RÖSTI MET KRUIDEN
½ ui
3 takjes peterselie
8 sprietjes bieslook
1 ei
zout
peper
1 deciliter koffieroom
25 gram boter
1 pk diepvries rösti (600 gram)
Ui fijnsnipperen. In kopje peterselie en bieslook fijnknippen.
Ei splitsen (Eiwit wordt niet gebruikt). In kom dooier loskloppen met zout en peper. Peterselie-bieslookmengsel en room erdoor roeren. In koekenpan met antiaanbaklaag boter verhitten. Rösti en ui over panbodem verdelen. Eimengsel erover schenken. Rösti aandrukken. Met deksel op pan aan 1 kant 7 minuten goudbruin bakken. Voorzichtig van bodem losmaken. Met behulp van deksel keren. Andere kant in 7 minuten lichtbruin en gaar bakken. Met hartvormpje (Ø 9½ centimeter) 4 vormpjes uitsteken. Op schaal leggen.
4 personen
voedingswaarde : 230 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 20 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip februari 1990
maandag 10 februari 2014
Entrecôte met gorgonzola-saus
ENTRECÔTE MET GORGONZOLA-SAUS
2 entrecôtes (500 gram)
versgemalen peper
½ theelepel kruidnagelpoeder
50 gram boter
zout
1 eetlepel maïzena
1 ½ deciliter melk
100 gram gorgonzola kaas
3 takjes peterselie
Vlees inwrijven met peper en kruidnagelpoeder. In koekenpan boter verhitten. Vlees in 5 minuten bruin en rosé bakken. Halverwege keren en bestrooien met zout. Intussen in kommetje maizena met 2 eetlepels melk tot glad papje roeren. In steelpan in rest van melk gorgonzola al roerende laten smelten. Al roerende maïzenapapje toevoegen. Blijven roeren tot licht gebonden saus. Op smaak brengen met zout en peper. Op plank vlees leggen. 2 minuten laten rusten. Met scherp mes in schuine plakjes snijden. Op 4 borden beetje saus scheppen. Plakjes vlees dakpansgewijs erin leggen. Helft van peterselie erboven fijnknippen. Met rest van peterselie garneren.
4 personen
voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Tip februari 1990
2 entrecôtes (500 gram)
versgemalen peper
½ theelepel kruidnagelpoeder
50 gram boter
zout
1 eetlepel maïzena
1 ½ deciliter melk
100 gram gorgonzola kaas
3 takjes peterselie
Vlees inwrijven met peper en kruidnagelpoeder. In koekenpan boter verhitten. Vlees in 5 minuten bruin en rosé bakken. Halverwege keren en bestrooien met zout. Intussen in kommetje maizena met 2 eetlepels melk tot glad papje roeren. In steelpan in rest van melk gorgonzola al roerende laten smelten. Al roerende maïzenapapje toevoegen. Blijven roeren tot licht gebonden saus. Op smaak brengen met zout en peper. Op plank vlees leggen. 2 minuten laten rusten. Met scherp mes in schuine plakjes snijden. Op 4 borden beetje saus scheppen. Plakjes vlees dakpansgewijs erin leggen. Helft van peterselie erboven fijnknippen. Met rest van peterselie garneren.
4 personen
voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Tip februari 1990
Gebakken kipfilet met appel-roomsaus
GEBAKKEN KIPFILET MET APPEL-ROOMSAUS
4 kipfilets (600 gram)
zout
peper
2 eetlepels bloem
25 gram boter
1 appel (Granny Smith)
¾ deciliter calvados
1 eetlepel citroensap
1/8 liter slagroom
1 takje peterselie
Kip bestrooien met zout en peper. In theezeefje bloem doen. Hiermee kip aan beide kanten bestuiven. In grote koekenpan boter verhitten. Kip in 5 minuten aan beide kanten bruin bakken. Intussen appel schillen en in 5 dikke schijven snijden. Kip uit pan scheppen. Door bakvet calvados en citroensap roeren. Aan de kook brengen. Kip terugdoen in pan. Appel toevoegen. In nog 10 minuten gaar laten worden. Op schaal kip met appel scheppen. Warmhouden. Door bakvocht slagroom roeren. Op hoog vuur zonder deksel in 5 minuten tot helft laten inkoken. Op smaak brengen met zout en peper. Over kip schenken. Peterselie erboven fijnknippen. Lekker met gebakken rijst en broccoli.
