maandag 30 december 2024

Harirasoep (Marokko)

HARIRASOEP

5 eetlepels olijfolie
2 rode uien, fijngehakt
2 tenen knoflook, uitgeperst
handvol snijpeterselie, fijngehakt
1 theelepel gemalen gember
1 theelepel grof gemalen zwarte peper
½ theelepel gemalen saffraan of kurkuma
½ theelepel cayennepeper
1 eetlepel paprikapoeder
1 theelepel gemalen koriander
2 middelgrote aardappelen, in blokjes
3 worteltjes, kleingesneden
4 stengels bleekselderij, fijngesneden
125 gram groene linzen
2 eetlepels tomatenpuree
450 gram tomaten, gepureerd in een keukenmachine
600 milliliter bouillon
225 gram gekookte kikkererwten (eventueel uit blik, uitgelekt)
60 gram gekookte witte bonen (eventueel uit blik, uitgelekt)
125 gram vermicelli, grof verkruimeld
sap van 1 citroen
zout


Verhit de olie in een grote pan. Bak hierin de uien en knoflook tot ze zacht worden.
Voeg de peterselie, gember, zwarte peper, saffraan of kurkuma, cayennepeper, het paprikapoeder en de koriander toe. Roer dit om aanbakken te voorkomen. Voeg de aardappelen, wortels, bleekselderij, groene linzen en tomatenpuree toe. Roer alles goed om en voeg e gepureerde, verse tomaten en bouillon toe. Overgiet alles met water. Draai het vuur laag en laat alles 45 minuten sudderen. Voeg zo nodig meet water toe (peulvruchten absorberen veel vocht). Uiteindelijk ontstaat een dikke soep.
Voeg nu de gare kikkererwten, witte bonen en vermicelli toe. Kook de soep nog 5 minuten of tot de vermicelli gaar is. Breng de soep tenslotte op smaak met citroensap en zout.

4 - 6 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : soep

bron : World Food Café : Vegetarische recepten uit de hele wereld / Chris & Carolyn Caldicott