donderdag 15 april 2021

Saté van tempé (Indonesië)

SATÉ VAN TEMPÉ

1 stuk tempé
1 ui
2 teentjes knoflook
1 theelepel keukentamarinde
1 eetlepel ketjap
2 theelepels bruine basterdsuiker
1 theelepel ketoembar
1 theelepel laos
peper
zout

Snijd de tempé in blokjes. Snijd de gepelde ui fijn en pers de knoflook uit. Roer ui, knoflook, tamarinde, ketjap, suiker, ketoembar, laos, peper en zout door elkaar en wrijf er een dikke brij van. Doe dit in een kom en leg de blokjes tempé erin. Meng goed en laat 30 minuten staan. Verwarm de grill voor. Rijg de stukjes tempé aan satépennen en grilleer ze tot ze krokant en goudbruin zijn.
Variatie: Voor dit recept kunt u in plaats van tempé, tahoe gebruiken. Of u kunt om en om stukjes tempé en tahoe aan pennen rijgen. De bereiding is precies hetzelfde.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Chinees en Indisch / Mary Brückel-Beiten, Tineke de Lang-Van Vugt

Tahoe in ketjapsaus (Indonesië)

TAHOE IN KETJAPSAUS

1 blok tahoe
1 teentje knoflook
1 ui
frituurolie
50 milliliter olie
1 stukje verse gemberwortel
snufje geraspte nootmuskaat
zwarte peper
zout
1 theelepel keukentamarinde
1 eetlepel stroop
2 eetlepels ketjap
2 theelepels bruine basterdsuiker
150 milliliter water


Snijd de tahoe in plakken. Verhit een royale hoeveelheid olie en frituur de plakken tahoe hierin, tot ze lichtbruin van kleur zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Bestrooi ze met een beetje zout. Maak de knoflook schoon en pers deze uit, schil de ui en snipper die fijn. Schil de gemberwortel en hak die fijn. Verhit 50 milliliter olie in een pan en fruit hierin de ui glazig. Voeg dan knoflook, gember, nootmuskaat, peper, tamarinde, stroop, ketjap, suiker en water toe. Breng deze saus aan de kook, leg het deksel op de pan en laat de saus een half uur zacht pruttelen, roer af en toe en voeg zo nodig een beetje water toe. De saus moet nogal dik zijn. Leg na een half uur de plakken tahoe in de saus en laat deze nog een half uur zacht mee pruttelen.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Chinees en Indisch / Mary Brückel-Beiten, Tineke de Lang-Van Vugt

Indische schelvis (Indonesië)

INDISCHE SCHELVIS

1 grote schelvis
1 krop sla
zout
4 hardgekookte eierdooiers
4 eetlepels slaolie
3 eetlepels azijn
peper
1 eetlepel kappertjes
2 zoetzure augurken
2 hardgekookte eieren


Was en droog de sla. Snijd de vis in moten en kook die in water met een beetje zout gaar. Schep de moten voorzichtig uit het water en leg ze even op een bord om af te koelen. Prak de eierdooiers fijn, voeg olie, azijn, peper en zout toe. Roer tot een sausje. Wentel de moten vis door deze saus. Beleg een schotel met slabladeren, schik de moten vis hierop. Schep de rest van de saus erover. Garneer de schotel verder met kappertjes, gesneden augurken en gehalveerde, hardgekookte eieren.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Chinees en Indisch / Mary Brückel-Beiten, Tineke de Lang-Van Vugt

Satésaus (Indonesië)

SATÉSAUS (PINDASAUS)

1½ deciliter warm water of warme melk
2 à 3 eetlepels pindakaas
1 theelepel zout
4 theelepels suiker
1 eetlepel azijn
sambal oelek


Roer alle ingrediënten in een pannetje door elkaar. Breng de saus aan de kook. Voeg zo nodig nog wat water of melk toe.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : saus

bron : Chinees en Indisch / Mary Brückel-Beiten, Tineke de Lang-Van Vugt