zondag 23 april 2023

Kalkoen met Griekse vulling (Griekenland)

KALKOEN MET GRIEKSE VULLING

2 grote kalkoenhaasjes à 250 gram
100 gram fetakaas, in reepjes
1 rode paprika, in reepjes
4 – 8 zwarte olijven, grofgesneden
1 ei
zout
peper
2 theelepels oregano
3 eetlepels griesmeel of paneermeel
2 eetlepels olijfolie
30 gram roomboter of margarine


Met scherp mes diepe inkepingen aan bolle zijde van kalkoenhaasjes maken. Feta, paprika en olijven mengen. Kalkoen vullen met feta-mengsel. Opening dichtsteken met cocktailprikker.
In diep bord ei loskloppen met zout, peper en oregano. Griesmeel in ander diep bord strooien. Kalkoenhaasjes door eimengsel en vervolgens door griesmeel halen.
Olie met boter verhitten en kalkoen in 5 minuten rondom bruin bakken. Vuur temperen en gevulde kalkoen in 20 minuten gaar bakken, kalkoen halverwege keren. Kalkoen in plakjes snijden en over 4 borden verdelen.
Lekker met gebakken of gestoofde paprika en gekookte krieltjes of pasta.

4 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Griekenland
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip Culinair april 1996

Gegrilleerde lamskoteletjes met amandelsaus

GEGRILLEERDE LAMSKOTELETJES MET AMANDELSAUS

4 lamskoteletjes
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel rozemarijnnaaldjes
25 gram blanke amandelen
1 teentje knoflook
1 eetlepel citroensap
¾ deciliter volle yoghurt
zout
vers gemalen zwarte peper


Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Bestrijk de koteletjes met de olie en strooi er wat rozemarijn over. Leg de koteletjes op het grillrooster en schuif dit (met een lekbak eronder) 10 centimeter onder het hete grillelement. Grilleer de koteletjes in 8 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege en bestrijk ze nog eens met de olie. Maal intussen de amandelen in de keukenmachine of in de rauwkostmolen fijn. Pers de knoflook erboven uit en meng het citroensap en de yoghurt erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Leg de koteletjes op 2 warme borden en bestrooi ze met zout en peper. Schep de saus erover.
Lekker met gesmoorde spinazie met kerrie.

2 personen

voedingswaarde : 465 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Menu 21 april 1993

Labneh (Beiroet, Libanon)

LABNEH

Labneh is de romigheid van het Libanese leven. je staat ermee op en met een beetje geluk ga je er ook mee naar bed. Het hoort bij het flatbread voor het ontbijt, maar ook op de mezzetafel, of in een sandwich. Labneh is dikke uitgelekte yoghurt met zout. In Beiroet koop je hem gewoon kant-en-klaar. Zelf maken is ook heerlijk. Vooral met een friszure yoghurt of geitenyoghurt. Labneh eet je naturel of bestrooid met za’atar en met wat olijfolie. Met plat brood veeg je zo je bord schoon, net zoals je dat met hummus doet.

1 kilogram Griekse, boeren- of geitenyoghurt
zout


Roer de yoghurt los met wat zout. Labneh mag best zoutig worden, maar ook weer niet te. Proef dus goed. Schep de gezouten yoghurt in een schone doek (dat mag een fancy kaasdoek zijn, maar ook een oud schoon T-shirt). Hang de doek met yoghurt op aan een haak of leg hem in een zeef. Laat een paar uur uitlekken tot een dikke tot heel dikke labneh. Wil je labnehballetjes maken? Laat de yoghurt dan op een koele plek 2 dagen uitlekken.

6- 8 personen

gebied : Beiroet, Libanon
gerechtsoort : mezze

bron : Beiroet : Verhalen en recepten uit een mediterrane stad / Merijn Tol

Muhammara (Libanon)

MUHAMMARA (WALNOTENSALADE MET GRANAATAPPELPITTEN)

Dit is een versie van een verrassende puree die je ook in Turkije vindt. Granaatappelmelasse geeft hem een intrigerende zoetzure smaak. Sommigen hebben hem liefst heel pittig met chilivlokken of -pasta. Deze versie heeft alleen een vleugje rood chilipoeder.

100 gram gepelde walnoten
50 gram bruinbrood, van korstjes ontdaan
1 eetlepel granaatappelmelasse
¼ - ½ theelepel gemalen komijn
snufje rood chilipoeder
zout
4 eetlepels extra vergine olijfolie
40 gram pijnboompitten (naar keuze)


Maal de walnoten in een foodprocessor. Week het brood in water, knijp het uit en doe het bij de walnoten. Voeg de granaatappelmelasse, komijn, chilipoeder, beetje zout, olijfolie en 3 eetlepels water toe en meng alles tot een zachte puree. Doe er als hij te stijf is nog een scheut water bij. Spreid de salade op een platte schaal uit, eventueel bestrooid met pijnboompitten die u in een drupje olie lichtbruin bakt.
Varianten: Voeg als u van heet houdt, 1 theelepel of meer harissa toe, de Noord-Afrikaanse chilipuree die in tubes en potten te koop is. In sommige winkels is een ‘ambachtelijke’ versie te koop die erg lekker is.
Een variant op deze muhammara bestaat uit 50/50 gemalen walnoten en pijnboompitten.

6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : mezze

bron : Duizend-en-één smaken : De keukens van Marokko, Turkije en Libanon / Claudia Roden