LABNEH
Labneh is de romigheid van het Libanese leven. je staat ermee op en met een beetje geluk ga je er ook mee naar bed. Het hoort bij het flatbread voor het ontbijt, maar ook op de mezzetafel, of in een sandwich. Labneh is dikke uitgelekte yoghurt met zout. In Beiroet koop je hem gewoon kant-en-klaar. Zelf maken is ook heerlijk. Vooral met een friszure yoghurt of geitenyoghurt. Labneh eet je naturel of bestrooid met za’atar en met wat olijfolie. Met plat brood veeg je zo je bord schoon, net zoals je dat met hummus doet.
1 kilogram Griekse, boeren- of geitenyoghurt
zout
Roer de yoghurt los met wat zout. Labneh mag best zoutig worden, maar ook weer niet te. Proef dus goed. Schep de gezouten yoghurt in een schone doek (dat mag een fancy kaasdoek zijn, maar ook een oud schoon T-shirt). Hang de doek met yoghurt op aan een haak of leg hem in een zeef. Laat een paar uur uitlekken tot een dikke tot heel dikke labneh. Wil je labnehballetjes maken? Laat de yoghurt dan op een koele plek 2 dagen uitlekken.
6- 8 personen
gebied : Beiroet, Libanon
gerechtsoort : mezze
bron : Beiroet : Verhalen en recepten uit een mediterrane stad / Merijn Tol
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten