zaterdag 20 februari 2021

Geroosterde paddenstoelen, aardperen & knolselderij met beurre noisette & mierikswortel

GEROOSTERDE PADDENSTOELEN, AARDPEREN & KNOLSELDERIJ MET BEURRE NOISETTE & MIERIKSWORTEL

600 gram aardperen van ongeveer hetzelfde formaat
500 gram knolselderij, geschild en in parten van 1 centimeter
3 eetlepels extra vergine olijfolie
100 gram boter, gesmolten, plus 25 gram voor erover
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper
8 grote weidechampignons, bijgesneden
15 gram verse mierikswortel, geschild en fijn geraspt, of naar smaak
crème fraîche, voor erbij

Verwarm de oven voor op 190°C.
Boen de aardperen schoon. Je hoeft ze niet te schillen, maar snijd dikke exemplaren wel in de lengte doormidden. Leg ze met de knolselderij in een braadslee waarin ze in een enkele laag passen. Meng de olie en de 100 gram gesmolten boter en schenk ongeveer de helft hiervan over de groenten. Bestrooi ze met peper en zout, schep ze goed om en rooster ze 45 minuten in totaal; schep ze af en toe om zodat ze rondom bruin worden.
Leg de weidechampignons in een braadslee waarin ze in een enkele laag passen en schenk de rest van het vet erover. Schep ze met je handen om en rooster ze tegelijk met de knolselderij en aardperen 30 minuten tot de champignons donker en gekrompen zijn. De knolselderij en aardperen moeten zacht zijn als je er met een scherp mes in steekt.
Schep de groenten in een verwarmde schaal of kom; je kunt de champignons heel laten of in grove stukken scheuren.
Verhit vlak voor het opdienen de 25 gram boter in een pannetje tot hij mooi goudbruin is en nootachtig ruikt. Schenk hem over de groenten en strooi de mierikswortel erover; voeg iets meer toe als je van de scherpe smaak houdt.
Serveer het gerecht met een kommetje crème fraîche.

4 personen

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Uit de oven : 100 Gerechten waar je niet naar om hoeft te kijken / Diana Henry

Sengson Jjim (Korea)

SENGSON JJIM (GESMOORDE HEILBOT IN PITTIGE SOJASAUS)

50 milliliter sojasaus
3 eetlepels soju (of gebruik sake, of 1½ eetlepel wodka en 1½ eetlepel water)
1 eetlepel mirin
1 eetlepel honing
2 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel gochugaru (Koreaans peperpoeder)
250 gram kleine nieuwe aardappels
400 gram heilbot, in hapklare stukken
100 gram shiitakes
1 rode chilipeper, in ringetjes
gekookte rijst, voor erbij


Maak eerst de saus. Meng de sojasaus, de soju, de mirin, de honing, de knoflook, het peperpoeder en 220 milliliter water in een kom. Doe de aardappels in een middelgrote pan en giet de saus erbij. Doe de deksel op de pan en breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur lager en laat de aardappels 10 minuten zachtjes koken tot ze bijna gaar zijn. Voeg de vis en de shiitakes toe en laat alles nog 5 - 7 minuten smoren tot de vis, de aardappels en de shiitakes net gaar zijn.
Schep het gerecht op een serveerschaal en strooi de chilipeper erover. Geef er rijst en een bijgerecht naar keuze bij.

2 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : visgerecht

bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Rejina Pyo

Japchae (Korea)

JAPCHAE (GLASNOEDELS MET RUNDVLEES & GROENTEN)

4 eetlepels sojasaus, plus 1½ theelepel extra
1 eetlepel geroosterde-sesamolie, plus 1½ theelepel extra
1 eetlepel honing of ahornsiroop
flinke snuf zwarte peper
3 teentjes knoflook, geperst
150 gram rundvlees, in heel dunne plakjes
1 ei, losgeklopt met een snufje zeezout
200 gram spinazie
10 shiitakes, in dunne plakjes
200 gram wortel, julienne
½ ui, in dunne ringen
240 gram dangmyeon (glasnoedels van zoete aardappel) of andere glasnoedels
1 theelepel zwarte of geroosterde witte sesamzaadjes
1 rode chilipeper, in dunne ringetjes, als garnering (desgewenst)
zonnebloemolie, om te bakken