4 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip februari 1990
4 kipfilets (600 gram)
zout
peper
2 eetlepels bloem
25 gram boter
1 appel (Granny Smith)
¾ deciliter calvados
1 eetlepel citroensap
1/8 liter slagroom
1 takje peterselie
Kip bestrooien met zout en peper. In theezeefje bloem doen. Hiermee kip aan beide kanten bestuiven. In grote koekenpan boter verhitten. Kip in 5 minuten aan beide kanten bruin bakken. Intussen appel schillen en in 5 dikke schijven snijden. Kip uit pan scheppen. Door bakvet calvados en citroensap roeren. Aan de kook brengen. Kip terugdoen in pan. Appel toevoegen. In nog 10 minuten gaar laten worden. Op schaal kip met appel scheppen. Warmhouden. Door bakvocht slagroom roeren. Op hoog vuur zonder deksel in 5 minuten tot helft laten inkoken. Op smaak brengen met zout en peper. Over kip schenken. Peterselie erboven fijnknippen. Lekker met gebakken rijst en broccoli.
4 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip februari 1990
Gepocheerde kipfilet met papaja
GEPOCHEERDE KIPFILET MET PAPAJA
1½ bosui
1 sinaasappel
1 eetlepel citroensap
3 eetlepels sinaasappellikeur
1 laurierblaadje
zout
peper
4 kipfilets (600 gram)
½ kleine papaja (175 gram)
2 theelepels aardappelmeel
suiker
Van bosuitjes buitenste blad verwijderen. 1 bosui in ringen snijden. ½ bosui zeer fijn snipperen. Sinaasappel uitpersen (½ deciliter sap). In pan doen: 3 eetlepel water, bosuiringen, sinaasappelsap, citroensap, sinaasappellikeur, laurierblaadje, zout en peper. Aan de kook brengen. Kip erin leggen. Met deksel op pan in 10 minuten tegen de kook aan gaar laten worden. Intussen papaja schillen. Pitjes verwijderen. Papaja in stukjes snijden. In kopje aardappelmeel met ½ eetlepel water tot glad papje roeren. Kip uit pan scheppen en op plank leggen. Elk in plakjes snijden. Op 4 borden plakjes kip rangschikken. Warmhouden. Al roerende aan kookvocht aardappelmeelpapje toevoegen. Blijven roeren tot gebonden sausje. Op smaak brengen met snufje suiker, zout en peper. Laurierblaadje verwijderen. Papaja erdoor roeren. Sausje over kip schenken. Lekker met aardappelkroketjes en gemengde salade.
4 personen
voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip februari 1990
1½ bosui
1 sinaasappel
1 eetlepel citroensap
3 eetlepels sinaasappellikeur
1 laurierblaadje
zout
peper
4 kipfilets (600 gram)
½ kleine papaja (175 gram)
2 theelepels aardappelmeel
suiker
Van bosuitjes buitenste blad verwijderen. 1 bosui in ringen snijden. ½ bosui zeer fijn snipperen. Sinaasappel uitpersen (½ deciliter sap). In pan doen: 3 eetlepel water, bosuiringen, sinaasappelsap, citroensap, sinaasappellikeur, laurierblaadje, zout en peper. Aan de kook brengen. Kip erin leggen. Met deksel op pan in 10 minuten tegen de kook aan gaar laten worden. Intussen papaja schillen. Pitjes verwijderen. Papaja in stukjes snijden. In kopje aardappelmeel met ½ eetlepel water tot glad papje roeren. Kip uit pan scheppen en op plank leggen. Elk in plakjes snijden. Op 4 borden plakjes kip rangschikken. Warmhouden. Al roerende aan kookvocht aardappelmeelpapje toevoegen. Blijven roeren tot gebonden sausje. Op smaak brengen met snufje suiker, zout en peper. Laurierblaadje verwijderen. Papaja erdoor roeren. Sausje over kip schenken. Lekker met aardappelkroketjes en gemengde salade.
