PSARI SPETSIOTIKO (GEBAKKEN VIS OP DE WIJZE VAN SPETSAI)
Er is in Griekenland een overweldigend aanbod van alle mogelijke soorten vis. Het doet er niet veel toe welke soort u koopt, want alle vis die op deze manier wordt klaargemaakt, smaakt verrukkelijk.
1½ deciliter olijfolie
1 hele vis, bijvoorbeeld een brasem van 1 kilogram, schoongemaakt
3 eetlepels citroensap
zout
vers gemalen peper
3 dunne schijfjes citroen
4 eetlepels gehakte, gemengde groene kruiden, zoals basilicum, marjolein en peterselie
2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
1 deciliter witte wijn
350 gram tomaten, ontveld en gehakt
1 eetlepel tomatenpuree
75 gram droog wit broodkruim
Wrijf een braadslee met wat olie in. Besprenkel de vis van binnen en buiten met citroensap en bestrooi hem met peper en zout. Vul de vis met de schijfjes citroen en 2 eetlepels van de gemengde groene kruiden en leg hem in de braadslee.
Meng de rest van de olie met de knoflook, wijn, tomaten en de tomatenpuree en breng op smaak met zout en peper. Schenk de saus over de vis en strooi er de helft van het broodkruim over.
Laat de vis onafgedekt 20 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven bakken. Draai hem dan voorzichtig met behulp van een paar spatels om. Bedek de vis met de saus en strooi er de rest van het broodkruim over. Laat nog eens 20 – 25 minuten bakken tot de vis gaar is.
Dien met een salade op.
6 personen
gebied : Spetses, Griekenland
gerechtsoort : visgerecht
bron : Griekenland : De regionale keukens / Pamela Westland
woensdag 30 juli 2025
Ghlosses sto Forno (Griekenland)
GHLOSSES STO FOURNO (GEBAKKEN ZEETONGFILETS)
800 gram zeetongfilet
½ kopje olijfolie
zout
peper
1 eetlepel fijngehakte peterselie
4 tomaten
1 eetlepel boter in vlokjes
De visfilets kort koud afspoelen, droogdeppen en eventueel achtergebleven grote graten verwijderen. De filets in een ovenschaal leggen en met olie bedruppelen. De oven op 220°C voorverwarmen. Zout, peper en peterselie over de filets strooien. De tomaten wassen, drogen en in schijfjes snijden. De tomatenschijfjes op de tongfilets leggen en de botervlokjes daarover verdelen. De filets 35 minuten in de oven laten bakken, met dunne citroenschijfjes garneren en serveren.
Hierbij past gekookte aardappelen en groene sla. En wilt u er een wijn bij drinken, probeer dan een Griekse harswijn.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 15 / 35 minuten
gebied : Griekenland
gerechtsoort : visgerecht
bron : Originele Griekse keuken : Oorspronkelijke recepten en praktische tips / Adelheid Vossiniotis
800 gram zeetongfilet
½ kopje olijfolie
zout
peper
1 eetlepel fijngehakte peterselie
4 tomaten
1 eetlepel boter in vlokjes
De visfilets kort koud afspoelen, droogdeppen en eventueel achtergebleven grote graten verwijderen. De filets in een ovenschaal leggen en met olie bedruppelen. De oven op 220°C voorverwarmen. Zout, peper en peterselie over de filets strooien. De tomaten wassen, drogen en in schijfjes snijden. De tomatenschijfjes op de tongfilets leggen en de botervlokjes daarover verdelen. De filets 35 minuten in de oven laten bakken, met dunne citroenschijfjes garneren en serveren.
