen en snipperen. Paprika wassen, schoonmaken en in heel kleine stukjes snijden. In een kopje 6 takjes peterselie fijnknippen. In een braadpan olie verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Rijst, peterselie en paprika door ui scheppen en al omscheppende 3 minuten meebakken. 2 Deciliter water en bouillontablet toevoegen en bouillontablet goed door rijst roeren. Met deksel op de pan rijst in 10 minuten gaar en droog koken. Rijst met deksel op pan nog 5 minuten laten staan. 4 Kommetjes (inhoud 2 deciliter) omspoelen met heet water. Rijst over kommetjes verdelen en aandrukken. Op elk kommetje bord leggen, samen keren, even schudden en rijstbergjes op bord laten glijden. Elk rijstbergje garneren met takje peterselie. Direct opdienen.
Lekker bij gegrilleerd vlees.

4 personen

voedingswaarde : 295 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Argentinië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : AllerHande oktober 1989

Gevulde winterwortel met hazelnoten en kaas

GEVULDE WINTERWORTEL MET HAZELNOTEN EN KAAS

1 kruidenbouillontablet
100 gram snelkookrijst
2 winterwortels (700 gram)
zout
1 eetlepel boter of margarine
½ eetlepel gemberpoeder
1 theelepel kerriepoeder (mild)
1 theelepel koenjit
65 gram hazelnoten
50 gram geraspte oude kaas


In pan met ruim water en bouillontablet rijst koken volgens gebruiksaanwijzing. Wortels schrappen en wassen. Overlangs halveren. Bolle kanten recht afsnijden, zodat ze niet omvallen. Met mesje uithollen tot ½ centimeter van wand. In pan met weinig water en zout uitgeholde wortels 15 minuten koken. Intussen rest van wortel in kleinere stukjes snijden. Aan rijst toevoegen. Laatste 2 minuten meekoken. Intussen in braadpan boter verhitten. Toevoegen: gemberpoeder, kerriepoeder, koenjit, hazelnoten en wortel-rijstmengsel. Onder voortdurend omscheppen 5 minuten bakken. Op smaak brengen met zout. Wortels afgieten en op 2 borden leggen. Helft van kaas erover strooien. Rijstmengsel erop scheppen. Bestrooien met rest van kaas.
Lekker met gemengde salade.

2 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip oktober 1988

Volkorenbolletje met kasragoût

VOLKORENBOLLETJE MET KAASRAGOÛT

2 volkorenbolletjes
2 deciliter magere melk
1 kuipje smeerkaas 20+ (100 gram)
1 kleine tomaat
1 blikje doperwten (nettogewicht 200 gram)
100 gram oude kaas
2 theelepels aardappelmeel
1 eetlepel mosterd
versgemalen peper
6 sprietjes bieslook


Oven voorverwarmen op 200°C. Van bolletjes kapjes afsnijden en tot 1 centimeter van wand uithollen. Op bakplaat in midden van oven kapjes en bolletjes in 5 minuten knapperig bakken. Intussen in braadpan melk en smeerkaas verwarmen totdat kaas gesmolten is. Af en toe roeren. Intussen tomaat wassen en in stukjes snijden. In zeef doperwten laten uitlekken. Van kaas korst afsnijden. In stukjes snijden. In kopje aardappelmeel met 1 eetlepel koud water tot glad papje roeren. Aan hete kaassaus toevoegen. Blijven roeren tot dik gebonden saus. Aan saus toevoegen: tomaat, doperwten, oude kaas en mosterd. Op smaak brengen met peper. Op elk bord bolletje leggen. Ragoût erover verdelen. Bieslook erboven fijnknippen. Kapje erop leggen.
Lekker met komkommersalade.

