DAIKONOROSHI NO MISOSHIRU (GEVULDE MISO-SOEP)
100 gram daikon (Japanse rammenas)
60 gram nameko-paddenstoelen uit blik (of verse shiitake paddenstoelen)
4 sprietjes bieslook (indien gewenst)
8 deciliter dashi-bouillon
60 gram rode (of witte) miso (sojabonenpasta)
Schrap de rammenas en rasp hem op een fijne groenterasp. Laat het raspsel uitlekken in een zeef. Was de paddenstoelen vlug in een zeef zodat ze wat minder glibberig zijn. Shiitake paddenstoelen hoeft u alleen maar even schoon te vegen.
Was de sprietjes bieslook, dep ze droog en snijd ze daarna in stukjes van ½ centimeter.
Breng de bouillon aan de kook in een pan zonder deksel. Draai het vuur laag. Pers de miso door een zeef en klop hem met de garde door de bouillon. Voeg de rammenas en paddenstoelen toe. Laat de soep 5 tot 6 minuten trekken. Hij mag nu niet meer koken.
Verdeel de soep over vier kommen en garneer ze desgewenst met bieslook.
4 personen
voedingswaarde : 95 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gebied : Japan
gerechtsoort : soep
bron : Japan (Koken in de wereld) / Kiyoshi Hayamizu en Yuhei Hoshino
zaterdag 23 november 2024
Mushi Kabocha Sasage Zume (Japan)
MUSHI KABOCHA SASAGE ZUME (GEVULDE POMPOEN)
Dit gerecht is ideaal voor op een koude winterdag. Officieel hoort er gele miso in, maar u kunt ook andere soorten kiezen. Kunt u geen kabochapompoen vinden, neem dan een gewone pompoen van 20 centimeter doorsnee.
1 kabochapompoen
230 gram gedroogde sasage- of adukibonen of 2 blikjes adukibonen (425 gram)
2 theelepels plantaardige olie
2 teentjes knoflook, geperst
2½ centimeter verse gember, geschild en geraspt of fijngehakt
1 rode ui, fijngehakt
50 gram gedroogde pompoenzaden
1 eetlepel zwart sesamzaad
2 eetlepels sojasaus
2 theelepels bloem
volkoren broodkruim (naar wens)
SAUS
4 eetlepels gele miso
2 eetlepels dashi of water
1 eetlepel mirin
snufje nootmuskaat
Snijd een kapje van de pompoen en verwijder alle zaden om een holte te creëren. Kook de gedroogde bonen. Laat ze uitlekken en prak ze. Verhit de olie in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag en bak de knoflook, gember en ui zacht. Roer het knoflook-uimengsel, de bonen, pompoenzaden, het sesamzaad en de sojasaus door elkaar. Bestrooi de binnenkant van de pompoen met de bloem en schep het bonenmengsel erin. Meng als de pompoen niet geheel is gevuld wat broodkruim door het bonenmengsel. Giet een laag van 5 centimeter heet water in een braadslee, zet de pompoen erin en bak hem 40 – 45 minuten in een op 250°C voorverwarmde oven. De pompoen is gaar als u met een metalen pen gemakkelijk door de zijkant kunt prikken. Houd de pompoen warm in de uitgezette oven. Klop ondertussen alle ingrediënten voor de saus in een kleine steelpan door elkaar. Verwarm het mengsel al roerend tot de saus begint te borrelen. Snijd de pompoen in zes tot acht parten en serveer die met de warme saus.
4 personen
voedingswaarde : 243 kcal p.p.
gebied : Japan
gerechtsoort : groentegerecht
bron : De verse Japanse keuken : Ruim 80 gezonde Japanse recepten / Yasuko Fukuoka
Dit gerecht is ideaal voor op een koude winterdag. Officieel hoort er gele miso in, maar u kunt ook andere soorten kiezen. Kunt u geen kabochapompoen vinden, neem dan een gewone pompoen van 20 centimeter doorsnee.
1 kabochapompoen
230 gram gedroogde sasage- of adukibonen of 2 blikjes adukibonen (425 gram)
2 theelepels plantaardige olie
2 teentjes knoflook, geperst
2½ centimeter verse gember, geschild en geraspt of fijngehakt
1 rode ui, fijngehakt
50 gram gedroogde pompoenzaden
1 eetlepel zwart sesamzaad
2 eetlepels sojasaus
2 theelepels bloem
volkoren broodkruim (naar wens)
SAUS
4 eetlepels gele miso
2 eetlepels dashi of water
1 eetlepel mirin
snufje nootmuskaat
Snijd een kapje van de pompoen en verwijder alle zaden om een holte te creëren. Kook de gedroogde bonen. Laat ze uitlekken en prak ze. Verhit de olie in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag en bak de knoflook, gember en ui zacht. Roer het knoflook-uimengsel, de bonen, pompoenzaden, het sesamzaad en de sojasaus door elkaar. Bestrooi de binnenkant van de pompoen met de bloem en schep het bonenmengsel erin. Meng als de pompoen niet geheel is gevuld wat broodkruim door het bonenmengsel. Giet een laag van 5 centimeter heet water in een braadslee, zet de pompoen erin en bak hem 40 – 45 minuten in een op 250°C voorverwarmde oven. De pompoen is gaar als u met een metalen pen gemakkelijk door de zijkant kunt prikken. Houd de pompoen warm in de uitgezette oven. Klop ondertussen alle ingrediënten voor de saus in een kleine steelpan door elkaar. Verwarm het mengsel al roerend tot de saus begint te borrelen. Snijd de pompoen in zes tot acht parten en serveer die met de warme saus.
4 personen
voedingswaarde : 243 kcal p.p.
gebied : Japan
gerechtsoort : groentegerecht
bron : De verse Japanse keuken : Ruim 80 gezonde Japanse recepten / Yasuko Fukuoka
Abonneren op:
Posts (Atom)