4 personen
voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip februari 1990
Gorgonzola-tomatenfondue
GORGONZOLA-TOMATENFONDUE
2 tomaten
100 gram gorgonzola
1 deciliter melk
½ kruidenbouillontablet
1 teentje knoflook
2½ eetlepel maïzena
400 gram geraspte belegen boerenkaas
2 eetlepels tomatenpuree
½ theelepel tijm
Tomaten inkruisen. In kokend water onderdompelen en ontvellen. In vieren snijden. Zaadjes verwijderen. In kleine stukjes snijden. Gorgonzola in stukjes snijden. 4 deciliter water met melk en bouillontablet aan de kook brengen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Intussen maïzena met 2 eetlepels koud water tot glad papje roeren. Zodra bouillon kookt geraspte kaas en gorgonzola toevoegen. Roeren tot kaas is gesmolten. Al roerende maïzenapapje toevoegen. Blijven roeren tot licht gebonden fondue. Tomatenpuree en tijm erdoor roeren. In caquelon doen. Stukjes tomaat erover strooien.
4 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : vegetarisch hoofdgerecht
bron : Tip februari 1991
2 tomaten
100 gram gorgonzola
1 deciliter melk
½ kruidenbouillontablet
1 teentje knoflook
2½ eetlepel maïzena
400 gram geraspte belegen boerenkaas
2 eetlepels tomatenpuree
½ theelepel tijm
Tomaten inkruisen. In kokend water onderdompelen en ontvellen. In vieren snijden. Zaadjes verwijderen. In kleine stukjes snijden. Gorgonzola in stukjes snijden. 4 deciliter water met melk en bouillontablet aan de kook brengen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Intussen maïzena met 2 eetlepels koud water tot glad papje roeren. Zodra bouillon kookt geraspte kaas en gorgonzola toevoegen. Roeren tot kaas is gesmolten. Al roerende maïzenapapje toevoegen. Blijven roeren tot licht gebonden fondue. Tomatenpuree en tijm erdoor roeren. In caquelon doen. Stukjes tomaat erover strooien.
4 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : vegetarisch hoofdgerecht
bron : Tip februari 1991
Tosti met roomkaas (Frankrijk)
TOSTI MET ROOMKAAS
2 sneetjes brood
boter
2 plakjes kalkoenfilet (vleeswaar)
50 gram St. Morêt
2 eetlepels doperwten
4 sprietjes bieslook
2 sneetjes brood aan 1 kant met boter besmeren. Brood aan 1 onbesmeerde kant beleggen met 2 plakjes kalkoenfilet (vleeswaar). Besmeren met 25 gram St. Morêt, 2 eetlepels doperwten erop. 4 sprietjes bieslook erboven fijnknippen. Tweede snee brood aan onbesmeerde kant met 25 gram St. Morêt besmeren en hiermee tosti afdekken. Tosti in 5 minuten goudbruin bakken.
1 persoon
voedingswaarde : 310 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gebied : Frankrijk
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Tip februari 1991
2 sneetjes brood
boter
2 plakjes kalkoenfilet (vleeswaar)
50 gram St. Morêt
2 eetlepels doperwten
4 sprietjes bieslook
2 sneetjes brood aan 1 kant met boter besmeren. Brood aan 1 onbesmeerde kant beleggen met 2 plakjes kalkoenfilet (vleeswaar). Besmeren met 25 gram St. Morêt, 2 eetlepels doperwten erop. 4 sprietjes bieslook erboven fijnknippen. Tweede snee brood aan onbesmeerde kant met 25 gram St. Morêt besmeren en hiermee tosti afdekken. Tosti in 5 minuten goudbruin bakken.
