zaterdag 1 oktober 2022

Garnalensalade (Mexico)

GARNALENSALADE

In Mexico geeft men bij het hoofdgerecht meestal een salade in plaats van een groentegerecht. Salades met vlees of vis worden natuurlijk als een aparte gang geserveerd.

1 ijsbergsla of 1 krop sla, bladen losgemaakt, of gemengde slasoorten
4 eetlepels mayonaise
4 eetlepels zure room
350 gram gekookte garnalen
75 gram gekookte sperziebonen, in stukjes
75 gram gekookte wortels, in staafjes
½ komkommer (125 gram), in stukjes
2 hardgekookte eieren, gepeld en grof gehakt
1 jalapeñopeper uit een potje, uitgelekt, ontzaad en gehakt
zout


Bekleed een grote slakom of dienschaal met de slabladeren van uw keuze. Klop in een kleine kom de mayonaise met de zure room. Zet weg.
Doe de garnalen, sperziebonen, wortels, komkommer, eieren en jalapeñopeper in een andere kom en schep alles om. Breng op smaak met zout.
Schep het mayonaisemengsel voorzichtig in de kom met het garnalenmengsel tot al die ingrediënten met de dressing bedekt zijn. Schep het mengsel vervolgens op het bedje sla en dien op.

4 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : salade

bron : Mexico : Pikante en kruidige recepten uit heel Mexico / Elisabeth Lambert Ortiz

Chilpachole de Jaiba (Tamaulipas, Mexico)

CHILPACHOLE DE JAIBA (KRABSOEP)

Dit is een heerlijk volle soep van de kleine blauwe krabben uit de Golf van Mexico. U kunt er de bij ons verkrijgbare krabben voor in de plaats nemen. Als ze niet levend zijn kunnen de schalen nog wel voor de bouillon worden gebruikt.

12 levende kleine krabben, elk circa 100 gram
2½ liter water
1 ui, gehalveerd
4 tenen knoflook
3 theelepels zout
1 laurierblad
500 gram tomaten
1 eetlepel olie
2 kleine takjes epazote
2 – 3 ingelegde chiles chipotles, ontzaad en in repen gesneden
3 limoenen, gehalveerd


Spoel de krabben af in een groot vergiet. Doe het water in een grote soeppan met ½ ui, 2 tenen knoflook, 2 theelepels zout en het laurierblad. Breng het water aan de kook op een hoog vuur, doe er de krabben in en laat weer aan de kook komen. Leg het deksel op de pan en laat 5 minuten koken. Neem de krabben uit het water en laat ze afkoelen. Bewaar de bouillon.
Verwijder de schalen van 6 van de krabben en halveer ze. Haal alle vlees uit de schaal en zet het weg. Doe de schalen terug in de pan bouillon, leg er het deksel op en laat alles afgedekt 15 minuten op een matig vuur trekken. Zeef de bouillon en zet hem weg.
Verwijder het rugpantser van de andere 6 krabben terwijl de bouillon trekt. Verwijder de kieuwen, snijd de krabben in tweeën en zet ze weg.
Rooster de tomaten, de andere uihelft en de rest van de knoflook tot het tomatenvel volkomen zwart is. Ontvel de tomaten en pureer ze in een blender met de ui en knoflook.
Verhit de olie op een hoog vuur in een grote soeppan en roer er de gepureerde tomaat door. Leg het deksel op de pan zodra de tomaat aan de kook komt, draai het vuur laag en laat 5 minuten sudderen. Voeg de bewaarde bouillon, epazote, chiles en de rest van het zout toe. Breng alles aan de kook. Leg het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat 15 minuten sudderen. Breng op smaak met wat zout en peper en giet er zonodig 2½ deciliter water bij.
Doe vlak voor het opdienen het apart gehouden krabvlees en de 6 doormidden gesneden krabben in de soep. Laat alles 3 minuten sudderen. Dien onmiddellijk op en geef er de limoenparten bij.

