TROPICAL FRUIT SHAKE
1 rijpe mango
2 eetlepels citroen- of limoensap
1 banaan, gepeld
3 deciliter sinaasappelsap, vers geperst
Vruchtvlees van 1 rijpe mango in plakjes snijden en besprenkelen met 2 eetlepels citroen- of limoensap. Mangovruchtvlees met 1 gepelde banaan in blender pureren. 3 Deciliter vers geperst sinaasappelsap erdoor mixen. Shake in glazen schenken met eventueel ijsblokjes. Garneren met mangoschijf.
4 personen
voedingswaarde : 110 kcal p.p.
gebied : Amerika
gerechtsoort : drank
bron : Tip Culinair april 1998, bijlage Paas-ontbijtkrant
dinsdag 30 april 2013
Mosterddressing met groene peperkorrels
MOSTERDDRESSING MET GROENE PEPERKORRELS
1 eetlepel gekneusde groene peperkorrels
1 eetlepel mosterd
4 eetlepels zonnebloemolie
½ eetlepel witte wijnazijn
½ eetlepel citroensap
zout
Alle ingrediënten mengen.
Lekker bij rijstnoedelsalade. Deze dressing smaakt ook heerlijk bij Salade van bleekselderij, gerookte kip, appel en walnoten, Salade van kropsla, reepjes wortel, gekookte mosselen en dille, Salade van tomaat, komkommer, olijven, reepjes oude kaas en rode paprika.
4 personen
voedingswaarde : 115 kcal p.p.
gerechtsoort : dressing
bron : Tip Culinair april 1998
1 eetlepel gekneusde groene peperkorrels
1 eetlepel mosterd
4 eetlepels zonnebloemolie
½ eetlepel witte wijnazijn
½ eetlepel citroensap
zout
Alle ingrediënten mengen.
Lekker bij rijstnoedelsalade. Deze dressing smaakt ook heerlijk bij Salade van bleekselderij, gerookte kip, appel en walnoten, Salade van kropsla, reepjes wortel, gekookte mosselen en dille, Salade van tomaat, komkommer, olijven, reepjes oude kaas en rode paprika.
4 personen
voedingswaarde : 115 kcal p.p.
gerechtsoort : dressing
bron : Tip Culinair april 1998
Teriyaki-dressing
TERIYAKI-DRESSING
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel rode wijnazijn
1 teentje geperste knoflook
2 eetlepels teriyakisaus
½ theelepel tabasco
1 theelepel sechuanpeper
mespuntje donkere basterdsuiker
zout
1 - 2 eetlepels fijngesneden koriander
Meng alle ingrediënten. Lekker bij zalm-friséesalade met Indiaas brood.
4 personen
voedingswaarde : 125 kcal p.p.
gerechtsoort : dressing
bron : Tip Culinair april 1998
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel rode wijnazijn
1 teentje geperste knoflook
2 eetlepels teriyakisaus
½ theelepel tabasco
1 theelepel sechuanpeper
mespuntje donkere basterdsuiker
zout
1 - 2 eetlepels fijngesneden koriander
Meng alle ingrediënten. Lekker bij zalm-friséesalade met Indiaas brood.
4 personen
voedingswaarde : 125 kcal p.p.
gerechtsoort : dressing
bron : Tip Culinair april 1998
Strawberry-sunrise cocktail
STRAWBERRY-SUNRISE COCKTAIL
2 aardbeien, gepureerd
2 eetlepels rum (38%)
70 milliliter jus d’orange
2 eetlepels frambozensiroop
aardbeien (garnering)
In cocktailshaker met paar eetlepels crushed ice (vergruisde ijsblokjes) 2 gepureerde aardbeien, 2 eetlepels rum (38%) en 70 milliliter jus d’orange doen. Shaken en in glas met crushed ice schenken. 2 eetlepels frambozensiroop over bolle kant van lepel erbij schenken. Glas garneren met aardbeien.
1 persoon
voedingswaarde : 175 kcal p.p.
gerechtsoort : cocktail
bron : Tip Culinair april 1997
2 aardbeien, gepureerd
2 eetlepels rum (38%)
70 milliliter jus d’orange
2 eetlepels frambozensiroop
aardbeien (garnering)
In cocktailshaker met paar eetlepels crushed ice (vergruisde ijsblokjes) 2 gepureerde aardbeien, 2 eetlepels rum (38%) en 70 milliliter jus d’orange doen. Shaken en in glas met crushed ice schenken. 2 eetlepels frambozensiroop over bolle kant van lepel erbij schenken. Glas garneren met aardbeien.
