SCHLADA L’FILFIL (SALADE VAN GROENE PEPERTJES)
6 verse groene pepertjes - mild van smaak
6 grote rijpe stevige tomaten
5 teentjes knoflook - uit de knijper
1 theelepel komijnzaad
¼ theelepel rode pepertjes - fijn gesnipperd
zout
5 eetlepels olijfolie
sap van 2 citroenen of 6 eetlepels blanke azijn
Breng een pan met water aan de kook en leg er de groene papertjes in met de tomaten. Laat het water 2 à 3 minuten koken. Schep de tomaten uit het kokende water en leg ze in ijskoud water. Laat de pepertjes nog 4 minuten langer doorkoken en leg ze dan ook in ijskoud water.
Verwijder de velletjes van de groene pepertjes, snijd deze overlangs door en verwijder ook de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Maak een saus van knoflook, komijnzaad, stukjes rode peper, zout naar smaak, olijfolie en citroensap of azijn. Roer deze goed door en schenk de saus over de groenten. Schep de salade door elkaar en laat 20 minuten intrekken voor de maaltijd.
4 personen
land : Marokko
gerechtsoort : salade
bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day
donderdag 21 februari 2019
Sstrmbak (Marokko)
SSTRMBAK (MOSSELEN)
500 gram gekookte mosselen
3 eetlepels olijfolie
1 flinke ui, zeer fijn gesnipperd
3 tomaten, geschild, zonder pitten, in blokjes gesneden
3 eetlepels gehakte peterselie
½ theelepel scherpe rode pepertjes, zeer fijn gesnipperd
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel komijnzaad
zout
citroensap
½ theelepel geraspte citroenschil
Verwarm de olijfolie en voeg de ui toe. Fruit deze lichtbruin en schep de stukjes tomaat in de pan met peterselie, rode pepertjes, paprikapoeder, komijnzaad en zout naar smaak. Breng dit alles goed roerend aan de kook. Schenk een scheutje water bij de saus en laat deze goed roerend op laag vuur 10 minuten doorkoken. Warm de mosselen in de saus en laat ze vervolgens in de saus afkoelen. Breng dit alles op smaak met enkele druppels citroensap en geraspte citroenschil.
4 personen
gebied : Marokko
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day
500 gram gekookte mosselen
3 eetlepels olijfolie
1 flinke ui, zeer fijn gesnipperd
3 tomaten, geschild, zonder pitten, in blokjes gesneden
3 eetlepels gehakte peterselie
½ theelepel scherpe rode pepertjes, zeer fijn gesnipperd
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel komijnzaad
zout
citroensap
½ theelepel geraspte citroenschil
Verwarm de olijfolie en voeg de ui toe. Fruit deze lichtbruin en schep de stukjes tomaat in de pan met peterselie, rode pepertjes, paprikapoeder, komijnzaad en zout naar smaak. Breng dit alles goed roerend aan de kook. Schenk een scheutje water bij de saus en laat deze goed roerend op laag vuur 10 minuten doorkoken. Warm de mosselen in de saus en laat ze vervolgens in de saus afkoelen. Breng dit alles op smaak met enkele druppels citroensap en geraspte citroenschil.
4 personen
gebied : Marokko
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day
Garnalenomelet met amandelen (Marokko)
GARNALENOMELET MET AMANDELEN
200 gram gepelde garnalen
3 eetlepels olijfolie
1 ui, zeer fijn gesnipperd
4 eetlepels gehakte peterselie
½ theelepel komijnzaad
75 gram amandelen, zonder velletjes geroosterd in de koekenpan en hierna fijngehakt
1 eetlepel suiker
4 eieren, losgeklopt
zout
Verwarm voor de omelet de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin op niet te hoog vuur de uien lichtbruin. Voeg dan de garnalen toe met peterselie, komijnzaad, de amandelen en suiker. Warm dit omscheppend even door. Klop zout naar smaak door de eieren en schenk het eimengsel in de pan. Laat op laag vuur de omelet stevig worden. Schuif de omelet op een warme schaal en garneer met suiker en enkele gehakte amandelen. Serveer de in punten gesneden omelet zo warm mogelijk. Er kunnen natuurlijk ook 4 eenpersoons omeletten van worden gebakken in een veel kleinere koekenpan.
1 persoon (als lunchgerecht, of 4 personen als dessert)
gebied : Marokko
gerechtsoort : lunchgerecht of dessert
bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day
200 gram gepelde garnalen
3 eetlepels olijfolie
1 ui, zeer fijn gesnipperd
4 eetlepels gehakte peterselie
½ theelepel komijnzaad
75 gram amandelen, zonder velletjes geroosterd in de koekenpan en hierna fijngehakt
1 eetlepel suiker
4 eieren, losgeklopt
zout
Verwarm voor de omelet de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin op niet te hoog vuur de uien lichtbruin. Voeg dan de garnalen toe met peterselie, komijnzaad, de amandelen en suiker. Warm dit omscheppend even door. Klop zout naar smaak door de eieren en schenk het eimengsel in de pan. Laat op laag vuur de omelet stevig worden. Schuif de omelet op een warme schaal en garneer met suiker en enkele gehakte amandelen. Serveer de in punten gesneden omelet zo warm mogelijk. Er kunnen natuurlijk ook 4 eenpersoons omeletten van worden gebakken in een veel kleinere koekenpan.
