zondag 6 september 2020

Koolrolletjes met taugé en pinda's

KOOLROLLETJES MET TAUGÉ EN PINDA’S

Deze koolpakketjes zijn gevuld met een knapperig mengsel van taugé en pinda’s. U kunt ze helemaal van tevoren voorbereiden.

1 kleine ui
½ rode paprika
100 gram taugé
6 Chinese-koolbladeren (250 gram)
3 eetlepels pindakaas
1 eetlepel ketjap manis
½ theelepel sambal oelek
25 gram gezouten pinda’s


Ui pellen en snipperen. Paprika wassen. Halveren en zaadlijsten verwijderen. In kleine stukjes snijden. In vergiet taugé afspoelen. Chinese koolbladeren wassen. Koolbladeren in schaal leggen. In magnetron laten slinken (afgedekt, op vol vermogen, 2 - 3 minuten). In kommetje doen: pindakaas, ketjap, sambal en 1 eetlepel heet water. Door elkaar roeren. In kom doen: ui, paprika, taugé en pinda’s. Door elkaar scheppen. Op plank koolblad uitspreiden. Bestrijken met 1/6 deel van pindakaasmengsel. 1/6 Deel van taugémengsel erover verdelen. Tot pakketje dichtvouwen. Op zelfde manier nog 5 koolrolletjes maken. Met naad naar beneden in schaal leggen.
In magnetron koolrolletjes gaar laten worden (afgedekt, op vol vermogen, 4 - 6 minuten).
Lekker bij omelet en rijst.

2 personen

voedingswaarde : 310 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 6 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip september 1987

Gekookte mosselen met venkel

GEKOOKTE MOSSELEN MET VENKEL

1 grote ui
1 dunne prei
1 kleine venkel (200 ram)
1 worteltje
4 takjes peterselie
2 takjes selderij
2 deciliter droge witte wijn
1¾ zak mosselen à 2 kilogram


Ui pellen en in ringen snijden. Van prei lelijk blad en worteltjes verwijderen. In ringen snijden. In vergiet wassen. Venkel wassen en halveren (groen er aan laten zitten). Worteltje schrappen en wassen. In pan doen: ui, prei, venkel en worteltje. Peterselie en selderij erboven fijnknippen. Wijn toevoegen. Mosselen onder koud stromend water schoonspoelen. Geopende (die na tik tegen het aanrecht geen sluitbeweging maken) en kapotte exemplaren verwijderen.
Helft van mosselen in pan met groente en wijn doen. Op hoog vuur met deksel op pan, mosselen in 8 minuten koken, tot ze allemaal open zijn. Af en toe omschudden. Met schuimspaan mosselen uit pan in schaal scheppen. Als eerste deel van mosselen opgegeten is, rest van mosselen op zelfde manier koken en opdienen.
Lekker met stokbrood en patates frites.

4 personen

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 20 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip september 1987

Tomaten gevuld met maïs-courgettesalade

TOMATEN GEVULD MET MAÏS-COURGETTESALADE

8 tomaten
(kruiden)zout
1 sjalotje
¼ rode paprika
½ courgette (150 gram)
1 blikje maïs (nettogewicht 150 gram)
1 eetlepel (dragon)azijn
2 theelepels scherpe Dijonmosterd
peper
2 eetlepels olie
1 takje verse dragon of 1 theelepel gedroogde dragon
4 slabladeren


Tomaten wassen. Van bolle kant kapjes afsnijden en tomaten met theelepel uithollen. Binnenkant bestrooien met (kruiden)zout. Tomaten omgekeerd op bord laten uitlekken. Sjalotje pellen en heel fijn snipperen. Paprika wassen. Zaadlijsten verwijderen en in kleine stukjes snijden of met klein balletjeslepeltje (doorsnede ½ centimeter) balletjes uit courgette steken. In zeef maïs laten uitlekken. In kom doen: azijn, mosterd, (kruiden)zout, peper en olie. Tot sausje roeren. Dragon erboven fijnknippen. Maïs, sjalot, paprika en courgette erdoor scheppen. Minstens 10 minuten laten intrekken. Sla wassen en uitslaan.
Platte schaal bekleden met slabladeren. Tomaten vullen met maïs-courgettesalade. Op schaal zetten.
Lekker bij karbonade en gebakken aardappelen.

4 personen

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 5 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip september 1987

Russisch ei

RUSSISCH EI

1 pakje slaatjes mix (Koopmans)
ingrediënten volgens pakje
4 eieren
3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel tomatenketchup
4 slabladeren
2 augurken


In kom slaatje maken volgens gebruiksaanwijzing. Eieren in 10 minuten hard koken. Laten schrikken, pellen en halveren. Laten afkoelen. In kommetje mayonaise en ketchup door elkaar roeren. Slabladeren wassen en uitslaan. Augurken in plakjes snijden.
Op 4 bordjes slablad leggen. Hierop eihelften, met bolle kant naar boven, zetten. Slaatje rondom eihelften scheppen. Mayonaiseketchup over eieren verdelen. Garneren met augurk.

4 personen

voedingswaarde : 285 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip september 1981