6 - 8 personen

gebied : Tamaulipas, Mexico
gerechtsoort : soep

bron : Mexico : Een culinaire reis / Susanna Palazuelos

Polpos Borrachos (Mexico)

POLPOS BORRACHOS (DRONKEN INKTVIS)

Alleen het buitenste omhulsel van de vis wordt bereid. Er is voorbereide inktvis verkrijgbaar, maar een hele inktvis fileren is eenvoudiger (en minder vervelend) dan het lijkt. Bestrooi uw handen met zout, zodat u de vis goed vast kunt pakken. Neem de tentakels in de ene hand en het lichaam in de andere en trek de vis uit elkaar. Zo trekt u de tentakels er met ingewanden en al uit. Voer de tentakels aan de kat.

1 kilogram inktvis
150 milliliter cognac
1½ liter tomatensaus
300 milliliter rode wijn
peper
zout
olijven ter garnering
kappertjes ter garnering


Maak de vis met een heleboel zout schoon en stamp hem goed fijn met een deegroller. Marineer hem een uur (of langer) in cognac.
Voeg zo veel water toe dat de vis net onder staat, breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes pruttelen tot de vis gaar is. Afgieten en bouillon bewaren. Snijd de vis in blokjes van 2 – 3 centimeter.
Roer de visfond, tomatensaus en wijn door elkaar. Voeg peper en zout toe en laat de vis hierin nog 30 minuten zachtjes doorkoken.
Serveer het gerecht met rijst en garneer het met olijven en kappertjes. Een stevige Californische wijn is ideaal voor zowel het koken als het glaasje erbij.

6 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Mexicaans kookboek : Exotische en authentieke recepten uit Zuid-Amerika / Roger Hicks

Linguine van mosselen met rokerige chipotlepuree (Mexico)

LINGUINE VAN MOSSELEN MET ROKERIGE CHIPOTLEPUREE

1 kilogram mosselen in de schelp
200 milliliter droge witte wijn
25 gram boter
3 eetlepels olijfolie
5 sjalotjes, fijngesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
blaadjes van 4 – 5 takjes tijm
1 eetlepel chipotlepuree
150 milliliter room
zeezout
zwarte peper
klein snufje kristalsuiker
350 gram linguine of spaghetti (verse smaakt zoveel beter!)
1 kleine handvol vers korianderblad, fijngehakt


Maak de mosselen schoon onder koud stromend water, trek de ‘baard’ eraf met uw duim en wijsvinger of gebruik een mes (de ‘baard’ is een bosje taaie draden dat bij de scharnier van de mosselen zit). Gooi de mosselen weg die niet sluiten als u er stevig mee op het werkvlak tikt.
Breng een flinke pan gezouten water aan de kook voor de pasta en verhit de wijn in een klein pannetje (of in de magnetron). Verhit de boter en een eetlepel olijfolie in een pan met dikke bodem en wacht tot de boter schuimt. Doe de sjalotten in de pan en zet het vuur laag, zodat de sjalotten niet gaan kleuren. Bak ze in ruim 5 minuten glazig. Bak de knoflook, tijm en chipotlepuree enkele minuten mee. Voeg de room toe, breng het gerecht op smaak met zout, peper en het snufje suiker en verhit alles 5 minuten, terwijl u de pasta en de mosselen bereidt.
Doe de pasta in het kokende water. Verhit de rest van de olie in een pan die groot genoeg is voor alle mosselen. Doe de mosselen erin als de olie rookt, sluit de pan en schud ze ongeveer 2 minuten om op het vuur. Voeg de wijn toe en schud de mosselen nog enkele minuten om. Schep de geopende mosselen met een schuimspaan in een schaal. Gooi ongeopende mosselen weg. Doe de chipotleroom bij de mosselen.
Laat de beetgare pasta uitlekken en druppel er wat olijfolie over. Zeef het mosselkookvocht door een fijne zeef bij de room en schep het door de pasta. Strooi gehakt korianderblad erover en serveer de pasta in voorverwarmde diepe kommen.