2 personen

voedingswaarde : 470 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip oktober 1988

Tomatensoep met courgette en vlindermacaroni (Italië)

TOMATENSOEP MET COURGETTE EN VLINDERMACARONI

1 ui
1 courgette
1 eetlepel (olijf)olie
1 blik geconcentreerde tomatensoep (inhoud 4,6 deciliter)
50 gram vlindermacaroni
1 theelepel oregano
1 theelepel basilicum
1 teentje knoflook
100 gram geraspte oude kaas


Ui pellen en fijnsnipperen. Courgette wassen en kroontje verwijderen. In plakjes snijden en plakjes halveren. In pan olie verhitten en ui 3 minuten bakken. Toevoegen: tomatensoep, 6 ½ deciliter water, courgette, macaroni, oregano en basilicum. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Aan de kook brengen. 10 Minuten zachtjes koken. In 2 diepe borden soep scheppen.
Lekker met bruin stokbrood met sesamzaad.

2 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip oktober 1989

Toast met gegratineerd roerei

TOAST MET GEGRATINEERD ROEREI

1 tomaat ½ bakje champignons (à 250 gram)
1 eetlepel boter of margarine
2 theelepels citroensap
2 eieren
2 eetlepels melk
zout
peper
3 takjes peterselie
2 sneetjes witbrood
2 plakken 20+kaas van 25 gram elk


Tomaat inkruisen. Enkele tellen onderdompelen in kokend water en ontvellen. Tomaat halveren en pitjes verwijderen. Vruchtvlees in kleine stukjes snijden. Met keukenpapier champignons schoonvegen. In vieren snijden. In pan boter smelten. Champignons erdoor scheppen. Besprenkelen met citroensap. Met deksel schuin op pan champignons 3 minuten zachtjes stoven. Intussen in kom eieren loskloppen met melk, zout en peper. Peterselie erboven fijnknippen. Tomaat erdoor scheppen. Al roerende aan champignons eimengsel toevoegen. Eimengsel in 4 minuten zachtjes laten stollen tot ei glanst. Intussen grill voorverwarmen op hoogste stand. Sneetjes brood roosteren. Sneetjes brood op bakplaat leggen. Roerei erover verdelen. Plakken kaas erop leggen. In midden van grill kaas in 3 minuten laten smelten. Toast op 2 borden leggen.
Lekker met ijsbergsla.

2 personen

voedingswaarde : 250 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip oktober 1988

Kaasomelet met tomaat

KAASOMELET MET TOMAAT

100 gram belegen kaas
1 sjalotje
1 kleine tomaat
2 eieren
1½ theelepel kerriepoeder
peper
1 eetlepel bloem
1 eetlepel margarine


Van kaas 1 dun plakje afsnijden. In dunne reepjes van 3 centimeter snijden. Rest van kaas raspen. Sjalotje pellen en heel fijn snipperen. Tomaat wassen en in 4 plakken snijden.
In kom eieren loskloppen met kerriepoeder en peper. Toevoegen: geraspte kaas, sjalot en bloem. Goed door elkaar roeren. In koekenpan margarine verhitten. Ei-kaasmengsel erin schenken. Beetje laten uitvloeien. Zachtjes bakken tot bovenkant bijna droog is. Met behulp van deksel of pannenkoekmes voorzichtig keren. Andere kant goudbruin bakken. Omelet halveren en op 2 borden scheppen. Garneren met plakjes tomaat en reepjes kaas.
Lekker met gebakken aardappelen en gemengde salade.

2 personen

voedingswaarde : 350 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip oktober 1989

Kruidenmayonaise

KRUIDENMAYONAISE

3 takjes peterselie
8 sprietjes bieslook
1 takje selderij
½ teentje knoflook
6 eetlepels mayonaise
3 eetlepels umer
1 theelepel tomatenpuree


In kopje fijnknippen: 2 takjes peterselie, bieslook en selderij. In kom doen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: mayonaise, umer en tomatenpuree. Tot sausje roeren.
Kruidenmayonaise nogmaals doorroeren. In schaaltje scheppen. Rest van peterselie erboven fijnknippen.

