zaterdag 2 oktober 2021

Xa Lach Xoong xao Dot Dau Hoa Lan Sot Bo Vung (Vietnam)

XA LACH XOONG XAO DOT DAU HOA LAN SOT BO VUNG (GEBAKKEN WATERKERS MET ERWTENSCHEUTEN EN TAHIN)

1 eetlepel tahin
2 theelepels sojasaus
½ eetlepel plantaardige olie
2 teentjes knoflook, heel
15 gram gedroogd zeewier (nori), 10 minuten geweekt in heet water en dan in dunne reepjes (optioneel)
300 gram waterkers
handvol spinazie
handvol erwtenscheuten
¼ citroen
versgemalen zwarte peper
8 frambozen, gehalveerd (optioneel)
snufje Japanse chilivlokken (ichimi togarashi, optioneel)


Meng de tahin met de sojasaus in een kleine kom. Verhit de plantaardige olie en de tenen knoflook in een koekenpan op middelhoog vuur en beweeg de knoflook door de pan zodat de smaak in de olie trekt, tot de knoflook licht geroosterd is. Zet het vuur hoog. Voeg eventueel het zeewier toe en bak 3 minuten.
Voeg de waterkers toe aan de pan. Schenk het tahinmengsel erover en roerbak 1 minuut. Zet het vuur uit en schep de spinazie erdoor, tot deze bijna is geslonken. Schep direct op een bord, garneer met de erwtenscheuten en pers er wat vers citroensap over.
Bestrooi met zwarte peper, de frambozen en eventueel de Japanse chilivlokken.

2 - 4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Vietnamees : Makkelijke authentieke recepten / Uyen Luu

Ga Nuong (Vietnam)

GA NUONG (KIP MET GEMBER EN CITROEN UIT DE OVEN)

1 eetlepel chilivlokken, pittigheid naar keuze (optioneel)
2½ centimeter gemberwortel, fijngehakt
6 eetlepels sojasaus
1 kilogram kippendijen en drumsticks met vel
2 rode uien, in kwarten
1 onbespoten citroen, schil geraspt en dan in schijfjes
1 eetlepel boter
2 eetlepels vloeibare honing

VOOR ERBIJ
gestoomde rijst
½ eetlepel plantaardige olie
1 sjalot, fijngesneden
3 teentjes knoflook, in plakjes
selectie van groene groenten, zoals gesneden boerenkool, broccoliroosjes en haricots verts
chiliolie (optioneel)


Verwarm de oven voor tot 200°C. Meng in een kleine kom de chilivlokken (als je ze gebruikt), de gember en de sojasaus. Bestrijk de kippendijen met de marinade en leg ze in een braadpan waar de stukken kip ruim in passen. Voeg de rode ui toe en verdeel de citroen tussen de stukken kip. Rooster 35 minuten in de oven en bedruip halverwege met de marinade, tot de kip gaar is. Stoom intussen de rijst en bereid de groenten voor.
Haal de kip na 35 minuten uit de oven, schenk het braadvocht in een kleine pan en zet de kip terug in de oven. Voeg de boter met de honing en de geraspte citroenschil toe aan de pan. Laat de saus een paar minuten pruttelen, tot deze met een derde is ingekookt. Haal de kip uit de oven, schenk de honingsaus erover en bak nog 5 tot 10 minuten in de oven, tot er helder vocht uit de kip komt wanneer je in het dikste deel prikt. Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten.
Verhit de plantaardige olie in een pan op middelhoog vuur en bak de sjalot goudbruin. Voeg de knoflook toe en roer om te voorkomen dat hij verbrandt. Voeg dan de groene groenten toe en bak met een scheutje water zodat ze kunnen garen. Breng op smaak met zout en peper. Roerbak ongeveer 5 minuten.
Serveer eventueel met meer chilivlokken of chiliolie, de gestoomde rijst en de groene groenten.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Vietnamees : Makkelijke authentieke recepten / Uyen Luu