1 persoon
voedingswaarde : 175 kcal p.p.
gerechtsoort : cocktail
bron : Tip Culinair april 1997
Salade van geroosterde ui
SALADE VAN GEROOSTERDE UI
4 uien, van dezelfde grootte (450 gram)
½ deciliter olie
DRESSING
3 eetlepels kappertjes, grof gesneden
geraspte schil en sap van 1 grote limoen
½ theelepel suiker
1 ½ deciliter olijfolie
2 eetlepels fijngesneden peterselie
zout
peper
blaadjes sla, bijvoorbeeld rucola
Oven voorverwarmen op 200°C. Uien (ongeschild) in ovenschaal leggen. Olie over uien schenken en uien in midden van oven in 1 ½ uur laten kleuren. Uien met aluminiumfolie afdekken en nog 20 minuten in oven verder bakken tot ze gaar zijn. Intussen voor dressing kappertjes, limoenschil, limoensap, suiker, olijfolie, peterselie, zout en peper mengen. Voor serveren vrijgekomen stoofvocht van uien door dressing roeren en eventueel op smaak brengen met zout en peper. Uien halveren en op rucola of slablaadjes serveren. Dressing erover schenken.
4 personen
voedingswaarde : 305 kcal p.p.
bereidingstijd : 2 uur
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip Culinair april 1997
4 uien, van dezelfde grootte (450 gram)
½ deciliter olie
DRESSING
3 eetlepels kappertjes, grof gesneden
geraspte schil en sap van 1 grote limoen
½ theelepel suiker
1 ½ deciliter olijfolie
2 eetlepels fijngesneden peterselie
zout
peper
blaadjes sla, bijvoorbeeld rucola
Oven voorverwarmen op 200°C. Uien (ongeschild) in ovenschaal leggen. Olie over uien schenken en uien in midden van oven in 1 ½ uur laten kleuren. Uien met aluminiumfolie afdekken en nog 20 minuten in oven verder bakken tot ze gaar zijn. Intussen voor dressing kappertjes, limoenschil, limoensap, suiker, olijfolie, peterselie, zout en peper mengen. Voor serveren vrijgekomen stoofvocht van uien door dressing roeren en eventueel op smaak brengen met zout en peper. Uien halveren en op rucola of slablaadjes serveren. Dressing erover schenken.
4 personen
voedingswaarde : 305 kcal p.p.
bereidingstijd : 2 uur
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip Culinair april 1997
Wortel-bleekselderijsalade met kip
WORTEL-BLEEKSELDERIJSALADE MET KIP
30 gram boter
4 kipfilets
zout
peper
3 eetlepels mayonaise
125 milliliter zure room
1 eetlepel sinaasappelsap
1 kropsla
250 gram wortel-bleekselderijsalade
15 gram verse basilicum
Boter in kommetje doen en in magnetron onafgedekt ½ minuut op vol vermogen (700 Watt) laten smelten. Met satéprikker gaatjes prikken in kipfilet. Kipfilet met gesmolten boter besmeren. Bestrooien met zout en peper. Kipfilet naast elkaar in magnetronschaal leggen (dikste gedeelte naar rand toe). Kipfilet afgedekt in magnetron 10 minuten op stand ¾ van vermogen (525 Watt) gaar laten worden, halverwege keren. Kip uit magnetron in aluminiumfolie wikkelen en 5 minuten laten nagaren. Vleesvocht bewaren. In kommetje mayonaise, zure room, vleesvocht en sinaasappelsap tot sausje roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Sla schoonmaken, wassen, uitslaan en over vier borden verdelen. Helft van sausje door wortel-bleekselderijsalade scheppen. 4 takjes basilicum apart houden, rest fijnknippen en door salade scheppen. Wortelsalade op midden van sla scheppen. Kipfilet in dunne pakjes snijden en als waaier op salade leggen. Rest van saus over kipfilet verdelen. Garneren met basilicumtakjes. Serveren met bruin stokbrood.
4 personen
voedingswaarde : 350 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : maaltijdsalade
bron : Allerhande april 1997
30 gram boter
4 kipfilets
zout
peper
3 eetlepels mayonaise
125 milliliter zure room
1 eetlepel sinaasappelsap
1 kropsla
250 gram wortel-bleekselderijsalade
15 gram verse basilicum
Boter in kommetje doen en in magnetron onafgedekt ½ minuut op vol vermogen (700 Watt) laten smelten. Met satéprikker gaatjes prikken in kipfilet. Kipfilet met gesmolten boter besmeren. Bestrooien met zout en peper. Kipfilet naast elkaar in magnetronschaal leggen (dikste gedeelte naar rand toe). Kipfilet afgedekt in magnetron 10 minuten op stand ¾ van vermogen (525 Watt) gaar laten worden, halverwege keren. Kip uit magnetron in aluminiumfolie wikkelen en 5 minuten laten nagaren. Vleesvocht bewaren. In kommetje mayonaise, zure room, vleesvocht en sinaasappelsap tot sausje roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Sla schoonmaken, wassen, uitslaan en over vier borden verdelen. Helft van sausje door wortel-bleekselderijsalade scheppen. 4 takjes basilicum apart houden, rest fijnknippen en door salade scheppen. Wortelsalade op midden van sla scheppen. Kipfilet in dunne pakjes snijden en als waaier op salade leggen. Rest van saus over kipfilet verdelen. Garneren met basilicumtakjes. Serveren met bruin stokbrood.
