zaterdag 27 februari 2021

Sinaasappel-mosterdsoep met oesterzwammen

SINAASAPPEL-MOSTERDSOEP MET OESTERZWAMMEN

35 gram boter of margarine
25 gram bloem
¼ liter sinaasappelsap
2 kruidenbouillontabletten
1 eierdooier
1 theelepel koenjit
2 eetlepels Franse mosterd
¼ liter slagroom
1 handsinaasappel
1 bakje oesterzwammen à 150 gram
zout
peper


In pan met dikke bodem 25 gram boter smelten. Bloem in één keer toevoegen. Scheutje voor scheutje ½ liter water erdoor roeren, blijven roeren tot het een licht gebonden mengsel is. Sinaasappelsap erdoor roeren. Bouillontabletten erboven verkruimelen. In kom eidooier, koenjit en mosterd door elkaar kloppen. Slagroom erdoor roeren. Al roerende aan hete soep toevoegen. Laten afkoelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren. Sinaasappel zo dik schillen dat witte vliesje wordt meegeschild. Sinaasappelpartjes voorzichtig tussen vliesjes uitsnijden.
Soep opnieuw al roerende in 10 minuten zachtjes verwarmen (niet meer laten koken). Intussen oesterzwammen zonodig schoonvegen met keukenpapier en in repen snijden. In koekenpan rest van boter verhitten. Oesterzwammen toevoegen en al omscheppende 5 minuten bakken. Op smaak brengen met zout en peper. Oesterzwammen door soep roeren. Soep over vier borden verdelen. Garneren met partjes sinaasappel.

4 personen

voedingswaarde : 350 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 10 minuten

gerechtsoort : soep

bron : Allerhande februari 1992

Gebakken komijnekaasplak

GEBAKKEN KOMIJNEKAASPLAK

1 ei
2 eetlepels tomatenketchup
½ pakje paneermeel (à 75 gram)
1 lange plak jong belegen komijnekaas van 2 centimeter dik (250 gram)
50 gram boter of margarine
4 zoetzure augurken
4 eetlepels wortelsalade (potje)
12 zoetzure zilveruitjes


In diep bord ei loskloppen met ketchup. Op ander bord paneermeel strooien. Korstjes van kaas snijden en plak kaas in vieren snijden.
Kaasplakken eerst door ei halen en dan door paneermeel wentelen, zodat alle kanten bedekt zijn met paneermeel. Paneermeel goed aandrukken. Kaasplakken nog eens door ei halen en door paneermeel wentelen.
In koekenpan boter verhitten. Kaasplakken in 4 minuten goudbruin bakken, halverwege keren. Intussen augurken in waaiertjes snijden. Kaasplakken op vier borden leggen. Op elk bord naast kaasplak een lepel wortelsalade scheppen. Hierop zilveruitjes en augurkwaaiertje leggen. Serveren met aardappelpuree en spruitjes.

4 personen

voedingswaarde : 395 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : AllerHande februari 1992

Tosti met Gruyère (Zwitserland)

TOSTI MET GRUYÈRE

2 sneetjes brood
boter of margarine
1 plak Gruyère
½ banaan
1 theelepel tomatenketchup


2 Sneetjes brood aan 1 kant met boter of margarine besmeren. Brood aan 1 onbesmeerde kant beleggen met 1 plak Gruyère en ½ banaan in plakjes gesneden. 1 Theelepel tomatenketchup erover verdelen. Afdekken met tweede snee brood. Tosti in 5 minuten goudbruin bakken.

2 personen

voedingswaarde : 210 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gebied : Zwitserland
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip februari 1991

Tosti met Blue Castello (Denemarken)

TOSTI MET BLUE CASTELLO

2 sneetjes brood
boter of margarine
2 centimeter courgette
40 gram Blue Castello
½ eetlepel geroosterd sesamzaad
peper


2 Sneetjes brood aan 1 kant met boter of margarine besmeren. Stukje courgette (2 centimeter) in plakjes schaven. 40 Gram Blue Castello fijnprakken en op 1 onbesmeerde kant van brood smeren. Courgette erover verdelen. Bestrooien met ½ eetlepel geroosterd sesamzaad en peper. Afdekken met tweede snee brood. Tosti in 5 minuten goudbruin bakken.

2 personen

voedingswaarde : 260 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gebied : Denemarken
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip februari 1991

Kruidige visragout met zilvervliesrijst

KRUIDIGE VISRAGOUT MET ZILVERVLIESRIJST

2 theelepels kruidenbouillonpoeder
1 pak kabeljauwfilet (diepvries, à 200 gram)
zout
1 builtje kortkokende zilvervliesrijst à (Lassie)
1 zakje kaassaus (Knorr)
1 pakje Noorse garnalen (diepvries, à 100 gram)
½ pakje 8-kruidenmix (Iglo, diepvries)
1 zakje veldsla à 75 gram
2 eetlepels sladressing


In pan 2½ deciliter water met bouillonpoeder aan de kook brengen. Kabeljauwfilet toevoegen en tegen de kook aan in 6 minuten gaar laten worden. Met schuimspaan vis uit pan op bord scheppen. In pan met water en zout zilvervliesrijst (in builtje) gaarkoken volgens gebruiksaanwijzing op verpakking. Intussen aan achtergebleven visvocht zoveel water toevoegen dat hoeveelheid 2½ deciliter is. Met garde zakje kaassaus door vocht kloppen. Tegen de kook aan houden en blijven roeren tot het gebonden saus is. Kabeljauw in stukjes snijden. Kabeljauw en garnalen door kaassaus roeren en 3 minuten meewarmen. Kruidenmix erdoor roeren. Rijstbuiltje laten uitlekken, openknippen en over twee borden verdelen. Visragoût ernaast scheppen. Veldsla in twee kleine schaaltjes doen. Sladressing erover sprenkelen. Veldsla apart erbij serveren.

2 personen

voedingswaarde : 435 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande februari 1991

Champignonsoep met kruidenkaas

CHAMPIGNONSOEP MET KRUIDENKAAS

1 kleine ui
1 bakje fijne champignons à 250 gram
1 eetlepel boter of margarine
1 kruidenbouillontablet
1 laurierblad
1 pakje roomkaas met fijne kruiden (150 gram)
zout
peper


Ui pellen en snipperen. Champignons schoonvegen met keukenpapier. In plakjes snijden. In braadpan boter verhitten. Ui 1 minuut zachtjes fruiten. Champignons toevoegen en 3 minuten meebakken. Toevoegen: bouillontablet, laurierblad en 6 deciliter water. Aan de kook brengen. Roomkaas toevoegen en met garde door soep kloppen. Nog 3 minuten zachtjes meekoken. Op smaak brengen met zout en peper. Over vier borden verdelen. Direct serveren.

4 personen

voedingswaarde : 195 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : soep

bron : Allerhande februari 1991

Tagliatelle met paddenstoelen en salie

TAGLIATELLE MET PADDENSTOELEN EN SALIE

200 gram grotchampignons
100 gram oesterzwammen
zout
150 gram tagliatelle (lintmacaroni, Grand’Italia)
75 gram boter of margarine
1½ eetlepel citroensap
1½ theelepel salie (McCormick)
peper

Champignons en oesterzwammen schoonvegen met keukenpapier. Van champignons onderste stukje steel afsnijden. Champignons in plakjes snijden. Oesterzwammen in reepjes snijden.
Vier borden voorverwarmen. In pan met ruim water en zout tagliatelle volgens gebruiksaanwijzing op verpakking net gaar koken. Laten uitlekken. Intussen in koekenpan helft van boter verhitten. Champignons en oesterzwammen al omscheppende in 5 minuten bruin bakken. Van vuur af rest van boter, citroensap en salie door paddestoelen scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Over vier bordjes tagliatelle verdelen. Paddestoelenmengsel erop scheppen. Direct serveren.