4 personen

bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Mexicaans! : Het kookboek / Thomasina Miers

Geroosterde langoustines met mole van koriander en pompoenpitten (Mexico)

GEROOSTERDE LANGOUSTINES MET MOLE VAN KORIANDER EN POMPOENPITTEN

Dit is eigenlijk een saus die als mole wordt gebruikt en veel gemakkelijker te maken is dan alle andere moles. Hij is heerlijk bij langoustines, geroosterde sint-jakobsschelpen of gebakken vis. Deze mole is ook lekker wanneer hij met mayonaise wordt gemengd en bij koude kip en groene salade wordt gegeten.

20 – 24 langoustines
60 gram pompoenpitten
2 tenen knoflook, platgeslagen en gepeld
2 chiles de árbol, fijngehakt
1 habaneropeper (Madame Jeanette), zonder zaad en fijngesneden
2 grote handen vers korianderblad, grof gehakt
1 handvol kervel, fijngehakt
1 handvol muntblad, fijngehakt
200 milliliter extra vergine olijfolie
sap van 3 limoenen
4 lente-uitjes, fijngehakt
20 gram Pecorino, geraspt


Vraag uw vishandelaar eventueel om de langoustines in het midden open te snijden, zodat het visvlees er na bereiding gemakkelijker uit te halen is.
Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan enkele minuten op hoog vuur, of tot ze een vaalgouden tint krijgen en uit de pan beginnen te springen. Maal ze in een blender of stamp ze tot een fijne pasta in een vijzel. Voeg de knoflook en e chilipepers toe en stamp ze door de pompoenpittenpasta.
Voeg de overige ingrediënten (behalve de langoustines) toe aan de puree en maal alles op de intervalstand tot een gladde pasta.
Verhit een grote grillpan of een wok op erg hoog vuur tot hij gloeiend heet is. Leg de langoustines erin met enkele flinke scheppen van de pompoenpittenpasta. Rooster de langoustines aan elke kant 2 – 3 minuten, tot de pasta goudbruin is en de langoustines roze en gaar zijn.
Serveer partjes limoen erbij en veel knapperig brood om alle saus mee op te deppen.

4 personen

bereidingstijd : 20 - 25 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Mexicaans! : Het kookboek / Thomasina Miers

Chiligarnalen (Mexico)

CHILIGARNALEN

In de betere restaurants in de grotere steden van Mexico worden deze garnalen geserveerd op Gebakken maïspannenkoeken, maar in de dorpen worden ze gewoonlijk geserveerd in warme maïstortilla’s, die rechtstreeks van de comal komen.

3 anchopepers (naar keuze)
1 bol knoflook, de tenen losgemaakt
1 ui
1 – 2 laurierblaadjes (liefst vers)
100 gram Chipotles en adobo, plus extra om erbij te serveren
100 milliliter olijfolie
30 rauwe gepelde gamba’s, het zwarte darmkanaal in de rug verwijderd
warme tortilla’s
partjes limoen
fijngehakt korianderblad


Bij gebruik van anchopepers: trek de steeltjes eraf en verwijder het zaad. Zet ze onder kokend water en laat ze 10 – 15 minuten zachtjes koken, tot ze helemaal zacht zijn.
Pel de tenen knoflook door ze plat te slaan met de stamper van de vijzel of met een deegroller. Trek de papierachtige velletjes eraf.
Pureer de ui, knoflook, laurierblaadjes en 50 milliliter water in een keukenmachine. Voeg halverwege de anchopepers en de chipotle toe.
Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog tot hoog vuur. Wacht tot de olie heel heet is en bak de puree. Blijf roeren om te voorkomen dat de pepers verbranden. Zet het vuur lager nadat de puree enkele minuten is gebakken en laat de saus in 5 – 10 minuten enigszins inkoken. Laat de saus afkoelen.
Steek de barbecue aan en haal de gamba’s door de pepermarinade. U kunt de gamba’s naar wens 1 – 2 uur marineren of ze meteen gebruiken. Rooster ze enkele minuten aan een kant, tot ze van grijs naar roze zijn verkleurd. Besmeer ze met wat extra adobo en serveer ze direct met de warme tortilla’s, partjes limoen en wat fijngehakt korianderblad.
Dit is heerlijk met Warme tacovulling van courgette en maïs en een knapperige baguette.

6 personen

bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Mexicaans! : Het kookboek / Thomasina Miers

Camarones a la Mexicana (Golf van Mexico, Mexico)

CAMARONES A LA MEXICANA (MEXICAANSE GARNALEN)

1 grote ui
4 eetlepels olie
3 teentjes knoflook
600 gram vleestomaten
1 verse peper, niet te scherp
zout
versgemalen zwarte peper
1 laurierblad
½ theelepel gedroogde tijm
30 gram verse koriander
8 tot 16 rauwe garnalen, ongepeld, kop verwijderd (elk ongeveer 30 gram)
limoensap om de garnalen te besprenkelen


Pel de ui en hak hem fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de ui hierin. Pel de teentjes knoflook, pers ze uit en voeg ze toe.
Overgiet de tomaten met kokend water en ontvel ze. Verwijder het zaad en snijd ze klein. Snijd de peper in de lengte open, schraap leeg en spoel af. Snijd hem in dunne reepjes. Voorzichtig met het scherpe sap; kom niet met uw vingers bij uw ogen. Schep de kleingesneden tomaten en peper in de pan en bestrooi ze met peper en zout.
Voeg het laurierblad en de tijm toe. Laat de saus 10 minuten zachtjes sudderen en indikken zonder het deksel. Verwijder het laurierblad wanneer bijna alle vocht verdampt is. Was de koriander, dep de blaadjes droog en hak ze fijn.
Pel de garnalen, snijd ze aan de rugzijde open en verwijder de donkere darm. Besprenkel ze met limoensap. Verhit de resterende olie in een andere koekenpan en bak de garnalen hierin 5 tot 6 minuten boven een hoog vuur. Keer ze halverwege.
Schep de tomatensaus op vier borden. Verdeel de garnalen erover. Schep er een klein beetje saus over en bestrooi het gerecht tot slot met fijngehakte koriander.

4 personen

voedingswaarde : 180 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Golf van Mexico, Mexico
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Mexico (Koken in de wereld) / Julia Fernandez

Ensalada de Calamares (Jalisco, Mexico)

ENSALADA DE CALAMARES (INKTVISSALADE MET BONEN)

2 uien
1 laurierblad
1 theelepel zwarte peperkorrels
bosje peterselie
zout
600 gram inktviszakken
1 grote vleestomaat
1 groene paprika
1 verse peper, niet te scherp
1 blik kidneybonen (250 gram uitlekgewicht)
sap van 2 citroenen
versgemalen zwarte peper
mespunt cayennepeper
3 eetlepels olijfolie


Pel de uien. Snijd 1 ui in vieren en doe deze in een pan met ½ liter water, het laurierblad, de peperkorrels, peterselietakjes en ½ theelepel zout. Breng het water aan de kook.
Was de inktviszakken, snijd ze in dunne ringen en laat die boven een laag vuur 20 tot 25 minuten trekken in het water met de kruiderij.
Overgiet ondertussen de tomaten met kokend water, ontvel ze, snijd ze in vieren en verwijder de steelaanzet. Snijd ze klein. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in smalle reepjes.
Snijd de peper in de lengte open en verwijder het zaad. Spoel hem af en hak hem fijn. Voorzichtig met het scherpe sap; kom niet met uw vingers bij uw ogen. Schep de bonen in een zeef, spoel ze kort af en laat ze uitlekken.
Hak de resterende ui en het peterselieblad fijn. Roer het citroensap, peper en cayennepeper, wat zout en de olijfolie door elkaar.
Schep de groenten in een schaal. Neem de inktvisringen uit de pan, laat ze uitlekken en dep ze droog. Voeg ze toe wanneer ze enigszins zijn afgekoeld. Schep de dressing door de ingrediënten en serveer de salade.

