zaterdag 31 oktober 2020

Tomaat gevuld met mosselen

TOMAAT GEVULD MET MOSSELEN

6 kleine tomaten
zout
peper
125 gram zure mosselen
2½ eetlepel béarnaisesaus
6 takjes dragon of peterselie


Tomaten wassen. Kapjes eraf snijden (en voor iets anders gebruiken). Met theelepel uithollen. Binnenkant bestrooien met zout en peper. In kommetje mosselen (6 achterhouden) vermengen met béarnaisesaus. Hiermee tomaten hoog opvullen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Tomaten garneren met achtergehouden mosselen en dragon of toefjes peterselie. Op schaal zetten.

Voor 6 stuks.

voedingswaarde : 105 kcal per stuk
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : borrelhapje

bron : Tip oktober 1984

Slarolletje gevuld met garnalencrème

SLAROLLETJE GEVULD MET GARNALENCRÈME

125 gram Hollandse garnalen
3 bolletjes gember
1 kleine rijpe avocado
1½ eetlepel crème fraîche
2 ijsbergslabladeren
12 toastjes
6 toefjes peterselie


In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. Laten uitlekken. Bolletjes gember fijnsnipperen. Avocado overlangs halveren. Pit verwijderen. Met lepel avocado uithollen. In kommetje doen en fijnprakken. Erdoor roeren: garnalen (12 achterhouden), crème fraîche en gember. Sla wassen en uitslaan. Met keukenpapier droogdeppen. Elk slablad tot vierkant snijden van 20 x 20 centimeter. Elk slablad in 6 repen snijden. Avocadomengsel op uiteinden van slarepen scheppen. Oprollen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Slarolletjes op toastjes leggen. Op schaal leggen. Garneren met achtergehouden garnalen en toefjes peterselie.

Voor 12 stuks.

voedingswaarde : 65 kcal per stuk
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gerechtsoort : borrelhapje

bron : Tip oktober 1984

Dashi met broccolistronk & tempuraroosjes

DASHI MET BROCCOLISTRONK & TEMPURAROOSJES

1 stuk kombu (10 x 10 centimeter, 4 x ingeknipt)
10 gram bonitovlokken
4 eetlepels lichte (rode) miso
1 grote broccoli
100 gram tofoe, in blokjes van 1 centimeter
225 milliliter koolzuurhoudend mineraalwater, ijskoud
100 gram bloem
1 eetlepel maïzena
plantaardige olie, om te frituren
1 eetlepel sesamzaad, geroosterd
nori in snippers, voor erbij
5 ijklonten


Breng 1 liter water met de kombu zachtjes aan de kook. Haal voordat het water begint te koken de kombu eruit. Voeg de bonitovlokken toe en laat zachtjes 20 minuten trekken. Roer niet door. Zeef de bouillon en schenk terug in de pan. Roer de misopasta erdoor en laat 5 minuten zachtjes inkoken.
Maak intussen de broccoli schoon en verdeel in heel kleine roosjes. Schil de steel en snijd in dunne plakjes en dan in reepjes. Voeg de broccolireepjes, 4 roosjes en tofoe toe aan de bouillon en kook 4 minuten. Breng de soep op smaak met zout en peper. Houd apart.
Verhit de olie in een pan of frituur op 180°C.
Doe intussen 5 ijsklonten en ijskoude bruiswater in een maatbeker, zodat je straks een extreem koud beslag krijgt. Doe de broccoliroosjes in de bolzeef. Strooi de bloem erover en klop boven een kom uit. Roer het bruiswater met de ijsklonten, maïzena en een snuf zout met een garde door de bloem. Het tempurabeslag mag vrij dun zijn.
Haal de broccoliroosjes snel door het beslag en frituur ze in 5 minuten goudbruin en knapperig. Frituur in kleine hoeveelheden, zodat de olie niet te veel afkoelt. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout en sesamzaad.
Warm de soep op en serveer met de tempuraroosjes en norisnippers.
Lekker met sojasaus.

4 personen

voedingswaarde : 335 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Soep & stamppot, special edition bij Delicious. oktober 2020