Meng de sojasaus, de sesamolie, de honing, de peper en de knoflook in een kom. Meng in een andere kom 2 eetlepels van deze saus met het rundvlees. Laat het vlees minstens 15 minuten marineren. Houd de rest van de saus apart. Doe ondertussen wat zonnebloemolie in een koekenpan en verhit hem op matig vuur. Bak het losgeklopte ei een paar minuten per kant tot een stevige, niet te donkere omelet. Haal de omelet uit de pan, laat hem afkoelen en snijd hem in 3 stukken van gelijke grootte. Leg de stukken op elkaar en snijd ze in dunne reepjes. Zet de omeletreepjes weg. Was de spinazie en doe hem met aanhangend water in een grote pan op hoog vuur. Laat de spinazie in een paar minuten slinken en schep hem tussendoor om. Doe de spinazie in een zeef en druk er voorzichtig zo veel mogelijk vocht uit. Leg de nog warme spinazie op een bord en breng hem op smaak met ½ theelepel sesamolie en ½ theelepel sojasaus. Zet de spinazie weg. Doe 1 eetlepel zonnebloemolie in dezelfde pan en roerbak de shiitakes, de wortel en de ui 3 - 4 minuten op hoog vuur tot ze zachter zijn, maar nog niet kleuren. Haal de pan van het vuur en breng de groenten op smaak met 1 theelepel sesamolie en 1 theelepel sojasaus. Doe tot slot het rundvlees in de pan en roerbak het op hoog vuur 2 - 3 minuten tot het gaar is. Breng in een grote pan water aan de kook. Doe de noedels erin en kook ze 7 - 8 minuten tot ze gaar zijn. Giet ze af, doe ze terug in de pan en voeg de apart gehouden saus toe. Roerbak de noedels 2 minuten tot ze alle saus hebben opgezogen. Zet het vuur uit en hussel alle groenten, het rundvlees en de helft van de omeletreepjes voorzichtig door de noedels. Verdeel de noedels over kommen en garneer elke kom met wat omeletreepjes. Strooi er tot slot wat sesamzaadjes en desgewenst wat chilipeper over.
Serveer direct.

4 - 6 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Rejina Pyo

Kimchi Jjigae (Korea)

KIMCHI JJIGAE (KIMCHISTOOFSCHOTEL)

2 eetlepels geroosterde-sesamolie
200 gram buikspek, in hapklare stukjes
300 gram kimchi, zelfgemaakt of kant-en-klaar, in hapklare repen
1 eetlepel gochujang (Koreaanse chilipasta)
2 teentjes knoflook, geperst
stukje gemberwortel van 2½ centimeter, geraspt
2 theelepels honing

4 eetlepels kimchivocht
800 milliliter runderbouillon of water
½ courgette, in halve schijfjes
200 gram stevige tofu, uitgelekt, in hapklare stukken
2 lente-uien, fijngehakt
gekookte rijst, voor erbij (desgewenst)


Verhit de sesamolie op matig vuur in een grote pan met een zware bodem. Voeg het buikspek en de kimchi toe en bak ze 8 - 10 minuten tot ze bruin beginnen te worden. Doe de chilipasta, de knoflook, de gember en de honing erbij en bak alles nog eens 2 minuten. Schep de ingrediënten regelmatig goed om zodat ze niet aanbranden. Giet het kimchivocht en de bouillon of het water erbij. Breng het vocht aan de kook, zet het vuur iets lager en laat het geheel 20 minuten sudderen.
Voeg de courgette, de tofu en het grootste gedeelte van de lente-ui toe. Laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken tot de courgette beetgaar is. Schep de stoofschotel in kommen en strooi de rest van de lente-ui erover.
Serveer direct en geef er desgewenst wat gekookte rijst bij.

4 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Rejina Pyo

Dak Doritang (Korea)

DAK DORITANG (VERWARMENDE STOOFSCHOTEL MET KIP & AARDAPPEL)

1 theelepel plantaardige olie
800 gram kipkarbonades en drumsticks
2½ eetlepel gochujang (Koreaanse chilipasta)
3 eetlepels gochugaru (Koreaans peperpoeder)
2 ½ eetlepel sojasaus
6 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel honing
3 middelgrote aardappels, geschild, in stukken
2 kleine uien, in parten
1 wortel, geschild, in grote stukken
1 groene chilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt
1 rode chilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt
1 eetlepel geroosterd-sesamzaadolie
2 lenteuien, in dunne ringen
2 theelepels geroosterde sesamzaadjes


Verhit de plantaardige olie op hoog vuur in een grote pan met een zware bodem. Voeg de kipdelen toe zodra de olie heet is en bak ze in 4 - 5 minuten rondom bruin. Giet eventueel overtollig vet voorzichtig uit de pan. Meng de chilipasta, het peperpoeder, de sojasaus, de knoflook en de honing in een kom. Voeg dit mengsel met 400 milliliter water toe aan de kip in de pan. Roer goed en doe de deksel op de pan. Breng het vocht aan de kook, zet het vuur laag en laat het geheel 5 minuten zachtjes pruttelen. Doe de aardappel, de ui, de wortel en het grootste gedeelte van de chilipepers erbij. Breng het geheel weer aan de kook, zet het vuur laag en laat alles 20 - 25 minuten pruttelen tot je met een scherp mes zonder veel moeite in de aardappel en de wortel kunt prikken. Roer de sesamolie erdoor en laat de stoofschotel nog 1 minuut koken.
Schep de stoofschotel voor het serveren in kommen en strooi de rest van de chilipeper, de lente-ui en de sesamzaadjes erover.

6 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Rejina Pyo