4 personen

voedingswaarde : 290 kcal p.p.
bereidingstijd : 50 minuten

gebied : Jalisco, Mexico
gerechtsoort : salade

bron : Mexico (Koken in de wereld) / Julia Fernandez

Veiras en Salsa Roja (Campeche, Mexico)

VEIRAS EN SALSA ROJA (SINT-JACOBSSCHELPEN MET PAPRIKA)

2 grote rode paprika’s
3 teentjes knoflook
1 verse peper, niet te scherp
2 eetlepels olie
zout
sap van ½ limoen
2 eetlepels slagroom
600 gram Sint-Jacobsschelpdieren, zonder schelpen en kuit
30 gram verse koriander
halve schijfjes limoen, ter garnering


Verwarm de oven voor op 250°C. Plaats de paprika’s 20 minuten op het ooster midden in de oven.
Pel ondertussen de teentjes knoflook. Snijd de peper open, schraap leeg en spoel af. Snijd hem klein. Voorzichtig met het scherpe sap; kom niet met uw vingers bij uw ogen. Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan en bak hierin de knoflook. Voeg vervolgens de stukjes peper toe.
Haal de paprika’s uit de oven, laat ze even afkoelen en ontvel ze. Verwijder de zaadlijsten en snijd ze in reepjes. Laat deze 5 minuten meebakken. Pureer de groenten in een keukenmachine en giet de saus in de pan. Voeg zout, limoensap en room toe. Verwarm de saus tot tegen het kookpunt en houd hem warm.
Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak hierin de schelpdieren 4 tot 5 minuten. Bestrooi ze daarbij met wat zout.
Was ondertussen de koriander, dep de blaadjes droog en hak ze bijna allemaal fijn. Roer de fijngehakte koriander door de saus. Schep de saus op vier voorverwarmde borden en verdeel de Sint-Jakobsschelpen erover. Garneer met blaadjes koriander en halve schijfjes limoen.

4 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
bereidingstijd : 50 minuten

gebied : Campeche, Mexico
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Mexico (Koken in de wereld) / Julia Fernandez

Nacho's met avocadotopping en garnalen (Mexico)

NACHO’S MET AVOCADOTOPPING EN GARNALEN

250 gram gepelde tijgergarnalen (diepvries)
1 avocado
2 tomaten
1 eetlepel fijngesneden koriander
1 eetlepel fijngesneden bieslook
1 eetlepel (cider)azijn
4 - 5 eetlepels olijfolie
1 - 2 theelepels Mexicaanse kruiden
2 knoflooktenen
1 rode Spaanse peper
3 wraptortilla’s
75 gram belegen geraspte Goudse kaas


Ontdooi de garnalen en pel ze. Schil de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Maak de tomaten schoon, snijd ze in vieren en verwijder de zaadjes en het vocht. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
Meng in een kom de avocado, tomaat, koriander en het bieslook met de azijn, 1 eetlepel olie en de Mexicaanse kruiden.
Pel en snipper de knoflook. Snijd de Spaanse peper overlangs doormidden, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en fruit de knoflook en Spaanse peper. Bak de garnalen zachtjes 2 - 3 minuten mee; schep ze regelmatig om.
Verwarm de ovengrill voor. Steek met een ronde vorm (6 - 8 cm) uit elke tortilla 4 rondjes.
Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de tortillarondjes knapperig. Leg ze naast elkaar op een bakplaat en strooi er wat kaas over. Schuif de nacho’s onder de grill en laat de kaas smelten.
Leg de nacho’s op een schaal. Schep de avocadosalsa erop en verdeel de garnalen erover.

4 personen

voedingswaarde : 289 kcal p.p.
bereidings- /afwerkingstijd : 20 / 1 minuten

land : Mexico
gerechtsoort : snack

bron : Koken op z’n Mexicaans / Francis van Arkel, Clara ten Houte de Lange, Joyce Huisman

Mandarijnenmousse (Mexico)

MANDARIJNENMOUSSE

5 mandarijnen
2 eieren
200 gram suiker
1 limoen
4 blaadjes witte gelatine
1½ deciliter slagroom
125 milliliter crème fraîche


Boen 1 mandarijn schoon en rasp de schil. Pel de mandarijn en houd de partjes achter voor de garnering. Pel 2 mandarijnen en snijd ze in kleine stukjes. Pers de laatste 2 mandarijnen uit en meet 35 milliliter sap af (de rest wordt niet gebruikt).
Splitst de eieren. Klop de eidooiers en 150 gram suiker schuimig en geel. Boen de limoen schoon en rasp de schil. Pers de limoen uit, doe het sap in een pan met de helft van het mandarijnensap en breng het aan de kook. Zet de vlam laag. Klop het eimengsel erdoor en roer de stukjes mandarijn en de limoen- en mandarijnsap erdoor. Blijf kloppen tot het mengsel dik is en neem de pan van het vuur.
Week de gelatine 10 minuten in de rest van het mandarijnensap. Verwarm het sap in een klein pannetje en los de gelatine erin op. Giet het bij het eimengsel. Laat alles afkoelen tot het mengsel dik wordt. Klop de room stijf met de crème fraîche en spatel dit door het mengsel.
Klop de eiwitten stijf met de rest van de suiker en spatel ze door het mandarijnenmengsel. Doe alles over in kleine coupes. Zet de mousse 5 uur in de koelkast om op te stijven.
Neem de mousse uit de koekast en garneer met de partjes mandarijn.

4 personen

voedingswaarde : 509 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 30 minuten / 5 uur

land : Mexico
gerechtsoort : nagerecht

bron : Koken op z’n Mexicaans / Francis van Arkel, Clara ten Houte de Lange, Joyce Huisman

Mexicaanse vissoep (Mexico)

MEXICAANSE VISSOEP

1 ui
3 knoflooktenen
1 wortel
¼ kleine witte kool
1 blik witte bonen (400 gram)
4 eetlepels olijfolie
500 gram gemengde zeevruchten (mosselen, inktvis, garnalen)
4 deciliter visbouillon
1 pot gekruide tomatensaus (500 gram)
125 milliliter crème fraîche
100 gram tortillachips
100 gram geraspte oude Goudse kaas


Pel en snipper de ui. Pel de knoflook. Maak de wortel schoon en snijd hem in plakjes. Maak de kool schoon en snijd hem in smalle reepjes. Spoel de bonen in een vergiet af met koud water en laat ze uitlekken.
Verhit de olie in een soeppan en voeg de ui, wortel en kool toe. Pers de knoflook erboven uit en bak alles 7 minuten. Bak de zeevruchten de laatste 2 minuten mee.
Verwarm de ovengrill voor. Schenk de bouillon en tomatensaus bij de groenten en breng de soep aan de kook. Voeg de bonen en crème fraîche toe; warm ze mee, maar laat de soep niet meer koken.
Schep de soep in ovenvaste kommen. Verdeel de tortillachips erover en bestrooi ze met de kaas. Zet de kommen onder de grill tot de kaas gesmolten is.
Lekker met stukken boerenbrood.

4 personen

voedingswaarde : 739 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Koken op z’n Mexicaans / Francis van Arkel

Taco's met garnalen Veracruz (Veracruz, Mexico)

TACO’S MET GARNALEN VERACRUZ

1 ui
1 groene paprika
1 groene Spaanse peper
2 tomaten
12 groene olijven met piment
4 bladeren ijsbergsla
1 eetlepel olijfolie
½ liter milde tacosaus
¼ theelepel gemalen komijn
500 gram rauwe grote garnalen
zout
8 tacoschelpen
125 milliliter crème fraîche


Pel en snipper de ui. Maak de paprika schoon en snijd hem in stukjes. Snijd de Spaanse peper overlangs doormidden, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees fijn. Dompel de tomaten 30 seconden in kokend water en trek de velletjes eraf. Snijd de tomaten doormidden, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de olijven doormidden. Was de sla, dep de bladeren droog en snijd ze in reepjes. Verwarm de oven voor op 180°C.
Verhit de olie in een pan en bak de ui en paprika 3 minuten. Voeg de peper, tomaat, olijven, tacosaus en komijn toe en laat alles 10 minuten zachtjes koken; voeg de garnalen na 5 minuten toe. Breng het mengsel op smaak met zout. Verwarm de taco’s volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Vul de taco’s met wat sla en verdeel de garnalen erover. Schep op elke taco een halve eetlepel crème fraîche. Geef de rest van de sla en de saus erbij.