4 personen

voedingswaarde : 290 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande februari 1991

Witte saus op basis van een roux

WITTE SAUS OP BASIS VAN EEN ROUX

25 gram boter of margarine
25 gram bloem
2½ deciliter koude melk of koude bouillon
zout
peper


In een steelpan met een dikke bodem de boter op zacht vuur laten smelten. Nog niet gesmolten boter met houten lepel over panbodem heen en weer bewegen, zodat reeds gesmolten boter niet te heet (en niet te bruin) wordt.
Al roerende met een houten lepel de bloem aan de gesmolten boter toevoegen. Blijf roeren tot een zalfachtige massa ontstaat, die van de panbodem loslaat. Voor een donkere saus laat u dit mengsel op iets hoger vuur zandkleurig of pindakaaskleurig worden.
Al roerende ½ deciliter melk of bouillon aan het boterbloemmengsel toevoegen. Al roerende het mengsel aan de kook laten komen en blijven roeren tot het mengsel glad is.
Al roerende scheutje voor scheutje de rest van de melk toevoegen. Volgende scheutje pas toevoegen als het mengsel weer glad is. Eventuele andere ingrediënten toevoegen en de saus 3 minuten op zacht vuur laten doorkoken. Op smaak brengen met zout en peper.
Zo’n witte saus wordt pas lekker als u er smaakmakers aan toevoegt. In een ommezien tovert u deze saus om tot een lekkere saus. Dat gaat zo:
• Kaassaus: roer 100 gram geraspte kaas door de witte saus en laat de kaas, terwijl u blijft roeren, smelten.
• Mosterdsaus: roer 2 eetlepels mosterd door de witte saus en breng de saus op smaak met worcestershiresaus.
• Kruidensaus: roer 2 tot 3 eetlepels fijngeknipte tuinkruiden, zoals peterselie, selderij en bieslook door de saus. 1 theelepel gedroogde tijm of gedroogde tuinkruiden maakt de kruidensmaak nog sterker.
• Kerriesaus: fruit 1 fijngesnipperd sjalotje met 1 eetlepel kerriepoeder glazig in de gesmolten boter. Ga verder te werk volgens het recept. Breng de saus op smaak met worcestershiresaus.
• Paprikasaus: fruit 1 gesnipperd sjalotje en 1 gesnipperde rode paprika in de gesmolten boter. Ga verder te werk volgens recept. Roer 1 eetlepel tomatenpuree en 1 eetlepel milde paprikapoeder door de saus.

4 personen

voedingswaarde : 95 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : saus

bron : AllerHande februari 1989

Broccoli met sinaasappel

BROCCOLI MET SINAASAPPEL

750 gram broccoli
1 theelepel bouillonpoeder
2 sinaasappels
1 eetlepel (witte wijn)azijn
2 theelepels mosterd
peper
1 theelepel Italiaanse keukenkruiden
3 eetlepels olie
zout
2 eetlepels geschaafde amandelen


Broccoli schoonmaken. Stronken in plakjes snijden. Broccoli in kleine roosjes verdelen. In een kommetje de bouillonpoeder oplossen in ¾ deciliter heet water. 1 Sinaasappel tot op het vruchtvlees schillen. Met scherp mes partjes sinaasappel tussen de vliesjes uitsnijden en in stukjes snijden. Andere sinaasappel uitpersen. In een steelpan ½ deciliter sinaasappelsap, azijn, mosterd, peper en Italiaanse keukenkruiden door elkaar roeren. Olie en bouillon erdoor kloppen.
In een pan met weinig water en zout, de broccolistronkjes 5 minuten koken. Broccoliroosjes toevoegen en in nog 5 minuten gaar koken. Intussen een schaal voorverwarmen. In een droge koekenpan de amandelen goudbruin roosteren. Al kloppende de vinaigrette op zacht vuur verwarmen. Broccoli afgieten en in de warme schaal doen. De sinaasappelstukjes erdoor scheppen. Vinaigrette erover schenken. Amandelen erover strooien.
Lekker bij een varkenshaasje.

4 personen

voedingswaarde : 160 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : AllerHande februari 1988

Tosti met kruidenkaas en tomaat

TOSTI MET KRUIDENKAAS EN TOMAAT

3 takjes peterselie
4 sneetjes bruin brood
½ pakje verse roomkaas met tuinkruiden à 80 gram (Boursin)
75 gram licht belegen kaas in plakjes
25 gram boter of margarine
1 tomaat


In een kopje de peterselie fijnknippen. 2 Sneetjes bruin brood besmeren met de verse roomkaas. ¾ Deel van de peterselie erover strooien. Vervolgens ¾ deel van de plakjes kaas erop leggen. Kaas niet laten oversteken. Afdekken met de overige sneetjes brood. In een grote koekenpan de boter of margarine op een matig vuur verhitten. Brood erin leggen. Met deksel op pan 1 kant in 2 minuten lichtbruin bakken. Keren. Rest van de kaas op het brood leggen. Met deksel op de pan in nog 2 minuten de onderkant lichtbruin bakken. Intussen de tomaat wassen. In 4 plakjes snijden. Tosti’s op 2 borden scheppen. Plakjes tomaat erop leggen. Rest van peterselie erover strooien. Lekker met kropsla.

2 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Allerhande februari 1988

Kokos-gehaktballetjes met kerrierijst

KOKOS-GEHAKTBALLETJES MET KERRIERIJST

1 ui
3 eetlepels olie
3 theelepels kerriepoeder
150 gram rijst
½ bouillontablet
200 gram gehakt
3 eetlepels gemalen kokos
4 eetlepels ketjap manis
1 theelepel sambal oelek
3 eetlepels sherry
2 eetlepels bakgember


Ui pellen en fijnsnipperen. In pan 2 eetlepels olie verhitten. Helft van ui ongeveer 2 minuten zachtjes fruiten. Kerriepoeder even meebakken en de ongekookte rijst erdoor scheppen. In ongeveer 2 minuten glazig fruiten. 2½ Deciliter water en ½ bouillontablet toevoegen. Rijst in 20 minuten gaar koken. Intussen gehakt vermengen met rest van ui, gemalen kokos, 1 eetlepel ketjap, sambal en zout. Van het gehakt kleine balletjes draaien. In een braadpan 1 eetlepel olie verhitten. Gehaktballetjes in 5 minuten rondom bruin bakken. Rest van ketjap (3 eetlepels), sherry en bakgember door bakvet roeren. Met de deksel op de pan gehaktballetjes nog 10 minuten laten sudderen. Ketjapjus verdunnen met 1½ deciliter water. Serveren met salade.

2 personen

bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : AllerHande februari 1986

Pittige sinaasappelsalade

PITTIGE SINAASAPPELSALADE

100 gram blauwe druiven
100 gram witte druiven
2 sinaasappels
1 peer
1 appel
½ citroen
4 eetlepels olie
2 eetlepels azijn
2 eetlepels sherry
2 theelepels mosterd
4 slabladeren


Druiven afspoelen en van tros halen. Halveren en pitjes verwijderen. Sinaasappels pellen, witte velletjes verwijderen en in stukjes snijden. Peer en appel wassen, klokhuizen verwijderen en in plakjes snijden. Citroen uitpersen. In kom doen: citroensap, olie, azijn, sherry en mosterd. Tot sausje roeren. Vruchten erdoor scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Sla wassen, uitslaan en over 4 bordjes verdelen. Vruchtensalade nogmaals omscheppen en op slabladeren scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 195 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip februari 1981

Garnalen met sinaasappel

GARNALEN MET SINAASAPPEL

150 gram gepelde Noorse garnalen
4 grote sinaasappels
2 eetlepels (witte) port
worcestershiresaus
zout
peper
½ bakje tuinkers


In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. 2 Sinaasappels pellen, witte velletjes verwijderen en in stukjes snijden. 1 Sinaasappel uitpersen. In kom sausje roeren van: sinaasappelsap, port, paar druppels worcestershiresaus, zout en peper. Erdoor scheppen: garnalen en sinaasappelstukjes. Tot gebruik afgedekt in koelkast wegzetten.
1 Sinaasappel goed wassen. Van buitenste plakken bolle kant afsnijden en overdwars in 4 plakken snijden. Op 4 bordjes sinaasappelplak leggen. Garnalenmengsel erover verdelen. Garneren met tuinkers.

4 personen

voedingswaarde : 95 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip februari 1981

Witlofsalade met grapefruit

WITLOFSALADE MET GRAPEFRUIT

½ literblik grapefruitpartjes
4 eetlepels olie
1 eetlepel citroensap
2 theelepels mosterd
zout
1 theelepel paprikapoeder
½ kleine winterwortel
400 gram witlof
1 takje peterselie


Grapefruit afgieten, 3 eetlepels sap opvangen en in slakom doen. Toevoegen: olie, citroensap, mosterd, zout en paprikapoeder. Tot sausje roeren. Wortel schrappen, wassen en grof raspen. Van witlof lelijk blad verwijderen. Met puntig mesje stronk diep uithollen. Wassen en in smalle reepjes snijden. Door sausje scheppen: grapefruit, wortel en witlof.
Witlofsalade nogmaals omscheppen. Peterselie erboven fijnknippen.

4 personen

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 1 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip februari 1981

Ham met paprika en maïs

HAM MET PAPRIKA EN MAÏS

1 blik ham à 450 gram
1 ei
5 eetlepels paneermeel
1 eetlepel olie
4 eetlepels boter of margarine
1 kleine rode paprika
4 eetlepels maïskorrels (uit blik)


Schaal voorverwarmen. Ham in 4 plakken snijden. In diep bord ei losroeren. In ander diep bord paneermeel strooien. Ham eerst door ei halen, dan door paneermeel wentelen. In koekenpan olie en boter verhitten. Ham 3 minuten aan elke kant goudbruin bakken. Paprika wassen, in ringen snijden en zaadlijsten verwijderen. Ham op warme schaal leggen. Paprikaringen erop leggen. Maïs in paprikaringen scheppen.
Groentetip: schorseneren met wijnsaus.

4 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip februari 1981

Vissticks-schotel

VISSTICKS-SCHOTEL

1 plak schouderham à 100 gram
1 pak diepvries groentemix Poesta à 300 gram
zout
1 theelepel basilicum
1 eetlepel olie
3 eetlepels margarine
1 pak diepvries vissticks à 10 stuks
4 eetlepels geraspte kaas


Ham in blokjes snijden. Ovenschotel invetten.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. In pan groentemix met zout gaarkoken volgens gebruiksaanwijzing op pak. Ham en basilicum erdoor scheppen. In koekenpan olie en margarine verhitten. Vissticks 3 minuten aan elke kant gaar en goudbruin bakken. Bodem van ovenschotel met helft van vissticks bedekken. Groentemengsel erop scheppen. Bedekken met rest van vissticks. Kaas erover strooien. In midden van grill kaas in 2 minuten laten smelten.
Groentetip: wortelsalade.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 2 / 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip februari 1981

Gebakken boterhamworst met mandarijn

GEBAKKEN BOTERHAMWORST MET MANDARIJN

2 eetlepels bloem
4 plakken boterhamworst
1 mandarijn
50 gram margarine
2 eetlepels zilveruitjes


In diep bord bloem strooien. Boterhamworst erdoor wentelen. Mandarijn pellen, witte velletjes verwijderen, in partjes verdelen en halveren.
Schaal voorverwarmen. In koekenpan margarine verhitten. Boterhamworst 2 minuten aan elke kant bruinbakken. Op warme schaal leggen. In bakvet mandarijn en zilveruitjes 1 minuut zachtjes bakken. Over boterhamworst verdelen.
Groentetip: rode kool met appel.

4 personen

voedingswaarde : 405 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 5 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip februari 1981