1 persoon (als lunchgerecht, of 4 personen als dessert)
gebied : Marokko
gerechtsoort : lunchgerecht of dessert
bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day
Garnalenomelet (Marokko)
GARNALENOMELET
200 gram gepelde garnalen
3 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook, uit de knijper
2 eetlepels gehakte peterselie
1 theelepel komijnzaad
4 eieren, losgeklopt
zout
Verwarm voor de omelet de olijfolie in een koekenpan en voeg de knoflook toe. Laat dit even kleuren onder goed roeren en voeg de peterselie en het komijnzaad toe. Klop zout naar smaak door de eieren. Warm de garnalen op in de koekenpan en schenk er het eiermengsel over. Laat op laag vuur de omelet stevig worden. Klap de omelet dubbel en schuif deze op een warme schaal.
Strooi er wat gehakte peterselie over om te garneren.
In Marokko wordt deze garnalenomelet met suiker bestrooid geserveerd.
4 personen
gebied : Marokko
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day
200 gram gepelde garnalen
3 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook, uit de knijper
2 eetlepels gehakte peterselie
1 theelepel komijnzaad
4 eieren, losgeklopt
zout
Verwarm voor de omelet de olijfolie in een koekenpan en voeg de knoflook toe. Laat dit even kleuren onder goed roeren en voeg de peterselie en het komijnzaad toe. Klop zout naar smaak door de eieren. Warm de garnalen op in de koekenpan en schenk er het eiermengsel over. Laat op laag vuur de omelet stevig worden. Klap de omelet dubbel en schuif deze op een warme schaal.
Strooi er wat gehakte peterselie over om te garneren.
In Marokko wordt deze garnalenomelet met suiker bestrooid geserveerd.
4 personen
gebied : Marokko
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day
L'hootz f'tadjeen (Marokko)
L’HOOTZ F’TADJEEN (STOOFPOT VAN ZEEWOLF)
Dit recept is bedoeld voor zwaardvis, maar elke stevige vis is te gebruiken, zoals bijvoorbeeld zeewolf.
500 gram gefileerde zeewolf, in stukken gesneden
2 flinke uien, in dunne ringen gesneden
1 theelepel lacama (Mengsel van kaneel, gemalen zwarte peper, kerriepoeder, gemberpoeder en nootmuskaat. Alle ingrediënten in gelijke hoeveelheden mengen.)
250 gram wortelen, in blokjes gesneden
250 gram aardappelen, in blokjes gesneden
3 tomaten, in blokjes gesneden
zout
1 theelepel paprikapoeder
mespunt saffraanpoeder
1 deciliter olijfolie
1 rood pepertje om te garneren
Leg alle ingrediënten laag om laag in een ovenvaste schaal. Eerst de stukken vis met ui, bestrooid met lacama en vervolgens de wortel, aardappel, tomaat bestrooid met zout, paprikapoeder en saffraanpoeder.
Schenk er verwarmde olijfolie over. Leg in het midden om te garneren een rood pepertje.
Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie en zet de schaal 45 minuten in een voorverwarmde oven van 175 ºC à 200 ºC.
Meng de inhoud van de schaal niet door elkaar. Druppel er als alles gaar is citroensap over.
4 personen
land : Marokko
gerechtsoort : visgerecht
bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day
Dit recept is bedoeld voor zwaardvis, maar elke stevige vis is te gebruiken, zoals bijvoorbeeld zeewolf.
500 gram gefileerde zeewolf, in stukken gesneden
2 flinke uien, in dunne ringen gesneden
1 theelepel lacama (Mengsel van kaneel, gemalen zwarte peper, kerriepoeder, gemberpoeder en nootmuskaat. Alle ingrediënten in gelijke hoeveelheden mengen.)
250 gram wortelen, in blokjes gesneden
250 gram aardappelen, in blokjes gesneden
3 tomaten, in blokjes gesneden
zout
1 theelepel paprikapoeder
mespunt saffraanpoeder
1 deciliter olijfolie
1 rood pepertje om te garneren
Leg alle ingrediënten laag om laag in een ovenvaste schaal. Eerst de stukken vis met ui, bestrooid met lacama en vervolgens de wortel, aardappel, tomaat bestrooid met zout, paprikapoeder en saffraanpoeder.
Schenk er verwarmde olijfolie over. Leg in het midden om te garneren een rood pepertje.
Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie en zet de schaal 45 minuten in een voorverwarmde oven van 175 ºC à 200 ºC.
Meng de inhoud van de schaal niet door elkaar. Druppel er als alles gaar is citroensap over.
4 personen
land : Marokko
gerechtsoort : visgerecht
bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day
Abonneren op:
Posts (Atom)