zondag 31 maart 2019

Singapore-bami (Singapore)

SINGAPORE-BAMI

200 - 300 gram dunne eiernoedels
zout
peper
2 eetlepels olie
300 gram kipfilet, in onregelmatige reepjes
1 rode chilipeper, zonder zaadjes, in dunne ringen
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 theelepel geraspte gemberwortel
1 kleine ui, in dunne ringen
2 rode paprika’s, in lange dunne repen
3 lente-uitjes, in dunne ringen
2 theelepels kerriepoeder
½ theelepel cayennepeper
5 eetlepels kippenbouillon (van tablet)
3 - 4 eetlepels grof gehakte pinda’s
15 basilicumblaadjes


Noedels in ruim kokend water met zout volgens gebruiksaanwijzing gaarkoken. Olie verhitten en kip hierin 4 - 5 minuten bakken. Kip uit pan nemen. In achtergebleven olie chilipeper, knoflook, gember en ui 4 minuten bakken. Paprika en lente-ui toevoegen en 4 minuten meebakken. Kerriepoeder en cayennepeper erdoor roeren en kip in pan terugdoen. Noedels erdoor scheppen en bouillon erbij schenken. Gerecht op zacht vuur nog 5 minuten goed verwarmen en met zout en peper op smaak brengen. Voor serveren pinda’s erover strooien en bami met blaadjes basilicum garneren.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Singapore
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip Culinair maart 1998, bijlage “Hot Food”

Caipirinha peper (Oosters)

CAIPIRINHA PEPER

2½ deciliter cachaça (Zuid-Amerikaans distillaat van rietsuiker)
4 eetlepels suiker
1 in ringen gesneden jalapeñopeper
4 ingesneden en platgedrukte (of in stukjes gesneden) limoenen
crushed ijs


2½ Deciliter cachaça (Zuid-Amerikaans distillaat van rietsuiker), 4 eetlepels suiker en 1 in ringen gesneden jalapeñopeper in kan doen en mengsel 2 uur laten staan, zodat de peper zijn hete smaak kan afgeven. 4 Ingesneden en platgedrukte (of in stukjes gesneden) limoenen over 4 glazen verdelen. Cachaçamengsel door zeef over limoenen schenken en glazen opvullen met crushed ijs.

4 personen

voedingswaarde : 105 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 10 minuten / 2 uur

gebied : Oosters
gerechtsoort : drank

bron : Tip Culinair maart 1998, bijlage “Hot Food”

Chili wodka (Oosters)

CHILIWODKA

2 grote chilipepers
1 fles wodka


2 Grote chilipepers in de lengte halveren en in 1 fles wodka doen. Pepers 1 - 2 dagen in wodka laten marineren. Dan pepers eruit halen of wodka eventueel zeven.

15 personen

voedingswaarde : 145 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 5 minuten / 1 - 2 dagen

gebied : Oosters
gerechtsoort : drank

bron : Tip Culinair maart 1998, bijlage “Hot Food”

Spiced tea (India)

SPICED TEA

1 - 2 eetlepels theeblaadjes
2 kruidnagels
1 kardemomzaadje
½ kaneelstokje
1 fijngesneden gemberbolletje
1 theelepel geraspte citroenschil
6 deciliter kokend water
kaneelstokje.


1 - 2 Eetlepels theeblaadjes, 2 kruidnagels, 1 kardemomzaadje, ½ kaneelstokje, 1 fijngesneden gemberbolletje en 1 theelepel geraspte citroenschil mengen. 6 Deciliter kokend water erop schenken en thee 5 minuten laten trekken. Thee zeven, laten afkoelen en serveren met een kaneelstokje.
De thee is ook warm heel lekker.

4 personen

voedingswaarde : 010 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gebied : India
gerechtsoort : drank

bron : Tip Culinair maart 1998, bijlage “Hot Food”