woensdag 3 maart 2021

Vis in bananenblad (Thailand)

VIS IN BANANENBLAD

Op deze manier bereide vis is bijzonder sappig en smakelijk. In dit recept worden er visfilets gebruikt in plaats van een hele vis - wat makkelijker voor degene die liever geen graatjes tegenkomt. Het is een mooi gerecht voor een barbecue.

2½ deciliter kokosmelk
2 eetlepels rode kerriepasta
3 eetlepels vissaus
2 eetlepels fijne tafelsuiker
5 citrusbladen, gescheurd
4 visfilets als red snapper, elk 175 gram
175 gram gemengde groenten als wortel en prei, in dunne reepjes
4 bananenbladeren
2 eetlepels sliertjes lente-ui, ter garnering
2 rode chilipepers, in dunne plakjes, ter garnering


Doe de kokosmelk, kerriepasta, vissaus, suiker en het citrusblad in een ondiepe schaal en schep alles om. Leg de visfilets in de marinade en laat ze er 15 tot 30 minuten in marineren. Verwarm de oven voor op 200°C. Schep de groenten door elkaar en schik een portie in het midden van elk bananenblad. Leg er een visfilet op en sprenkel er wat marinade over. Vouw de zijkanten en punten van het blad over elkaar en zet vast met cocktailprikkers. Maak op dezelfde manier pakjes met de rest van de bladen en vis. Zet de vispakjes 20 tot 25 minuten in de oven, of tot de vis gaar is. U kunt de pakjes ook onder de grill of op de barbecue koken. Garneer vlak voor het serveren met wat lente-uitjes en rode chilipeper.

4 personen

gebied : Thailand
gerechtsoort : visgerecht

bron : Thailand : Subtiele en kruidige gerechten uit het Oosten / Kit Chan

Larp uit Chiang Mai (Chiang Mai, Changwat Chiang Mai, Thailand)

LARP UIT CHIANG MAI

Chiang Mai is een stad in Noordoost-Thailand. De stad is in cultureel opzicht verwant aan Laos en is ook beroemd om zijn kipsalade, die oorspronkelijk “laap” of “Larp” werd genoemd. In plaats van kippenvlees kunt u eenden-, rund- of varkensvlees gebruiken.

500 gram kipgehakt
1 stengel citroengras, fijngehakt
3 citrusbladeren, fijngehakt
4 rode chilipepers, ontzaad en gehakt
4 eetlepels vers limoensap
2 eetlepels vissaus
1 eetlepel geroosterde gemalen rijst
2 lente-uitjes, gehakt
2 eetlepels verse korianderblaadjes
gemengde slabladeren, voor het serveren
plakjes komkommer, ter garnering
plakjes tomaat, ter garnering
wat takjes verse munt, ter garnering


Verhit een grote anti-aanbakkoekenpan. Doe er het kipgehakt in en sprenkel er een klein beetje water over om alles vochtig te houden tijdens het bakken. Roerbak 7 tot 10 minuten tot het gehakt gaar is. Schep het gare kipgehakt over in een kom en schep er dan de rest van de ingrediënten door. Meng goed. Serveer op een bed van gemengde slabladeren en garneer met plakjes komkommer en tomaat en verse munt.

4 - 6 personen

gebied : Chiang Mai, Changwat Chiang Mai, Thailand
gerechtsoort : salade

bron : Thailand : Subtiele en kruidige gerechten uit het Oosten / Kit Chan

Rundvlees met oestersaus (Thailand)

RUNDVLEES MET OESTERSAUS

Nog een heerlijk, maar simpel gerecht. In Thailand zijn verse stropaddenstoelen overal verkrijgbaar, maar oesterzwammen zijn een smakelijk alternatief. U kunt ook andere soorten champignons en paddenstoelen gebruiken.

500 gram biefstuk
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel maïzena
3 eetlepels plantaardige olie
1 eetlepel gehakte knoflook
1 eetlepel gehakte verse gember
250 gram gemengde paddenstoelen als shiitake, oesterzwammen en stro-paddenstoelen
2 eetlepels oestersaus
1 theelepel kristalsuiker
4 lente-uitjes, in korte stukjes gesneden
versgemalen zwarte peper
2 verse rode chilipepers, in reepjes gesneden, ter garnering


Snijd het rundvlees dwars op de draad in smalle repen. Meng de sojasaus in een kom met de maïzena. Schep er de repen vlees door en laat 1 tot 2 uur marineren. Verhit de helft van de olie in een wok of koekenpan. Doe er de knoflook en gember in en roerbak tot de geuren loskomen. Schep er de repen rundvlees door en roerbak 1 tot 2 minuten. Schep het vlees uit de wok en zet weg. Verhit de rest van de olie in de wok. Doe er de gemengde paddenstoelen in en roerbak ze gaar. Schep de repen rundvlees om met de paddenstoelen in de wok. Voeg de oestersaus, suiker en versgemalen zwarte peper toe en schep alles om. Schep er de lente-uitjes door. Garneer met de reepjes rode chilipeper en dien op.

4 - 6 personen

gebied : Thailand
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Thailand : Subtiele en kruidige gerechten uit het Oosten / Kit Chan

Thais zoetzuur varkensvlees (Thailand)

THAIS ZOETZUUR VARKENSVLEES

Zoetzuur is van oudsher een Chinese schepping, maar hoort ook bij de Thaise keuken. Deze versie heeft een frissere, helderder smaak en vormt samen met rijst een mooie maaltijd.

350 gram mager varkensvlees
2 eetlepels plantaardige olie
4 tenen knoflook, in dunne plakjes
1 kleine rode ui, in plakjes
2 eetlepels vissaus
1 eetlepel kristalsuiker
1 rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd en in repen
½ komkommer, ontzaad en in plakken
2 pruimtomaten, in partjes gesneden
125 gram verse ananas, in stukjes
2 lente-uitjes, in kleine stukjes
versgemalen zwarte peper
verse korianderblaadjes, ter garnering
sliertjes lente-ui, ter garnering


Snijd het varkensvlees in dunne plakken. Verhit de olie in een wok. Doe de knoflook in de wok en roerbak hem goudgeel. Schep er het varkensvlees door en roerbak 4 tot 5 minuten. Schep er de ui door. Breng het geheel op smaak met de vissaus, suiker en versgemalen zwarte peper. Roerbak 3 tot 4 minuten, of tot het varkensvlees gaar is. Schep er de rest van de groenten, de ananas en lente-uitjes door. Misschien moet u er een paar lepels water door scheppen. Roerbak nog 3 tot 4 minuten. Garneer met verse koriander en lente-ui en dien onmiddellijk op.

4 personen

gebied : Thailand
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Thailand : Subtiele en kruidige gerechten uit het Oosten / Kit Chan