zondag 18 september 2022

Porotos Granados met kaas (Chili)

POROTOS GRANADOS met kaas (STOOFSCHOTEL VAN BONEN EN POMPOEN)

De pompoen geeft deze stoofschotel een iets zoetige smaak, die de scherpte van de tomaten en de rooksmaak van het paprikapoeder mooi aanvult. Cranberrybonen zijn roomkleurig met rode strepen en hebben een nootachtige smaak. Als u ze niet kunt krijgen, kunt u ze vervangen door witte bonen, flageolets of pintobonen.

500 gram verse cranberrybonen (of 250 gram gedroogde bonen, gekookt)
olie
2 eetlepels milde paprikapoeder
1 ui, fijngehakt
4 tomaten, kleingesneden
2 theelepels oregano
zout
peper
500 gram pompoen, geschild en in blokjes gesneden
150 gram maïskorrels
eventueel 250 gram jong belegen kaas, geraspt


Kook de verse bonen tot ze gaar zijn, laat ze uitlekken en bewaar het kookvocht voor later.
Verhit intussen een beetje olie in een grote pan en fruit het paprikapoeder 30 seconden op een matige warmtebron – let goed op dat het niet aanbrandt. Voeg de ui toe en laat deze even meefruiten en zacht worden.
Schep de tomaten, oregano en wat zout en peper door de gefruite ui en laat alles enkele minuten doorkoken en binden. Roer de saus af en toe door.
Doe de saus eventueel in een grotere pan en voeg de pompoen en de uitgelekte bonen toe. Giet net voldoende van het achtergehouden kookvocht toe, zodat de bonen en de pompoen er net onderstaan en laat het geheel 25 minuten doorkoken en binden op een lage warmtebron.
Voeg de maïskorrels aan het bonenmengsel toe en laat alles nog 5 minuten doorkoken. Dien het gerecht op met gekookte rijst of gepofte aardappelen en geef eventueel wat geraspte kaas en Salsa de Aji erbij.

6 personen

gebied : Chili
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Verandering van spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

Geen opmerkingen: