donderdag 29 juni 2023

Kruidenbouillon met ei

KRUIDENBOUILLON MET EI

2 bouillontabletten
1 kruidenbuiltje
2 takjes peterselie
1 takje selderij
8 sprietjes bieslook
3 theelepels zout
1 eetlepel azijn
4 eieren
1½ eetlepel sherry


In pan 1 liter water met bouillontabletten aan de kook brengen. Kruidenbuiltje toevoegen. Met deksel op pan 20 minuten zachtjes koken. Intussen in kopje peterselie, selderij en bieslook fijnknippen. In andere pan 1 liter water met zout en azijn aan de kook brengen. Vuur laag draaien. Niet meer laten borrelen. Ei in kopje breken en voorzichtig in water laten glijden. Andere 3 eieren op zelfde manier toevoegen. Eieren in 5 minuten gaar laten worden. Met schuimspaan uit pan op plank scheppen. Zonodig losse eiwitslierten eraf snijden. Kruidenbuiltje uit bouillon nemen. Bouillon op smaak brengen met sherry. Over 4 soepkommen verdelen. Ei erin leggen. Bestrooien met kruidenmengsel.

4 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip juni 1980

Romige peultjes met spiegelei

ROMIGE PEULTJES MET SPIEGELEI

1 kilogram peultjes
1 kleine ui

3 eetlepels boter of margarine
4 eetlepels sherry
3 eetlepels zure room
1 theelepel suiker
zout
4 eieren
2 takjes selderij
versgemalen peper


Van peultjes steeltjes afhalen. In vergiet wassen en laten uitlekken. Ui pellen en fijnsnipperen. In pan 1 eetlepel boter verhitten. Ui 2 minuten fruiten. Toevoegen: peultjes, sherry, zure room, suiker en zout. Peultjes in 10 minuten zachtjes gaar laten stoven. Af en toe omschudden. In grote koekenpan 2 eetlepels boter verhitten. Hierin 4 spiegeleieren bakken. Selderij fijnknippen. Over 4 borden verdelen. Bestrooien met selderij. Eieren erop scheppen. Bestrooien met zout en peper.

4 personen

voedingswaarde : 305 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip juni 1980

Krabsalade met limoenmayonaise (Verenigde Staten)

KRABSALADE MET LIMOENMAYONAISE

1 blikje (175 gram) krab
4 – 5 krabsticks, in stukjes
1 hardgekookt ei
3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel slagroom
1½ eetlepel limoensap

geraspte schil van 1 limoen
6 – 8 mooie blaadjes ijsbergsla
sprietjes bieslook


Krab en krabsticks mengen. Hardgekookt ei pellen en het wit fijn hakken (eigeel wordt als garnering gebruikt). Mayonaise, slagroom, limoensap- en rasp door elkaar roeren. Krab en ei erdoor scheppen. Krabsalade in blaadjes ijsbergsla scheppen. Garneren met bieslook en verkruimeld eigeel.

6 - 8 personen

voedingswaarde : 105 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Verenigde Staten
gerechtsoort : salade

bron : Special De echte Amerikaanse Barbecue, bijlage bij Tip Culinair juni 1994

Spies met gamba's

SPIES MET GAMBA’S

16 gamba’s (grote garnalen)
2 citroenen
1 Spaanse peper
2 eetlepels olie
zout
peper


Gamba’s wassen en in vergiet laten uitlekken. Citroenen uitpersen. Spaanse peper wassen, halveren, zaadlijsten en zaadjes verwijderen en in kleine stukjes snijden. In kom sausje roeren van: citroensap, Spaanse peper, olie, zout en peper. Aan 4 spiezen gamba’s rijgen.
Gamba’s bestrijken met sausje. Op barbecue in 8 minuten rondom bruin roosteren.

4 personen

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 / 8 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip juni 1980

Stokbrood met garnalen en avocado

STOKBROOD MET GARNALEN EN AVOCADO

2 niet te rijpe avocado’s
300 gram gepelde Noorse garnalen
100 gram belegen kaas
3 eetlepels mayonaise
2 eetlepels chilisaus
½ sinaasappel
½ krop IJsbergsla
1 klein stokbrood


Avocado’s schillen, in lente halveren en pitten verwijderen. Vruchtvlees in stukjes snijden. In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. Kaas in blokjes snijden. In kom mayonaise vermengen met chilisaus. Toevoegen: avocado, garnalen en kaas. Omscheppen. Sinaasappel schillen en in stukjes snijden. Sla wassen, uitslaan en in reepjes snijden.
Stokbrood in lengte doormidden snijden. Onderste helft beleggen met sla en garnalenmengsel. Sinaasappel erover verdelen. Bovenste helft van stokbrood erop leggen

1 persoon

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 / 15 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip juni 1980

Sneetje roerei met garnalen

SNEETJE ROEREI MET GARNALEN

50 gram garnalen
1/8-liter-blikje doperwten
4 eieren
4 eetlepels melk
zout
peper
2 eetlepels Parmezaanse kaas
1 eetlepel boter of margarine
4 sneetjes wittebrood


In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. Doperwten afgieten. In kom eieren met melk, zout, peper en kaas loskloppen.
In koekenpan boter smelten. Eimengsel toevoegen. Al roerende vast geworden gedeelte van bodem losmaken tot massa glanzend en gestold is. Sneetjes brood op 4 borden leggen. Achtereenvolgens beleggen met roerei, garnalen en 1 eetlepel doperwten.

4 personen

voedingswaarde : 205 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 10 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip juni 1980