zaterdag 27 februari 2021

Witte saus op basis van een roux

WITTE SAUS OP BASIS VAN EEN ROUX

25 gram boter of margarine
25 gram bloem
2½ deciliter koude melk of koude bouillon
zout
peper


In een steelpan met een dikke bodem de boter op zacht vuur laten smelten. Nog niet gesmolten boter met houten lepel over panbodem heen en weer bewegen, zodat reeds gesmolten boter niet te heet (en niet te bruin) wordt.
Al roerende met een houten lepel de bloem aan de gesmolten boter toevoegen. Blijf roeren tot een zalfachtige massa ontstaat, die van de panbodem loslaat. Voor een donkere saus laat u dit mengsel op iets hoger vuur zandkleurig of pindakaaskleurig worden.
Al roerende ½ deciliter melk of bouillon aan het boterbloemmengsel toevoegen. Al roerende het mengsel aan de kook laten komen en blijven roeren tot het mengsel glad is.
Al roerende scheutje voor scheutje de rest van de melk toevoegen. Volgende scheutje pas toevoegen als het mengsel weer glad is. Eventuele andere ingrediënten toevoegen en de saus 3 minuten op zacht vuur laten doorkoken. Op smaak brengen met zout en peper.
Zo’n witte saus wordt pas lekker als u er smaakmakers aan toevoegt. In een ommezien tovert u deze saus om tot een lekkere saus. Dat gaat zo:
• Kaassaus: roer 100 gram geraspte kaas door de witte saus en laat de kaas, terwijl u blijft roeren, smelten.
• Mosterdsaus: roer 2 eetlepels mosterd door de witte saus en breng de saus op smaak met worcestershiresaus.
• Kruidensaus: roer 2 tot 3 eetlepels fijngeknipte tuinkruiden, zoals peterselie, selderij en bieslook door de saus. 1 theelepel gedroogde tijm of gedroogde tuinkruiden maakt de kruidensmaak nog sterker.
• Kerriesaus: fruit 1 fijngesnipperd sjalotje met 1 eetlepel kerriepoeder glazig in de gesmolten boter. Ga verder te werk volgens het recept. Breng de saus op smaak met worcestershiresaus.
• Paprikasaus: fruit 1 gesnipperd sjalotje en 1 gesnipperde rode paprika in de gesmolten boter. Ga verder te werk volgens recept. Roer 1 eetlepel tomatenpuree en 1 eetlepel milde paprikapoeder door de saus.

4 personen

voedingswaarde : 95 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : saus

bron : AllerHande februari 1989

Geen opmerkingen: