zaterdag 17 september 2022

Humita Dulce (Argentinië)

HUMITA DULCE (ZOETE HUMITA)

8 verse maïskolven
50 gram boter of geklaarde reuzel
1 grote ui, fijngehakt
1 rode paprika, kleingesneden
1 vleestomaat, ontveld en kleingesneden
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel maïzena
2 ½ deciliter melk
zout
gemalen kaneel
bruine suiker
400 gram eer jonge kaas, in reepjes gesneden


Rasp de maïskolven (alleen de korrels) op een grove rasp. Smelt de boter in een pan en fruit de ui en paprika tot ze zacht zijn. Roer de tomaat en de paprikapoeder erdoor en laat het geheel nog enkele minuten zachtjes fruiten. Leng de maïzena aan met enkele eetlepels van de melk. Roer de geraspte maïs, de melk en de aangelengde maïzena door het groentenmengsel en breng het geheel aan de kook. Laat het mengsel even doorkoken en binden en breng het op smaak met zout, kaneel, nootmuskaat en bruine suiker. Doe de humita in een beboterde ovenvaste schaal en bedek de bovenkant met reepjes kaas. Bestrooi de kaas met 2 eetlepels bruine suiker en bak de humita 1 uur in een op 170°C voorverwarmde oven.

4 personen

gebied : Argentinië
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : De Argentijnse keuken / Jan Morgan

Humita (Argentinië)

HUMITA

8 verse maïskolven
1¼ deciliter plantaardige olie
1 grote ui, gehalveerd en in plakjes gesneden
1 grote rode paprika, in reepjes gesneden
1 vleestomaat, gepeld en in stukjes gesneden
zout
versgeraspte nootmuskaat
400 gram zeer jonge kaas, in dobbelsteentjes gesneden


Rasp de maïskolven (alleen de korrels) op een grove rasp. Verhit de olie in een pan en fruit de plakjes ui en de reepjes paprika tot ze zacht zijn. Voeg de stukjes tomaat toe en laat ze enkele minuten meefruiten. Roer de geraspte maïs door het groentemengsel en blijf roeren tot het geheel begint te binden. Breng het maïsmengsel op smaak met zout en nootmuskaat en schep de dobbelsteentjes kaas erdoorheen. Doe de humita in een ovenvaste schaal en laat hem 15 minuten bakken in een op 170°C voorverwarmde oven.
Variatie: Snijd de kaas in plakjes, schep ze niet door de humita maar leg ze er bovenop. Zet de schaal enkele minuten onder een hete grill, tot de kaas gesmolten is en garneer e bovenkant met zwarte olijven.

4 personen

gebied : Argentinië
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : De Argentijnse keuken / Jan Morgan

Veggie pasticho Venezolano (Venezuela)

VEGGIE PASTICHO VENEZOLANO

75 gram boter
35 gram bloem
500 milliliter melk
¼ theelepel nootmuskaat
250 gram lasagnebladen
1 gele ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
70 gram tomatenpuree
1½ theelepel komijnpoeder
400 gram vegetarisch gehakt
400 gram tomatenblokjes (blik)
400 milliliter water
1 eetlepel gedroogde oregano
15 gram basilicum, grof gehakt
1 laurierblad
100 milliliter groentebouillon
150 gram Parmezaanse kaas, geraspt
150 gram mozzarella, geraspt
olijfolie
zout
peper


Smelt de boter in een steelpan op middelhoge temperatuur. Voeg de bloem toe en roer met een garde goed door. Voeg een scheut melk toe en roer tot een glad geheel. Voeg al roerende de rest van de melk toe en breng aan de kook. Breng op smaak met nootmuskaat en zout en peper. Blijf roeren en laat de bechamelsaus in 5 – 6 minuten indikken tot de gewenste dikte. Haal van de warmtebron en zet opzij.
Verhit olijfolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en fruit de ui in 5 – 6 minuten glazig. Voeg de knoflook toe en bak 1 – 2 minuten mee. Voeg de tomatenpuree, het komijnpoeder en het vegetarische gehakt toe en bak het geheel 5 minuten.
Voeg de tomatenblokjes, het water, de oregano, 2/3 van het basilicum, het laurierblad en de groentebouillon toe. Breng aan de kook, verlaag de temperatuur en laat het geheel nog 10 minuten inkoken. Proef en breng op smaak met zout en peper. Haal van de warmtebron en zet opzij.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verdeel ¼ van de bechamelsaus over de ovenschaal en bedek met lasagnebladen. Verdeel 1/3 van de gehaktsaus over de bladen en bestrooi met ¼ van de geraspte Parmezaanse kaas en de mozzarella. Bedek met een laag lasagnebladen en ¼ van de bechamelsaus. Verdeel er 1/3 van de gehaktsaus en ¼ van de Parmezaanse kaas en de mozzarella over. Herhaal deze stap en eindig met de lasagnebladen, bechamelsaus en de kaas.
Dak af met aluminiumfolie en bak 20 minuten in het midden van de oven. Verwijder het aluminiumfolie en bak nog 15 – 20 minuten tot de kaas goudbruin is. Neem de pasticho uit de oven en laat 5 minuten afkoelen.
Garneer de pasticho venezolano met het overgebleven basilicum en serveer direct.

4 personen

gebied : Venezuela
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De vega atlas : In 160 vega(n) recepten de wereld rond / Isabel Boerdam