dinsdag 23 maart 2021

Gado-Gado (Indonesië)

GADO-GADO (INDONESISCHE GROENTESALADE MET PINDASAUS)

¼ bloemkool
1 stronk broccoli
250 gram sperziebonen
8 hardgekookte eieren
250 gram worteltjes
½ komkommer
1 sjalotje
1 teen knoflook
1 eetlepel zonnebloemolie
1 bakje / pot pindasaus
1 eetlepel sambal
1 zak kroepoek


Snijd de bloemkool en broccoli in roosjes. Maak de sperziebonen schoon. Pel de eieren en snijd ze in de lengte doormidden. Snijd de wortels in de lengte doormidden. Snipper het gepelde sjalotje. Hak de knoflook fijn. Snijd de komkommer in plakjes.
Kook de bloemkool, broccoli, sperziebonen en worteltjes beetgaar. Spoel ze met koud water af. Laat de groenten uitlekken en afkoelen. Fruit het sjalotje in de olie zacht en glazig. Voeg de knoflook toe. Maak de pindasaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Roer het sjalotje, de knoflook en de sambal door de pindasaus. Verdun de saus met extra water. De pindasaus moet de consistentie van karnemelk hebben. Leg de verschillende groenten en de halve eieren op een grote schaal. Serveer de pindasaus, die zowel warm als koud kan worden gegeten, en de kroepoek er apart bij.

8 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : buffetgerecht

bron : Boodschappen maart/april 2002

Lombo de Porco com Ameixas Pretas (Brazilië)

LOMBO DE PORCO COM AMEIXAS PRETAS (VARKENSFILET MET GEDROOGDE PRUIMEN)

2 kilogram varkensvlees
4 uien
een paar plakken vers vet spek
1 glas droge witte wijn

MARINADE
4 teentjes knoflook
1 ui
1 laurierblad
½ glas droge witte wijn
zout
peper

PUREE VAN GEDROOGDE PRUIMEN
300 gram gedroogde pruimen
2 appels
1 eetlepel suiker
15 gram boter

GARNEREN
4 plakken tomaat
waterkers


Maak een marinade van de gesnipperde knoflook en ui, het laurierblad, de wijn en wat zout en peper. Wrijf het vlees rondom in met de marinade en laat een nacht lang intrekken.
Leg het vlees de volgende dag in de braadpan op de in ringen gesneden uien, dek af met de plakken spek en schuif de pan 2 uur in de op 180°C voorverwarmde oven.
Doe de gedroogde pruimen, de geschilde en in blokjes gesneden appels, de suiker en de boter voor de pruimenpuree in een pan met een scheutje water en laat koken tot de pruimen zacht zijn. Roer het mengsel door een zeef en laat de puree op het vuur nog wat indikken.
Schep na 2 uur het overtollige vet uit de braadpan en blus de aanbaksels af met de wijn en een scheut water. Snijd het vlees in plakken en leg ze dakpansgewijs in een kring op een schaal. Schep de pruimenpuree in het midden van de schaal en garneer met de plakken tomaat en de waterkers.

6 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Kookkunst uit Brazilië : Eetcultuur & recepten / Moema Parente Augel