dinsdag 2 november 2021

Estofado de Pato con Naranjitas Chinas (Peru)

ESTOFADO DE PATO CON NARANJITAS CHINAS (GESTOOFDE EEND MET KUMQUATS)

1 eend van 2 kilogram, in 6 stukken
1 eetlepel komijnpoeder
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2½ deciliter sinaasappelsap
1,2 deciliter plantaardige olie
2½ deciliter runder- of eendenbouillon
2½ deciliter witte wijn
4 eetlepels Gelechilipeperpasta
gefrituurde yucawortel, voor erbij
zout
peper

KUMQUATS IN SIROOP
300 gram kumquats
200 gram kristalsuiker


Was en droog de kumquats en snijd ze doormidden. Doe ze met 3¾ deciliter water in een pan en breng dat aan de kook; laat de kumquats koken tot ze zacht zijn. Voeg de suiker toe en laat het mengsel, zonder te roeren, koken tot er een siroop ontstaat. Zet de kumquats opzij.
Leg de stukken eend in een kom, voeg het komijnpoeder en de helft van de knoflook toe en bestrooi ze met zout en peper. Schenk het sinaasappelsap erbij, schep alles goed om, dek de kom af met plasticfolie en laat het vlees 10 minuten marineren in de koelkast.
Verhit de helft van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de stukken eend rondom bruin. Bewaar de marinade. Haal het vlees uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.
Leg de stukken eend in een schone pan en schenk de bouillon, witte wijn en marinade erbij. Breng het geheel aan de kook, doe een deksel op de pan en laat het 2 uur zacht koken, tot het vlees gaar is.
Verhit in een andere pan de resterende olie op laag vuur. Voeg de chilipeperpasta en resterende knoflook toe en breng op smaak met zout en peper. Roerbak alles 6 minuten, tot de pasta dikker en geurig wordt. Doe de stukken eend in de pan en schenk er 2½ deciliter van het kookvocht bij. Breng dit aan de kook en laat het enkele minuten koken. Voeg indien nodig extra zout en peper toe.
Schep de stoofschotel in grote kommen en serveer de kumquats in siroop en de yucawortel erbij.

4 personen

marineer- / voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten / 2½ uur

gebied : Peru
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Peru : Hét kookboek / Gastón Acurio