4 personen

voedingswaarde : 220 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 1 minuten

gerechtsoort : saus

bron : Tip oktober 1989

Broccoli met kerrie-eisaus

BROCCOLI MET KERRIE-EISAUS

2 eieren
1 sjalotje
1 deciliter garderoom
2 eetlepels mayonaise
2 theelepels kerriepoeder (scherp)
1 teentje knoflook
750 gram broccoli
zout


Eieren in 10 minuten hard koken. Laten schrikken, pellen en in stukjes snijden. Sjalotje pellen en fijnsnipperen. In kommetje doen: garderoom, mayonaise, eieren, sjalotje en kerriepoeder. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Door elkaar roeren. Van broccoli taaie uiteinden verwijderen. Wassen. Stronken van roosjes snijden. Stronken in stukjes snijden. Tot gebruik in koelkast zetten.
In pan met weinig water en zout, broccolistronkjes in 5 minuten koken. Roosjes toevoegen. In nog 5 minuten gaar koken. Intussen in steelpan saus in 5 minuten zachtjes verwarmen. Broccoli in schaal doen. Saus erover schenken.
Lekker bij kaasplak en gekookte rijst.

4 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 10 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip oktober 1989

Garnalen met ei en doperwten

GARNALEN MET EI EN DOPERWTEN

zout
300 gram diepvries doperwten
100 gram grote Noorse garnalen
1½ eetlepel boter of margarine
2 teentjes knoflook
2 eieren
4 eetlepels melk
versgemalen peper
2 takjes verse basilicum


In pan met weinig water en zout, doperwten in 10 minuten bijna gaar koken. Intussen in zeef garnalen onder koud water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Doperwten afgieten. In braadpan boter verhitten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. 1 Minuut zachtjes bakken. Intussen in kom eieren loskloppen met melk, zout en peper. Toevoegen: doperwten en helft van garnalen. Basilicum erboven fijnknippen (8 blaadjes achterhouden voor garnering). Aan knoflook doperwten-eimengsel toevoegen. Andere helft van garnalen erop leggen. Met deksel op pan 5 minuten zachtjes bakken. Garneren met rest van basilicum.
Lekker met bruinbrood en kropsla.

2 personen

voedingswaarde : 280 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip oktober 1988

Broodje vissticks met groentesaus

BROODJE VISSTICKS MET GROENTESAUS

2 eieren
4 blaadjes kropsla
3 worteltjes (75 gram)
7 eetlepels pikante groenten-sandwichspread
3 eetlepels melk
30 gram boter of margarine
12 vissticks
1 komkommer
2 eetlepels azijn
zout
peper
4 witte ronde sesambroodjes


Eieren in 8 minuten hard koken. Laten schrikken en pellen. In plakjes snijden. Sla wassen en (in slamandje) uitslaan. Worteltjes schrappen en wassen. Fijn raspen. In kommetje wortel, sandwichspread en melk tot sausje roeren.
In koekenpan boter verhitten. Vissticks bakken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen komkommer schillen. Overlangs halveren. Met theelepel zaadjes eruit schrapen. In reepjes snijden. In kom doen: komkommer, azijn, zout en peper. Broodjes opensnijden. Onderste helft beleggen met sla. Vissticks erop leggen. Wortel-spread erover verdelen. Kapjes erop zetten. In zeef komkommer afgieten. Over 4 bordjes verdelen: broodjes, komkommer en ei.

4 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip oktober 1988

Roergebakken kip met groenten

ROERGEBAKKEN KIP MET GROENTEN

1 prei
1 schijfje verse gemberwortel van 1 centimeter
4 Chinese koolbladeren
200 gram gare kip
2 schijven ananas (uit blik)
2 eetlepels olie
1 teentje knoflook
165 gram taugé
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels medium dry sherry


Prei wassen, schoonmaken en in dunne ringen snijden. Gemberwortel schillen en heel fijn snijden. Chinese koolbladeren wassen, schoonmaken en in repen snijden. Kip in stukjes snijden. Ananas in stukjes snijden. In en wok of braadpan de olie verhitten. Prei en gember al roerende 2 minuten bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Erdoor scheppen: kool, taugé, kip, ananas, sojasaus en sherry. Al omscheppend 4 minuten bakken tot groenten knappend gaar zijn. Op smaak brengen met zout en peper.

2 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : AllerHande oktober 1989