1 persoon
voedingswaarde : 310 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gebied : Frankrijk
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Tip februari 1991
Tosti met Kernhem (Nederland)
TOSTI MET KERNHEM
2 sneetjes brood
boter
40 gram Kernhem
1 gemberbolletje
1 ananasschijf uit blik
2 sneetjes brood aan 1 kant met boter besmeren. 40 gram Kernhem in plakjes snijden. 1 gemberbolletje fijnsnipperen. 1 ananasschijf uit blik laten uitlekken. Brood aan 1 onbesmeerde kant beleggen met ananas, kaas en gember. Afdekken met tweede snee brood. Tosti in 5 minuten goudbruin bakken.
1 persoon
voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gebied : Nederland
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Tip februari 1991
2 sneetjes brood
boter
40 gram Kernhem
1 gemberbolletje
1 ananasschijf uit blik
2 sneetjes brood aan 1 kant met boter besmeren. 40 gram Kernhem in plakjes snijden. 1 gemberbolletje fijnsnipperen. 1 ananasschijf uit blik laten uitlekken. Brood aan 1 onbesmeerde kant beleggen met ananas, kaas en gember. Afdekken met tweede snee brood. Tosti in 5 minuten goudbruin bakken.
1 persoon
voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gebied : Nederland
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Tip februari 1991
Tosti met mozzarella (Italië)
TOSTI MET MOZZARELLA
2 sneetjes brood
boter
40 gram mozzarella
1 blikje tonijn met groente (netto 185 gram)
2 sneetjes brood aan 1 kant met boter besmeren, 40 gram mozzarella in dunne plakjes snijden. 1 blikje tonijn met groente (netto 185 gram) laten uitlekken. Brood aan 1 onbesmeerde kant beleggen met helft van tonijn en mozzarella. Afdekken met tweede snee brood. Tosti in 5 minuten goudbruin bakken.
1 persoon
voedingswaarde : 380 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gebied : Italië
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Tip februari 1991
2 sneetjes brood
boter
40 gram mozzarella
1 blikje tonijn met groente (netto 185 gram)
2 sneetjes brood aan 1 kant met boter besmeren, 40 gram mozzarella in dunne plakjes snijden. 1 blikje tonijn met groente (netto 185 gram) laten uitlekken. Brood aan 1 onbesmeerde kant beleggen met helft van tonijn en mozzarella. Afdekken met tweede snee brood. Tosti in 5 minuten goudbruin bakken.
1 persoon
voedingswaarde : 380 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gebied : Italië
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Tip februari 1991
Spruitjes en wortel met basilicum
SPRUITJES EN WORTEL MET BASILICUM
300 gram spruitjes
300 gram winterwortel
1 eetlepel boter
1½ theelepel gedroogde basilicum
peper
1½ eetlepel crème fraîche
4 blaadjes basilicum
Spruitjes schoonmaken. Wortel schrappen, wassen en in plakjes van ½ centimeter snijden. Spruitjes en wortel in 15 minuten bijna gaar koken. Afgieten. Boter en basilicum toevoegen. Op smaak brengen met peper. Overdoen in schaal. Met lepeltje crème fraîche erover verdelen. Garneren met basilicum. Lekker met aardappelpuree en varkenshaasje.
2 personen
voedingswaarde : 210 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip februari 1991
300 gram spruitjes
300 gram winterwortel
1 eetlepel boter
1½ theelepel gedroogde basilicum
peper
1½ eetlepel crème fraîche
4 blaadjes basilicum
Spruitjes schoonmaken. Wortel schrappen, wassen en in plakjes van ½ centimeter snijden. Spruitjes en wortel in 15 minuten bijna gaar koken. Afgieten. Boter en basilicum toevoegen. Op smaak brengen met peper. Overdoen in schaal. Met lepeltje crème fraîche erover verdelen. Garneren met basilicum. Lekker met aardappelpuree en varkenshaasje.
2 personen
voedingswaarde : 210 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip februari 1991
Abonneren op:
Posts (Atom)