woensdag 24 maart 2021

Kroepoek emping of oedang met pindasaus (Suriname)

KROEPOEK EMPING OF OEDANG MET PINDASAUS

Kroepoek oedang en emping zijn in alle Indische winkels te koop, verpakt in plastic zakjes of rauw, ongebakken dus. Kroepoek oedang is gemaakt van meel en garnalen, de emping van fijngemaakt vruchtvlees van de belindjoe. Emping is veel gezonder. Beide zijn gemakkelijk zelf te bakken en geschikt als onderdeel van de maaltijd of als borrelhapje. Bewaar de kroepoek in een luchtdicht afgesloten glazen pot.

KROEPOEK EMPING
100 gram emping
olie


Doe 3 à 4 centimeter olie in een wadjan, verhit de olie en temper daarna het vuur. Doe dan 8 à 10 stukjes emping in de pan, laat ze even opkrullen en haal ze er met een schuimspaan uit

KROEPOEK OEDANG
100 gram kroepoek oedang
olie


Kroepoek oedang is in grote stukken te koop en is roze van kleur. Bak de stukken op dezelfde manier als de emping, maar dan één voor één.
Maak er pindasaus bij.

4 personen

gebied : Suriname
gerechtsoort : borrelhapje

bron : De Surinaamse keuken / Nel Tjon Tam Sin

Omelet met garnalen (Rusland)

OMELET MET GARNALEN

6 eieren
150 gram garnalen
boter
zout
peper
2 eetlepels room
1½ theelepel gehakte peterselie


De garnalen klein snijden, het vocht ervan met een weinig water aanlengen, warm laten worden en met wat gesmolten boter en de peterselie vermengen. De eieren klutsen, zout en peper toevoegen, de room erdoor roeren en in een beboterde koekenpan laten lopen. Op klein vuur hiervan een omelet bakken. Als de eieren zijn gestold, één helft met e garnalen bedekken en de andere helft daarop klappen. Laat de omelet op een warme schotel glijden en dien ze zo op.

4 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : eiergerecht

bron : De Russische keuken / Maria Horváth

Fijne soep (Rusland)

FIJNE SOEP

250 gram spinazie
250 gram zuring
3 zoute augurken
1 bosje dille
1 bosje peterselie
zout
1 eetlepel suiker
125 gram garnalen
2 liter kwas (drank van gefermenteerd roggebrood)


De spinazie en zuring wassen, uitzoeken en afzonderlijk in water met zout gaarkoken, laten uitlekken en pureren. De augurk in stukjes snijden, de peterselie en dille fijnhakken, alles door elkaar mengen, met zout en suiker naar smaak afmaken en met kwas overgieten. De garnalen erbij doen en alles nog een keer goed door elkaar roeren. In de ijskast zetten en opdienen met ijsblokjes.

4 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : soep

bron : De Russische keuken / Maria Horváth

Amerikaanse gemberkoekjes met melasse (Verenigde Staten)

AMERIKAANSE GEMBERKOEKJES MET MELASSE

335 gram bloem
2 theelepels baksoda
1 eetlepel gemberpoeder
1 theelepel kaneel
½ theelepel gemalen piment
170 gram boter, in blokjes, op kamertemperatuur
110 gram fijne kristalsuiker
110 gram donkerbruine basterdsuiker
1 ei
4 eetlepels (95 gram) melassestroop
220 gram ruwe rietsuiker


Meng in een kom de bloem met de baksoda, het gemberpoeder, de kaneel, piment en ½ theelepel zout.
Klop met de mixer de boter, kristalsuiker en basterdsuiker. Klop tot een dik en vrij licht mengsel. Klop het ei goed erdoor en klop dan de melasse erdoor. Spatel het bloemmengsel geleidelijk erdoor. Je hebt nu een zacht en kleverig deeg. Dek de kom af met plasticfolie en laat in 2 uur afgedekt door en door koud worden.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet twee bakplaten in en bekleed met bakpapier. Doe de ruwe rietsuiker in een kleine kom.
Draai van het koele deeg 34 balletjes van 20 gram en wentel ze goed door de rietsuiker. Leg ze op de bakplaten, met voldoende tussenruimte. Bak ze in porties 14 - 15 minuten tot ze mooi uitlopen en barstjes krijgen. Laat volledig afkoelen.

