donderdag 16 mei 2019

Peperoni Ammollicati (Italië)

PEPERONI AMMOLLICATI (PAPRIKA MET BROODKRUIM)

800 gram rode paprika’s
1½ deciliter (olijf)olie
30 gram Pecorino kaas
1 eetlepel kappertjes in zout
4 eetlepels paneermeel
½ theelepel oregano
zout


Paprika’s wassen. Halveren, zaadlijsten verwijderen en in grove stukken snijden. Olie verhitten. Paprika 10 minuten bakken. Intussen met keukenpapier vergiet bekleden. Paprika uit pan nemen en in vergiet laten uitlekken. Uit pan olie schenken. 1 Eetlepel achterhouden. Van paprika schil aftrekken. Kaas raspen.
1 Eetlepel bakvet opnieuw verhitten. Toevoegen: paprika, kappertjes, kaas, paneermeel, oregano en zout. 10 Minuten zachtjes bakken.

4 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 15 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip mei 1990

Aardappelen-sperziebonenschotel

AARDAPPELEN-SPERZIEBONENSCHOTEL

500 gram aardappelen
350 gram sperziebonen
2 (rode) appels
zout
25 gram boter of margarine


Aardappelen schillen en wassen. Tot gebruik onder water bewaren. Sperziebonen wassen. Afhalen en in stukjes van 3 centimeter snijden.
Aardappelen in stukken snijden. In 1 pan aardappelen en sperziebonen in 20 minuten gaarkoken. Intussen appels wassen, klokhuizen verwijderen en in plakjes van ½ centimeter snijden. Boter verhitten. Appelplakjes in 2 minuten lichtbruin bakken. Aardappelen met sperziebonen afgieten. Appel toevoegen.
Lekker bij gehaktbal.

2 personen

voedingswaarde : 370 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip mei 1990

Bonen-groentesoep met vegetarische balletjes

BONEN-GROENTESOEP MET VEGETARISCHE BALLETJES

2 blikken witte bonen in tomatensaus (nettogewicht 425 gram)
200 gram gesneden soepgroente
2 deciliter gezeefde tomaten
1 kruidenbouillontablet
½ pak paprika braadmix
2 eetlepels ketjap manis
1 teentje knoflook
2 eetlepels olie


In pan doen: witte bonen met vocht, soepgroente, gezeefde tomaten, bouillontablet en 5 deciliter water. Aan de kook brengen. 30 Minuten zachtjes koken. Intussen in kom doen: braadmix, ketjap en ½ deciliter water. Knoflook erboven uitpersen. Door elkaar mengen. 5 Minuten laten staan. Goed kneden. Hiervan balletjes vormen. Tot gebruik in koelkast bewaren.
Olie verhitten. Balletjes in 5 minuten rondom bruin en gaar bakken. Intussen al roerende bonen-groentesoep aan de kook brengen. Op smaak brengen met zout en peper. Balletjes toevoegen.
Lekker met bruin stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 360 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 10 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip mei 1990

Garnalen met tomatensaus

GARNALEN MET TOMATENSAUS

1 sjalotje
6 tomaten
1 kleine rode Spaanse peper
2 eetlepels (olijf)olie
1 teentje knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
1 deciliter droge witte vermouth
2 theelepels majoraan
6 theelepels kappertjes
200 gram gepelde Noorse garnalen


Sjalotje snipperen. Tomaten inkruisen. In kokend water onderdompelen en ontvellen. Tomaten halveren. Zaadjes verwijderen. Vruchtvlees in stukjes snijden. Spaanse peper wassen. Halveren en pitjes verwijderen. Peper heel fijn snijden. Olie verhitten. Knoflook erboven uitpersen. Sjalot en peper 1 minuut zachtjes bakken. Tomatenpuree, vermouth en majoraan toevoegen. Zonder deksel op hoog vuur in 3 minuten laten inkoken tot dikke saus ontstaat. Blokjes tomaat, kappertjes en garnalen erdoor scheppen. In 3 minuten door en door heet laten worden. Over 2 borden verdelen.
Lekker met stokbrood en courgette.

