zondag 26 januari 2014

Lauwwarme zuurkoolsalade

LAUWWARME ZUURKOOLSALADE

250 gram zuurkool
1 klein blikje ananasblokjes (à 150 gram)
1 niet te rijpe peer
sap van ½ citroen
2 eetlepels olijfolie
150 gram reepjes rookspek
50 gram gepelde walnoten
1 flinke theelepel kerrie
zout
versgemalen peper
blaadjes eikenbladsla of lollo rosso
zwarte olijven om te garneren


Laat de zuurkool uitlekken en maak goed los. Laat de ananasblokjes uitlekken en bewaar 4 eetlepels van het sap. Snijd de geschilde peer eerst in kwarten en daarna in partjes en bedruppel ze met het citroensap. Verhit de olie in de koekenpan en bak de spekjes omscheppend tot ze knapperig zijn. Laat de noten kort meebakken. Schep ze uit de pan. Roer de kerrie en het ananassap door het achtergebleven vet in de pan. Schep er de zuurkool en ananas door. Laat kort doorwarmen en breng zonodig verder op smaak met wat zout en peper. Verdeel de rode sla over de bordjes. Schep er de warme zuurkoolsalade op en verdeel er de plakjes peer, het spek, de noten en de zwarte olijven over. Lekker met warm stokbrood of ciabatta.

4 personen

voedingswaarde : 341 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Boodschappen januari 2001

Zuurkoolsoep met gerookte kip

ZUURKOOLSOEP MET GEROOKTE KIP

1 grote aardappel
2 bosuitjes
100 gram (wijn)zuurkool
1 gerookte kipfilet (150 gram)
20 gram boter
1 liter vleesbouillon, zelf getrokken, uit een pot of van tabletten
2 eetlepels koksroom of crème fraîche
zout
versgemalen peper


Snijd de geschilde aardappel in blokjes. Snijd de bosuitjes in ringetjes en houd het lichtgekleurde deel en het groen apart. Hak de zuurkool klein. Snijd de kipfilet in plakjes en de plakjes in reepjes.
Verhit de boter in een pan en laat de aardappelblokjes en het lichtgekleurde deel van de bosui omscheppend circa 4 minuten fruiten zonder ze te laten kleuren. Schep er de zuurkool door. Giet de bouillon in de pan, breng aan de kook en laat circa 20 minuten zachtjes koken. Roer de koksroom of de crème fraîche door de soep en pureer de soep desgewenst met de staafmixer. Proef of er nog zout en / of peper bij moet en roer het groen van de bosui en de reepjes kip door de soep.

2 personen

voedingswaarde : 288 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Boodschappen januari 2000

Paddenstoelen-zuurkoolstamppot met blauwaderkaas

PADDENSTOELEN-ZUURKOOLSTAMPPOT MET BLAUWADERKAAS

1½ kilo kruimige aardappels
zout
250 gram kastanjechampignons
1 rode paprika
2 eetlepels boter
1 zakje wijnzuurkool (à 500 gram)
125 gram blauwaderkaas
1 - 2 deciliter melk
peper


Aardappels schillen, in stukken snijden en wassen, in pan met weinig water en zout aardappels afgedekt in 20 minuten gaar koken. Intussen champignons schoonvegen. Grote exemplaren in vieren snijden, kleine halveren. Paprika schoonmaken en in stukjes snijden. In grote koekenpan boter verhitten, paddenstoelen en paprika al omscheppend 5 minuten op hoog vuur bakken. Zuurkool erdoor scheppen en 5 minuten meebakken. Korstjes van kaas snijden en kaas in kleine blokjes snijden. Melk verwarmen. Aardappels afgieten en met (deel van) melk tot smeuïge puree stampen. Stamppot op smaak brengen met zout en peper en even verwarmen.

4 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : kaasgerecht

bron : Allerhande januari 2003

Zuurkool met mosterdsaus

ZUURKOOL MET MOSTERDSAUS

600 gram zuurkool, uitgelekt
3 eetlepels fijngesneden dille
2 eetlepels maïzena
3 deciliter halfvolle melk
3 eetlepels grove mosterd
300 gram achterham, in blokjes
zout
versgemalen peper


Kook de zuurkool 8 - 15 minuten, in 1 deciliter water (afhankelijk van de aanwijzingen op de verpakking). Giet de zuurkool af en bewaar het vocht. Roer de dille door de zuurkool. Roer de maïzena glad met 4 eetlepels melk. Breng de rest van de melk aan de kook en bind het met het maïzenamengsel. Roer de mosterd en de hamblokjes door de saus en breng op smaak met zout en peper. Serveer de zuurkool met de mosterdsaus. Lekker met gekookte krieltjes.

4 personen

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip Culinair special “Slank & Snel”, januari 2004