Voor 34 koekjes

voedingswaarde : 133 kcal per stuk
bereidings- / koel- / oventijd : 35 / 120 / 14 minuten

gebied : Verenigde Staten
gerechtsoort : gebak

bron : Delicious. maart 2021

Avocadodippers met chipotlemayo (Mexico)

AVOCADODIPPERS MET CHIPOTLEMAYO

165 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel gemalen komijnzaad
1 theelepel gedroogde oregano
1½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel zwarte peper, versgemalen
1 theelepel avocadobladpoeder of gemalen steranijs of venkelzaad
1 theelepel bakpoeder
3,3 deciliter Sol-bier of pils
150 gram mayonaise
2 theelepels chipotle-pasta
½ - 1 teen knoflook, gepeld
6 - 8 rijpe avocado’s
plantaardige olie, om in te frituren


Meng het zelfrijzend bakmeel, 1 theelepel zout, gemalen komijnzaad, oregano, paprikapoeder en zwarte peper, avocadobladpoeder (of gemalen steranijs of venkelzaad) en bakpoeder. Roer het bier erdoor tot je een mooi glad beslag hebt. Zet apart. Doe de mayonaise met de chipotle-pasta en knoflook in de blender en meng in 1 minuut tot gladde mayonaise.
Halveer de avocado’s en haal de pitten eruit en schil ze. Snijd elke helft in de lente in 3 - 4 plakken.
Verhit in een frituurpan of wok een flinke laag olie tot 180°C. Dip de avocadoplakken in het beslag, totdat ze rondom zijn bedekt. En laat ze voorzichtig in de hete olie glijden - gebruik bij voorkeur een schuimspaan om te voorkomen dat de olie spat. Frituur ze per plak 1 minuut zodat ze een knapperig korstje krijgen dat goudbruin maar niet donker is. Schep de avocado met een schuimspaan uit de olie en laat hem uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord. Herhaal met de overgebleven plakken avocado. Schep de chipotle-mayonaise in een kommetje en zet dat op een grote, ondiepe schaal. Verdeel de plakken avocado over de schaal.

6 - 8 personen

voedingswaarde : 712 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Taco’s : Het ultieme Mexicaanse streetfood / Felipe Fuentes Cruz & Ben Fordham, in Delicious. maart 2021

Papos de Anjo (Portugal)

PAPOS DE ANJO (ENGELENBORSTEN)

1 eetlepel boter
4 eidooiers
100 gram suiker
1 eiwit
1 eetlepel rijstebloem of maïzena
100 milliliter spumante of zoete witte wijn
½ citroen, het sap en 1 theelepel geraspte schil
2 eetlepels pistachenoten, gehakt
1 vanillestokje, gespleten
zout


Smeer 12 kleine vormpjes (muffinvormpjes) in met boter. Klop de eidooiers dik met 1 eetlepel suiker. Klop het eiwit stijf met 1 eetlepel suiker. Meng de eidooiers en het eiwit voorzichtig door de bloem met behulp van een garde. Verdeel het mengsel over de vormpjes. Zet de vormpjes au bain-marie in een oven van 180°C en bak ze 20 minuten. Laat ze afkoelen. Meng de spumante met de resterende suiker, het citroensap, de geraspte citroenschil, de pistachenoten en de vanille. Kook het mengsel op laag vuur in 10 minuten in tot een siroop. Verwijder het vanillestokje. Haal de afgekoelde koekjes uit de vormpjes en doop ze in de siroop. Leg ze in een ondiepe schaal en verdeel de rest van de siroop erover. Serveer goed gekoeld.

4 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : nagerecht

bron : Wining & Dining lente 2002