zaterdag 1 oktober 2022

Chilpachole de Jaiba (Tamaulipas, Mexico)

CHILPACHOLE DE JAIBA (KRABSOEP)

Dit is een heerlijk volle soep van de kleine blauwe krabben uit de Golf van Mexico. U kunt er de bij ons verkrijgbare krabben voor in de plaats nemen. Als ze niet levend zijn kunnen de schalen nog wel voor de bouillon worden gebruikt.

12 levende kleine krabben, elk circa 100 gram
2½ liter water
1 ui, gehalveerd
4 tenen knoflook
3 theelepels zout
1 laurierblad
500 gram tomaten
1 eetlepel olie
2 kleine takjes epazote
2 – 3 ingelegde chiles chipotles, ontzaad en in repen gesneden
3 limoenen, gehalveerd


Spoel de krabben af in een groot vergiet. Doe het water in een grote soeppan met ½ ui, 2 tenen knoflook, 2 theelepels zout en het laurierblad. Breng het water aan de kook op een hoog vuur, doe er de krabben in en laat weer aan de kook komen. Leg het deksel op de pan en laat 5 minuten koken. Neem de krabben uit het water en laat ze afkoelen. Bewaar de bouillon.
Verwijder de schalen van 6 van de krabben en halveer ze. Haal alle vlees uit de schaal en zet het weg. Doe de schalen terug in de pan bouillon, leg er het deksel op en laat alles afgedekt 15 minuten op een matig vuur trekken. Zeef de bouillon en zet hem weg.
Verwijder het rugpantser van de andere 6 krabben terwijl de bouillon trekt. Verwijder de kieuwen, snijd de krabben in tweeën en zet ze weg.
Rooster de tomaten, de andere uihelft en de rest van de knoflook tot het tomatenvel volkomen zwart is. Ontvel de tomaten en pureer ze in een blender met de ui en knoflook.
Verhit de olie op een hoog vuur in een grote soeppan en roer er de gepureerde tomaat door. Leg het deksel op de pan zodra de tomaat aan de kook komt, draai het vuur laag en laat 5 minuten sudderen. Voeg de bewaarde bouillon, epazote, chiles en de rest van het zout toe. Breng alles aan de kook. Leg het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat 15 minuten sudderen. Breng op smaak met wat zout en peper en giet er zonodig 2½ deciliter water bij.
Doe vlak voor het opdienen het apart gehouden krabvlees en de 6 doormidden gesneden krabben in de soep. Laat alles 3 minuten sudderen. Dien onmiddellijk op en geef er de limoenparten bij.

6 - 8 personen

gebied : Tamaulipas, Mexico
gerechtsoort : soep

bron : Mexico : Een culinaire reis / Susanna Palazuelos

Geen opmerkingen: