zaterdag 1 oktober 2022

Geroosterde langoustines met mole van koriander en pompoenpitten (Mexico)

GEROOSTERDE LANGOUSTINES MET MOLE VAN KORIANDER EN POMPOENPITTEN

Dit is eigenlijk een saus die als mole wordt gebruikt en veel gemakkelijker te maken is dan alle andere moles. Hij is heerlijk bij langoustines, geroosterde sint-jakobsschelpen of gebakken vis. Deze mole is ook lekker wanneer hij met mayonaise wordt gemengd en bij koude kip en groene salade wordt gegeten.

20 – 24 langoustines
60 gram pompoenpitten
2 tenen knoflook, platgeslagen en gepeld
2 chiles de árbol, fijngehakt
1 habaneropeper (Madame Jeanette), zonder zaad en fijngesneden
2 grote handen vers korianderblad, grof gehakt
1 handvol kervel, fijngehakt
1 handvol muntblad, fijngehakt
200 milliliter extra vergine olijfolie
sap van 3 limoenen
4 lente-uitjes, fijngehakt
20 gram Pecorino, geraspt


Vraag uw vishandelaar eventueel om de langoustines in het midden open te snijden, zodat het visvlees er na bereiding gemakkelijker uit te halen is.
Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan enkele minuten op hoog vuur, of tot ze een vaalgouden tint krijgen en uit de pan beginnen te springen. Maal ze in een blender of stamp ze tot een fijne pasta in een vijzel. Voeg de knoflook en e chilipepers toe en stamp ze door de pompoenpittenpasta.
Voeg de overige ingrediënten (behalve de langoustines) toe aan de puree en maal alles op de intervalstand tot een gladde pasta.
Verhit een grote grillpan of een wok op erg hoog vuur tot hij gloeiend heet is. Leg de langoustines erin met enkele flinke scheppen van de pompoenpittenpasta. Rooster de langoustines aan elke kant 2 – 3 minuten, tot de pasta goudbruin is en de langoustines roze en gaar zijn.
Serveer partjes limoen erbij en veel knapperig brood om alle saus mee op te deppen.

4 personen

bereidingstijd : 20 - 25 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Mexicaans! : Het kookboek / Thomasina Miers

Geen opmerkingen: