zondag 3 december 2023

Runderstoofpot met rodekool

RUNDERSTOOFPOT MET RODEKOOL

4 sjalotten
½ rodekool
2 winterpenen
70 gram boter
500 gram runderriblappen
1 zakje biologische rundvleeskruiden (10 gram, Verstegen)
3 deciliter rode wijn
½ vloerbrood


Sjalotten schoonmaken en buitenste loszittende rokken verwijderen. Van kool buitenste bladeren verwijderen. Kool in parten snijden en witte stronk eruit snijden. Kool in repen snijden. Wortels schoonmaken en in schuine plakken van 2 centimeter dik snijden.
In braadpan 50 gram boter verhitten. Vlees in grote stukken snijden en al omscheppend 2 minuten bakken. Sjalotten toevoegen en 2 minuten meebakken. Vlees bestrooien met vleeskruiden en omscheppen. Rodekool en wortel erdoor scheppen. Langs rand van pan wijn erbij schenken. Langzaam aan de kook brengen. Vlees en groente afgedekt op laag vuur in 3 uur gaar laten stoven. Af en toe omscheppen.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Brood in grote stukken verdelen. In koekenpan rest van boter smelten en brood erdoor wentelen. Broodstukken over runderstoofpot verdelen. Pan onder hete grill schuiven en brood in 5 minuten bruin laten worden.

4 personen

voedingswaarde : 650 kcal p.p.
bereidingstijd : 3½ uur

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : AllerHande januari 2002

Kaassalade met sinaasappels (Tsjechoslowakije)

KAASSALADE MET SINAASAPPELS

250 gram Edammer
2 middelgrote sinaasappels
2 appels
2 cichoreiwortels

SAUS
1/8 liter yoghurt
2 eetlepels citroensap
3 theelepels honing
1 theelepel mosterd
geraspte citroenschil


Snijd kaas, geschilde sinaasappels en appels in kleine vierkante blokjes. Meng deze voorzichtig door elkaar met de in kleine reepjes gesneden cichoreiwortels en schik het in een schaal.
Roer de yoghurt met citroensap, honing en mosterd samen tot een smeuïge saus, die met geraspte citroenschil op smaak gebracht wordt en apart geserveerd wordt in een sauskom.

4 personen

gebied : Tsjechoslowakije
gerechtsoort : salade

bron : De Tsjechische keuken / Ludmila Fraňková

Salade Roquefort (Tsjechoslowakije)

SALADE ROQUEFORT

200 gram Roquefort (of andere schimmelkaas die niet al te scherp is)
2 bananen
100 gram ananas
100 gram druiven
1 krop sla
1 deciliter Roquefort-kaassaus
slagroom (eventueel)

ROQUEFORT-KAASSAUS
2½ eetlepels olie
2½ eetlepels water
1 theelepel azijn
20 gram Roquefort
1 kleine ui
1 theelepel mosterd
zout
versgemalen peper
iets suiker (eventueel)


Maak de Roquefort-kaassaus: Meng 2½ eetlepels olie met 2½ eetlepels gekookt afgekoeld water, 1 theelepel azijn, 20 gram geraspte Roquefort, 1 kleine fijngesnipperde ui en 1 theelepel mosterd goed door elkaar. Breng op smaak met wat zout, versgemalen peper en eventueel iets suiker.
Meng de verbrokkelde Roquefort met Roquefort-kaassaus. Snijd de bananen in plakjes en de ananas in kleine stukjes. Snijd de druiven doormidden en verwijder de pitten. Snijd tenslotte 10 blaadjes sla in kleine stukjes of reepjes. Roer de gesneden bananen, ananas, druiven, reepjes sla en het kaasmengsel goed door elkaar. Verzacht de smaak eventueel met een scheutje slagroom.
Doe de licht gekoelde salade op een platte schotel, garneer met blaadjes sla, stukjes banaan en bestrooi het geheel met een beetje geraspte Roquefort. Serveer hierbij toost en boter.

4 personen

gebied : Tsjechoslowakije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Tsjechische keuken / Ludmila Fraňková

Fondue Neuchâteloise (Neuchâtel, Zwitserland)

FONDUE NEUCHÂTELOISE (KAASFONDUE UIT NEUCHÂTEL)

250 gram Emmenthaler
250 gram Gruyère
4 deciliter witte wijn
2 teentjes knoflook
1 klein glaasje Kirsch
1 theelepel maïzena
versgemalen peper
stokbrood


Fondue wordt aan tafel bereid in een “caquelon”, een soort steelpan van aardewerk, boven een spirituslicht. Wrijf de caquelon in met de knoflookteentjes. Leg er de kaas in, geraspt of in zeer dunne reepjes gesneden. Giet er de wijn op en breng dit langzaam tegen de kook aan, waarbij men vrijwel voortdurend roert met een houten lepel. De beste resultaten krijgt men als men met de lepel over de bodem van de caquelon steeds een 8 beschrijft. Tegen dat de fondue begint te pruttelen voegt men de maïzena toe, aangemaakt met de Kirsch. Draai tenslotte enkele malen aan de pepermolen boven de fondue. Prik een stukje brood aan een lange fonduevork en haal dit door de fondue, ook bij voorkeur weer de vorm van een 8 beschrijvend. Zorg dat de fondue goed heet blijft.

4 personen

gebied : Neuchâtel, Zwitserland
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Heerlijke gerechten uit de hele wereld / Wina Born