donderdag 16 mei 2019

Hollandaisesaus

HOLLANDAISESAUS

Verrukkelijk is deze zeer verfijnde saus van eieren, azijn en boter bij asperges of gebakken vis. In de magnetron nu een fluitje van een cent. Zelfs opwarmen van de saus (80°C) gaat goed.

75 gram boter of margarine
2 eidooiers
½ eetlepel azijn*
zout
peper
citroensap (flesje)


* Neem hiervoor een geurige zijn naar keuze zoals rozemarijn-, dille- of kruidenazijn.

In kommetje boter flink heet laten worden (1-2 minuten, hoog). In schenkkan dooiers met azijn en 1 eetlepel koud water goed door elkaar kloppen. Hete boter erdoor kloppen. Schenkkan in magnetron zetten (15 seconden, goed kloppen. Dan 10 seconden, goed kloppen. Indien nodig nog enkele keren 5 seconden op hoog, goed kloppen) tot saus dikker wordt. (Oppassen dat saus niet té heet wordt, want dan gaat hij schiften!) Saus op smaak brengen met zout, peper (en enkele druppels citroensap). Overdoen in sauskom.
Tip: Is de saus toch gaan schiften? Klop dan 2 eetlepels kokend water erdoorheen.

2 personen

voedingswaarde : 395 kcal p.p.
bereidingstijd : 3 minuten

gerechtsoort : saus

bron : Tip mei 1987

Geen opmerkingen: