zondag 18 september 2022

Zoete-aardappelpartjes met feta, lente-ui & pinda's (Midden- en Zuid-Amerika)

ZOETE-AARDAPPELPARTJES MET FETA, LENTE-UI & PINDA’S

In de oven gebakken zoete aardappel is een van de makkelijkste en lekkerste snelle gerechten die je kunt bedenken. Deze rokerige versie met zure feta, lente-ui en flink wat knapperige pinda’s hoort daar zeker ook bij. Voeg wat fijngesneden verse rode chilipeper toe als je van pittig eten houdt.

2 grote zoete aardappels, in partjes van 2½ centimeter (ongeschild)
1 rode ui, in vieren
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels gerookte-paprikapoeder
1 theelepel zeezoutvlokken
100 gram feta, verkruimeld

DRESSING
2 eetlepels extra vergine olijfolie
geraspte schil en sap van 1 biologische limoen
½ theelepel zeezoutvlokken

3 lente-uitjes, in dunne ringen
grote handvol ongezouten pinda’s

OPDIENEN MET
zure room of yoghurt


Verwarm de oven voor tot 220°C.
Doe de zoete aardappel, ui, olie, het gerookte-paprikapoeder en de zeezoutvlokken in een braadslede die zo groot is dat alles er in een enkele laag in past. Zet 35 – 45 minuten in de oven (verse aardappels zijn eerder gaar dan oudere).
Roer intussen de extra vergine olijfolie, geraspte limoenschil, het limoensap, zout, de lente-uitjes en pinda’s door elkaar en zet weg.
Verdeel als de zoete aardappels gaar zijn de lente-uidressing en feta erover en dien alles heet op, met zure room of yoghurt erbij.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 35 - 45 minuten

gebied : Midden- en Zuid-Amerika
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De wereldse bakplaat : 75 Kleurrijke recepten uit de oven / Rukmini Iyer

Spruitjes & prei met feta & tijm (Midden- en Zuid-Amerika)

SPRUITJES & PREI MET FETA & TIJM

Dit is zo’n snelle en eenvoudige vulling voor tortilla’s – de prei wordt heerlijk zacht, de spruitjes worden knapperig en de smaak van gebakken feta en tijm zorgt ervoor dat dit geregeld op tafel staat. Serveer met Chipotlechampignons met aardappel, tijm & tortilla’s tijdens een vegetarische taco-avond.

2 grote preien, diagonaal in stukken van 2 centimeter
350 gram spruitjes, gehalveerd
1 rode ui, in acht parten
2 eetlepels olijfolie
2 theelepels gerookte-paprikapoeder
100 gram feta, verkruimeld
grote handvol verse citroentijm

DRESSING
1 eetlepel extra vergine olijfolie
1 eetlepel citroensap
snufje zeezoutvlokken

OPDIENEN MET
warme tortilla’s
zure room of yoghurt
handvol verse korianderblaadjes


Verwarm de oven voor tot 200°C.
Doe de prei, spruitjes en ui in een braadslede waar ze in een enkele laag in passen en roer de olijfolie en het gerookte-paprikapoeder erdoor. Bestrooi met feta en tijm en zet 35 – 40 minuten in de oven tot de spruitjes en prei gaar zijn en net goudbruin beginnen te worden.
Roer de olijfolie, het citroensap en een snuf zeezoutvlokken door elkaar en schenk de dressing over de groenten. Proef, voeg indien nodig extra citroensap of zout toe en bestrooi alles met de citroentijm. Dien op met warme tortilla’s, zure room of yoghurt en koriander.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 35 - 40 minuten

gebied : Midden- en Zuid-Amerika
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De wereldse bakplaat : 75 Kleurrijke recepten uit de oven / Rukmini Iyer

Spinazie- en shii-takesalade met geroosterde-tomaat-chipotle-vinaigrette (Zuid-Amerika)

SPINAZIE- EN SHII-TAKESALADE met geroosterde-tomaat-chipotle-vinaigrette

200 gram wilde spinazie, gewassen, gedroogd en gescheurd
150 gram shii-take-paddenstoelen, in plakjes
50 gram Parmezaanse kaas

VINAIGRETTE
3 grote tomaten, droog geroosterd, ontveld en gepureerd
1 grote rode ui, droog geroosterd en in halve manen gesneden
2 kleine chiles chipotles uit blik
1 eetlepel verse basilicum
1 eetlepel peterselie
sap van ½ limoen
1 eetlepel balsamicoazijn
¼ theelepel cayennepoeder
zout
peper


Meng de ingrediënten voor de salade in een kom. Doe alle ingrediënten voor de vinaigrette in een glazen pot en schud ze goed door elkaar. Warm het op in een steelpan, giet het over de salade en meng het goed.

4 personen

gebied : Zuid-Amerika
gerechtsoort : salade

bron : Sla etcetera maart/april 2001

Porotos Granados met kaas (Chili)

POROTOS GRANADOS met kaas (STOOFSCHOTEL VAN BONEN EN POMPOEN)

De pompoen geeft deze stoofschotel een iets zoetige smaak, die de scherpte van de tomaten en de rooksmaak van het paprikapoeder mooi aanvult. Cranberrybonen zijn roomkleurig met rode strepen en hebben een nootachtige smaak. Als u ze niet kunt krijgen, kunt u ze vervangen door witte bonen, flageolets of pintobonen.

500 gram verse cranberrybonen (of 250 gram gedroogde bonen, gekookt)
olie
2 eetlepels milde paprikapoeder
1 ui, fijngehakt
4 tomaten, kleingesneden
2 theelepels oregano
zout
peper
500 gram pompoen, geschild en in blokjes gesneden
150 gram maïskorrels
eventueel 250 gram jong belegen kaas, geraspt


Kook de verse bonen tot ze gaar zijn, laat ze uitlekken en bewaar het kookvocht voor later.
Verhit intussen een beetje olie in een grote pan en fruit het paprikapoeder 30 seconden op een matige warmtebron – let goed op dat het niet aanbrandt. Voeg de ui toe en laat deze even meefruiten en zacht worden.
Schep de tomaten, oregano en wat zout en peper door de gefruite ui en laat alles enkele minuten doorkoken en binden. Roer de saus af en toe door.
Doe de saus eventueel in een grotere pan en voeg de pompoen en de uitgelekte bonen toe. Giet net voldoende van het achtergehouden kookvocht toe, zodat de bonen en de pompoen er net onderstaan en laat het geheel 25 minuten doorkoken en binden op een lage warmtebron.
Voeg de maïskorrels aan het bonenmengsel toe en laat alles nog 5 minuten doorkoken. Dien het gerecht op met gekookte rijst of gepofte aardappelen en geef eventueel wat geraspte kaas en Salsa de Aji erbij.

6 personen

gebied : Chili
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Verandering van spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

Papas (Zuid-Amerika)

PAPAS (GEVULDE AARDAPPELS)

2 grote aardappels
3 chiles de arbol of 4 chiles pequin
4 tenen knoflook, fijngesneden
2 eetlepels rode wijnazijn
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel komijnpoeder
zout
4 eetlepels gemalen Parmezaanse kaas


Pof de aardappels 45 minuten in de oven op 200°C. Laat ze iets afkoelen, halveer ze in de lengte en lepel ze uit. Leg de pepers in kokend water en laat 15 minuten weken tot ze zacht zijn. Giet ze af en pureer ze met knoflook, azijn, olijfolie, komijnpoeder en zout. Stamp het aardappelkruim en meng met de puree. Vul de schillen van de aardappels en strooi er kaas over. Zet ze 15 minuten in de oven op 175°C.

4 personen

gebied : Zuid-Amerika
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Sla etcetera maart/april 2001

Locro (Ecuador)

LOCRO (GROENTESTOOFPOT)

2 eetlepels boter
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
½ kop tomatensaus
½ kop water
1 kop maïs uit blik, uitgelekt
1 kop erwten, vers of uit de diepvries
1 theelepel zout
vers gemalen zwarte peper
4 middelgrote aardappelen, geschild, in achten
1 blik pompoen (480 gram)
1 kop melk
¾ kop geraspte Gruyère


Maak de boter heet in een grote pan en bak uien en knoflook zachtjes goudbruin. Doe er tomatensaus, water, maïs, erwten, zout en peper bij en breng het aan de kook. Draai de vlam laag, sluit de pan en sudder 10 minuten. Doe er aardappelen, pompoen en melk bij. Sluit de pan en sudder op het kleinste pitje 45 minuten tot 1 uur. Roer de kaas erbij en haal de pan van het vuur. Serveer met gekookte rijst.

8 personen

gebied : Ecuador
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Zuid- en Midden Amerikaanse keuken / Susan Bensusan

Pimientos Rellenos con Arroz y Queso (Argentinië)

PIMIENTOS RELLENOS CON ARROZ Y QUESO (GEVULDE PAPRIKA’S MET RIJST EN KAAS)

4 grote rode paprika’s
zout
120 gram rijst
100 gram diepvriesdoperwtjes
75 gram geraspte oude kaas
4 eetlepels fijngehakte peterselie
verse broodkruimels
olie


Snijd de paprika’s doormidden en verwijder de zaadjes. Blancheer de paprikahelften in kokend water met zout. Kook intussen de rijst 5 minuten in ruim kokend water met zout. Doe de doperwtjes erbij, breng het geheel weer aan de kook en kook de rijst gaar. Laat de rijst met doperwtjes uitlekken en meng deze met de kaas en de peterselie. Vul de paprika’s met de rijstvulling, bestrooi ze met verse broodkruimels en bedruppel ze met olie. Doe de gevulde paprika’s in een ingevette schaal en bak ze 45 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C tot de bovenkant bruin is. Dien direct op.
Variatie: Snijd 150 gram chorizo in kleine stukjes en bak ze uit in een droge koekenpan. Fruit 1 grote, fijngehakte ui 3 minuten mee en schep de chorizo en ui door de rijstvulling. De doperwtjes kunt u in dit geval eventueel weglaten.

4 personen

gebied : Argentinië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Argentijnse keuken / Jan Morgan

Pimientos Rellenos con Humita (Argentinië)

PIMIENTOS RELLENOS CON HUMITA (GEVULDE PAPRIKA’S MET MAÏS)

4 grote rode of groene paprika’s
zout
humita voor 4 personen
verse broodkruimels
olie


Snijd de paprika’s in de lengte door en verwijder de zaadjes. Blancheer de paprikahelften in kokend water met zout en vul ze met de humita. Bestrooi de gevulde paprika’s met verse broodkruimels en bedruppel ze met olie. Doe ze in een beboterde, ovenvaste schaal en bak ze 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Dien warm of koud op.
Variaties: Courgettes en aubergines kunt u ook met humita vullen en op dezelfde wijze bereiden.

4 personen

gebied : Argentinië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Argentijnse keuken / Jan Morgan