FAN KE GU LOU YU (ZOETZURE VIS)
1 poon van 450 gram, schoongemaakt, maar met kop en staart eraan en aan beide zijden enkele keren ingekerfd
5 gedroogde Chinese champignons
maïzena
olie om te frituren
2 sliersjalotten, bos- of lenteuien, in stukjes van 1 centimeter gesneden
3 plakjes gemberwortel
1 gedroogde chilipeper, ontpit en gesnipperd
MARINADE
1 sliersjalot, bos- of lente-ui, fijngehakt
1 theelepel geraspte gemberwortel
1 theelepel zout
2 eetlepels rijstwijn
SAUS
1 eetlepel tomatenpuree
5 eetlepels suiker
1 eetlepel maïzena
1 theelepel zout
5 eetlepels witte rijstazijn
5 eetlepels water
1 theelepel sesamolie
Maak eerst de marinade: meng de ingrediënten in een wijde schaal en laat de vis er 30 minuten in marineren; keer de vis geregeld.
Laat intussen de champignons 30 minuten weken in heet water; verwijder de stelen en snijd de hoeden in plakjes.
Meng de ingrediënten voor de saus in een kommetje.
Verhit de frituurolie liefst in een elektrische frituurpan. Wentel de vis door de maïzena en frituur hem 5 minuten tot hij gaar is. Laat de vis uitlekken en houd hem warm op een schotel.
Verhit in een wok of koekenpan 1 eetlepel olie en roerbak er de sliersjalotten, gember en champignons 30 seconden in. Giet de saus erbij en breng al roerende aan de kook tot de saus bindt. Lepel de saus over de vis en dien op.
2 personen
gebied : Guangzhou, Guangdong, China
gerechtsoort : visgerecht
bron : China : De Kantonese keuken / Margaret Leeming
vrijdag 14 februari 2025
Keung Tsung Chau Yu (Guangzhou, Guangdong, China)
KEUNG TSUNG CHAU YU (ZEEBAARS MET GEMBER EN UIEN)
500 gram zeebaars, ontschubd, schoongemaakt en drooggedept
3 eetlepels olie
25 gram gemberwortel, geplet
25 gram sliertsjalotten, bos- of lente-uien, in stukjes van 5 centimeter gesneden
1 teen knoflook, geplet
2 centimeter gedroogde sinaasappelschil, in warm water geweekt en in reepjes gesneden
zout
peper
½ theelepel sesamolie
zwarte peper
2 theelepels maïzena, aangelengd met 1 eetlepel water
STOOFSAUS
1½ eetlepel rijstwijn
3 deciliter sterke bouillon
½ theelepel zout
2 theelepels oestersaus
1 eetlepel donkere sojasaus
Vermeng eerst de ingrediënten voor de saus in een kommetje.
Verhit een wok of grote koekenpan op matig vuur en voeg de olie toe. Bak de vis aan beide kanten lichtbruin; schep de vis dan voorzichtig uit de pan op een bord. Voeg de gember, sliersjalotten, knoflook en sinaasappelschil aan de pan toe en roerbak dit alles 15 seconden tot het gaat geuren. Giet dan de saus erbij.
Doe de vis in de stoofsaus, dek de pan af en laat zachtjes 15 minuten stoven tot de vis gaar is (als de ogen uitpuilen). Leg de vis op een verwarmde schotel. Verwijder de gember uit de saus; bind de saus al roerende met de aangelengde maïzena. Breng ten slotte op smaak met zout en peper en schenk de saus over de vis. Bedruppel met sesamolie, maal er nog wat peper over en dien op.
2 personen
gebied : Guangzhou, Guangdong, China
gerechtsoort : visgerecht
bron : China : De Kantonese keuken / Margaret Leeming
500 gram zeebaars, ontschubd, schoongemaakt en drooggedept
3 eetlepels olie
25 gram gemberwortel, geplet
25 gram sliertsjalotten, bos- of lente-uien, in stukjes van 5 centimeter gesneden
1 teen knoflook, geplet
2 centimeter gedroogde sinaasappelschil, in warm water geweekt en in reepjes gesneden
zout
peper
½ theelepel sesamolie
zwarte peper
2 theelepels maïzena, aangelengd met 1 eetlepel water
STOOFSAUS
1½ eetlepel rijstwijn
3 deciliter sterke bouillon
½ theelepel zout
2 theelepels oestersaus
1 eetlepel donkere sojasaus
Vermeng eerst de ingrediënten voor de saus in een kommetje.
Verhit een wok of grote koekenpan op matig vuur en voeg de olie toe. Bak de vis aan beide kanten lichtbruin; schep de vis dan voorzichtig uit de pan op een bord. Voeg de gember, sliersjalotten, knoflook en sinaasappelschil aan de pan toe en roerbak dit alles 15 seconden tot het gaat geuren. Giet dan de saus erbij.
Doe de vis in de stoofsaus, dek de pan af en laat zachtjes 15 minuten stoven tot de vis gaar is (als de ogen uitpuilen). Leg de vis op een verwarmde schotel. Verwijder de gember uit de saus; bind de saus al roerende met de aangelengde maïzena. Breng ten slotte op smaak met zout en peper en schenk de saus over de vis. Bedruppel met sesamolie, maal er nog wat peper over en dien op.
2 personen
gebied : Guangzhou, Guangdong, China
gerechtsoort : visgerecht
bron : China : De Kantonese keuken / Margaret Leeming
Abonneren op:
Posts (Atom)