4 personen
voedingswaarde : 350 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : maaltijdsalade
bron : Allerhande april 1997
Kipreepjes in tropische chutneysaus
KIPREEPJES IN TROPISCHE CHUTNEYSAUS
2 ½ deciliter kipbouillon
2 enkele kipfilets, in dunne reepjes
½ pot tropische vruchten en notenchutney (à 340 gram, Patak’s)
1 theelepel kerriepoeder
3 eetlepels Room Culinair
Bouillon aan de kook brengen. Reepjes kip in hete bouillon 5 minuten zachtjes koken. Chutney en kerrie mengen. Mengsel door kip met bouillon roeren en 5 minuten zachtjes laten koken. Room Culinair erdoor roeren en nog even doorwarmen. Serveren met rijst.
2 personen
voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip Culinair april 1996
2 ½ deciliter kipbouillon
2 enkele kipfilets, in dunne reepjes
½ pot tropische vruchten en notenchutney (à 340 gram, Patak’s)
1 theelepel kerriepoeder
3 eetlepels Room Culinair
Bouillon aan de kook brengen. Reepjes kip in hete bouillon 5 minuten zachtjes koken. Chutney en kerrie mengen. Mengsel door kip met bouillon roeren en 5 minuten zachtjes laten koken. Room Culinair erdoor roeren en nog even doorwarmen. Serveren met rijst.
2 personen
voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip Culinair april 1996
Stoofschotel met kalkoen en tomaat
STOOFSCHOTEL MET KALKOEN EN TOMAAT
4 eetlepels olie
600 gram kalkoenfilet, in brede reepjes
1 grote ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
2 vleestomaten, ontveld, in partjes
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel kaneel
1 theelepel gedroogde tijm
1 ½ eetlepel bloem
2 deciliter kruidenbouillon (van tablet)
1 deciliter witte wijn
zout
peper
Olie verhitten en kalkoenvlees in 5 minuten rondom bruin bakken. Ui, knoflook en tomaat toevoegen en omscheppend 5 minuten bakken. Paprika, kaneel, tijm en bloem toevoegen en omscheppend 2 minuten meebakken. Bouillon en wijn erbij schenken en geheel op matig vuur nog 10 minuten laten stoven. Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met gekookte lintmacaroni en bleekselderij.
4 personen
voedingswaarde : 325 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip Culinair april 1996
4 eetlepels olie
600 gram kalkoenfilet, in brede reepjes
1 grote ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
2 vleestomaten, ontveld, in partjes
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel kaneel
1 theelepel gedroogde tijm
1 ½ eetlepel bloem
2 deciliter kruidenbouillon (van tablet)
1 deciliter witte wijn
zout
peper
Olie verhitten en kalkoenvlees in 5 minuten rondom bruin bakken. Ui, knoflook en tomaat toevoegen en omscheppend 5 minuten bakken. Paprika, kaneel, tijm en bloem toevoegen en omscheppend 2 minuten meebakken. Bouillon en wijn erbij schenken en geheel op matig vuur nog 10 minuten laten stoven. Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met gekookte lintmacaroni en bleekselderij.
4 personen
voedingswaarde : 325 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Tip Culinair april 1996
Aardbeiendressing
AARDBEIENDRESSING
5 eetlepels olie
1 eetlepel aardbeien-kersendrank
1 ½ eetlepel frambozen-wijnazijn
½ zakje verse koriander (à 15 gram)
1 theelepel roze peperbessen
zout
In kommetje olie, aardbeiendrank en azijn tot dressing roeren. Koriander erboven fijnknippen. Op smaak brengen met zout. Peperbessen fijndrukken tussen 2 eetlepels en door dressing roeren.
voedingswaarde : 115 kcal.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : saus
bron : Allerhande 11 april 1996
5 eetlepels olie
1 eetlepel aardbeien-kersendrank
1 ½ eetlepel frambozen-wijnazijn
½ zakje verse koriander (à 15 gram)
1 theelepel roze peperbessen
zout
In kommetje olie, aardbeiendrank en azijn tot dressing roeren. Koriander erboven fijnknippen. Op smaak brengen met zout. Peperbessen fijndrukken tussen 2 eetlepels en door dressing roeren.
voedingswaarde : 115 kcal.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : saus
bron : Allerhande 11 april 1996
Abonneren op:
Posts (Atom)