4 personen

voedingswaarde : 327 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 5 minuten

gebied : Veracruz, Mexico
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Koken op z’n Mexicaans / Francis van Arkel

Scholrolletjes in pikante tomatensaus (Mexico)

SCHOLROLLETJES IN PIKANTE TOMATENSAUS

3 eetlepels jalapeñopeper (uit een potje)
100 gram Mon Chou
½ theelepel gedroogde oregano
snufje cayennepeper
8 enkele scholfilets
zout
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 rode Spaanse peper
1 rode paprika
1 eetlepel olijfolie
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
125 milliliter zure room


Dep de jalapeñopeper droog en snijd de ringetjes fijn. Meng de jalapeñopeper met de losgeroerde Mon Chou, oregano en cayennepeper. Bestrooi de visfilets met zout, besmeer ze met het roommengsel en rol ze op. Zet ze vast met cocktailprikkers.
Pel en snipper de ui. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengel in dunne schijfjes. Snijd de Spaanse peper overlangs doormidden, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees fijn. Maak de paprika schoon en snijd hem in stukjes.
Verhit de olie en bak de ui, bleekselderij, Spaanse peper en paprika zachtjes 5 minuten. Roer de tomaat met het sap erdoorheen. Laat alles 10 minuten zachtjes koken en voeg zout naar smaak toe.
Leg de scholrolletjes in de saus en laat het geheel afgedekt nog 15 minuten zachtjes koken. Verdeel het gerecht over vier borden en schep de room erop.
Lekker met rijst en een komkommersalade.

4 personen

voedingswaarde : 358 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 30 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : visgerecht

bron : Koken op z’n Mexicaans / Francis van Arkel

Arroz con Mariscos (Mexico)

ARROZ CON MARISCOS (RIJST MET ZEEVRUCHTEN)

2 eetlepels olie
1 ui, gesnipperd
300 gram risottorijst
2 teentjes knoflook, gepeld
1 gedroogde chilipeper, verkruimeld
1 kippenbouillontablet
150 gram tuinerwten (diepvries)
2 bakjes fruits de mer (à 150 gram)
4 takjes peterselie, fijngehakt
1 limoen, in partjes


In braadpan olie verhitten. Ui en rijst in 5 minuten zachtjes glazig bakken. Knoflook erboven uitpersen. Peper en bouillontablet erboven verkruimelen, 700 milliliter water toevoegen en geheel aan de kook brengen. Rijst 10 minuten onafgedekt zachtjes koken. Tuinerwten en fruits de mer erdoor scheppen. Rijst in nog 10 minuten zachtjes gaar koken. Op smaak brengen met zout en peper. Peterselie erover strooien en limoenpartjes op rijst leggen.

4 personen

voedingswaarde : 435 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Veracruz en Tabasco, Mexico
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Mexico : Een culinaire ontdekkingsreis

Scampi in knoflook (Mexico)

SCAMPI IN KNOFLOOK

75 gram boter (op kamertemperatuur)
2 knoflooktenen
1 theelepel gemalen chilipeper
zout
(versgemalen) peper
2 eetlepels fijngesneden bieslook
1 ui
1 blik kidneybonen (400 gram)
500 gram rauwe scampi
1 eetlepel olijfolie


Doe de boter in een kommetje. Pel de knoflook en pers de teentjes erboven uit. Meng de chilipeper, zout naar smaak en de helft van de kruiden erdoor.
Pel en snipper de ui. Spoel de bonen in een vergiet af met koud water en laat ze uitlekken. Pel de scampi, maar laat het staartstukje zitten.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui 3 minuten. Schep de bonen en de rest van de kruiden erdoor en laat alles 5 minuten zachtjes bakken. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Smelt de kruidenboter in een koekenpan en bak de scampi 5 minuten; keer ze af en toe.
Pureer de bonen in de keukenmachine of met de staafmixer. Schep de puree op borden en verdeel de scampi met de boter erover.
Lekker met broccoli en opgebakken rijst met bosuitjes.

4 personen

voedingswaarde : 286 kcal p.p.
bereidings- / afwerkingstijd : 15 / 5 minuten

land : Mexico
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Koken op z’n Mexicaans / Francis van Arkel, Clara ten Houte de Lnage, Joyce Huisman