2 personen

voedingswaarde : 310 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip mei 1990

Hollandaisesaus

HOLLANDAISESAUS

Verrukkelijk is deze zeer verfijnde saus van eieren, azijn en boter bij asperges of gebakken vis. In de magnetron nu een fluitje van een cent. Zelfs opwarmen van de saus (80°C) gaat goed.

75 gram boter of margarine
2 eidooiers
½ eetlepel azijn*
zout
peper
citroensap (flesje)


* Neem hiervoor een geurige zijn naar keuze zoals rozemarijn-, dille- of kruidenazijn.

In kommetje boter flink heet laten worden (1-2 minuten, hoog). In schenkkan dooiers met azijn en 1 eetlepel koud water goed door elkaar kloppen. Hete boter erdoor kloppen. Schenkkan in magnetron zetten (15 seconden, goed kloppen. Dan 10 seconden, goed kloppen. Indien nodig nog enkele keren 5 seconden op hoog, goed kloppen) tot saus dikker wordt. (Oppassen dat saus niet té heet wordt, want dan gaat hij schiften!) Saus op smaak brengen met zout, peper (en enkele druppels citroensap). Overdoen in sauskom.
Tip: Is de saus toch gaan schiften? Klop dan 2 eetlepels kokend water erdoorheen.

2 personen

voedingswaarde : 395 kcal p.p.
bereidingstijd : 3 minuten

gerechtsoort : saus

bron : Tip mei 1987

Meloen gevuld met fruit

MELOEN GEVULD MET FRUIT

2 kleine netmeloenen
4 eetlepels Samoswijn*
1 eetlepel citroensap
2 handperen
2 kleine (rode) appels


* Samos is een zoete Griekse wijn met een lichtbruine kleur. In plaats van Samos kunt u ook witte port gebruiken.

Meloenen overdwars halveren. Met lepel pitjes verwijderen. Meloen uithollen tot 1 centimeter van schil. Vruchtvlees in schijfjes snijden. In kommetje Samos en citroensap door elkaar roeren.
Peren schillen en klokhuizen verwijderen. In schijfjes snijden. Appels wassen. Klokhuizen verwijderen. In schijfjes snijden. In kom doen: peer, appel en meloenschijfjes. Samos-citroenmengsel erover schenken. Omscheppen. Minstens 15 minuten laten intrekken. Op 4 bordjes uitgeholde meloenen zetten. Hoog opvullen met fruitmengsel.

4 personen

voedingswaarde : 125 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd :15 / 35 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip mei 1987

Kabeljauw met champignons en kaassaus

KABELJAUW MET CHAMPIGNONS EN KAASSAUS

De vis wordt zachtjes gepocheerd in een kruidenbouillon, waarvan u een deel in de saus verwerkt. Een feestelijk gerecht, dat toch niet duur is!

1 ui
3 takjes selderij
1 blikje champignonschijfjes (nettogewicht 100 gram)
200 gram kabeljauwfilet
½ kruidenbouillontablet
1 eetlepel margarine
1 eetlepel dille (diepvries)
zout
peper
1 zakje kaassaus
1 ei


Ui pellen en snipperen. In kopje selderij fijnknippen. In zeef champignons laten uitlekken. Vis onder koud water afspoelen. In pan ¼ liter water met bouillontablet aan de kook brengen. Vis erin leggen. In 10 minuten vis tegen de kook aan gaar laten worden (= pocheren). Intussen in koekenpan margarine verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Toevoegen: champignons, selderij en dille. Nog 3 minuten zachtjes bakken. Op smaak brengen met zout en peper. In steelpan met ¼ liter water kaassaus maken volgens gebruiksaanwijzing. In kopje ei loskloppen. 4 Eetlepels hete visbouillon erdoor roeren. Al kloppend met garde eimengsel aan kaassaus toevoegen. Al kloppende nog 2 minuten verwarmen (niet meer koken). In schaal 2/3 deel van saus schenken. Met schuimspaan vis uit pan nemen en in saus leggen. Champignonmengsel over vis verdelen. Rest van saus erover schenken. Lekker met (instant) aardappelpuree en spinazie.

2 personen

voedingswaarde : 395 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip mei 1987