Hierbij past gekookte aardappelen en groene sla. En wilt u er een wijn bij drinken, probeer dan een Griekse harswijn.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 15 / 35 minuten
gebied : Griekenland
gerechtsoort : visgerecht
bron : Originele Griekse keuken : Oorspronkelijke recepten en praktische tips / Adelheid Vossiniotis
Psari me Tomates (Griekenland)
PSARI ME TOMATES (VIS MET TOMATEN)
1 kilogram schoongemaakte vis (roodbaars, schelvis of snoekbaars)
1 bosje peterselie
1 knoflookteentje
500 gram tomaten
½ kopje olijfolie
½ kopje witte wijn
zout
peper
3 eetlepels broodkruim
De vis van binnen en buiten onder stromend koud water grondig wassen en droogdeppen. De peterselie wassen, drogen en kleinsnijden. Het teentje knoflook schillen en uitpersen. De tomaten met kokend water overgieten, ontvellen, in stukken snijden en in een mixer pureren. De olie in een kleine pan heet maken en dan de gepureerde tomaten, de wijn, de kleingesneden peterselie, het uitgeperste knoflookteentje, het zout en de peper toevoegen en alles 10 minuten op een matig vuur laten koken. De oven voorverwarmen op 220°C. De vis in een ovenschaal leggen en de gepureerde tomaten erover gieten. De helft van het broodkruim over de tomaten strooien en dan de vis in de oven 45 minuten laten bakken. Na de helft van de baktijd de vis keren, met braadjus bedruipen, met de rest van het broodkruim bestrooien en verder laten bakken.
Hierbij past pommes frites of rijst en een salade.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 15 / 45 minuten
gebied : Griekenland
gerechtsoort : visgerecht
bron : Originele Griekse keuken : Oorspronkelijke recepten en praktische tips / Adelheid Vossiniotis
1 kilogram schoongemaakte vis (roodbaars, schelvis of snoekbaars)
1 bosje peterselie
1 knoflookteentje
500 gram tomaten
½ kopje olijfolie
½ kopje witte wijn
zout
peper
3 eetlepels broodkruim
De vis van binnen en buiten onder stromend koud water grondig wassen en droogdeppen. De peterselie wassen, drogen en kleinsnijden. Het teentje knoflook schillen en uitpersen. De tomaten met kokend water overgieten, ontvellen, in stukken snijden en in een mixer pureren. De olie in een kleine pan heet maken en dan de gepureerde tomaten, de wijn, de kleingesneden peterselie, het uitgeperste knoflookteentje, het zout en de peper toevoegen en alles 10 minuten op een matig vuur laten koken. De oven voorverwarmen op 220°C. De vis in een ovenschaal leggen en de gepureerde tomaten erover gieten. De helft van het broodkruim over de tomaten strooien en dan de vis in de oven 45 minuten laten bakken. Na de helft van de baktijd de vis keren, met braadjus bedruipen, met de rest van het broodkruim bestrooien en verder laten bakken.
Hierbij past pommes frites of rijst en een salade.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 15 / 45 minuten
gebied : Griekenland
gerechtsoort : visgerecht
bron : Originele Griekse keuken : Oorspronkelijke recepten en praktische tips / Adelheid Vossiniotis
Psari sto Fourno (Griekenland)
PSARI STO FOURNO (VIS IN DE OVEN)
In de oven gebakken sardines (ghawri in het Grieks) vormen een karakteristiek Grieks visgerecht. Van deze kleine visjes snijdt men alleen de kop af en bakt ze dan ofwel met oregano en citroensap of met peterselie en tomaten. Verse sardines zijn hier moeilijk te krijgen en daarom moet u deze manier van klaarmaken eens met zeebaars- of zeetongfilet proberen.
800 gram zeebaarsfilet
½ kopje olijfolie
sap van 2 citroenen
snufje zout
snufje peper
snufje oregano
1 eetlepel boter in vlokjes
De visfilets wassen, droogdeppen en de eventueel achtergebleven grote graten verwijderen. De oven op 220°C voorverwarmen. De visfilets in een ovenschaal leggen en met olie en citroensap bedruppelen. Alles kruiden met zout, peper en oregano en dan de botervlokjes over de filets verdelen. De visfilets in 35 minuten gaar laten worden.
Hierbij past aardappelpuree en groene sla.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 10 / 35 minuten
gebied : Griekenland
gerechtsoort : visgerecht
bron : Originele Griekse keuken : Oorspronkelijke recepten en praktische tips / Adelheid Vossiniotis
In de oven gebakken sardines (ghawri in het Grieks) vormen een karakteristiek Grieks visgerecht. Van deze kleine visjes snijdt men alleen de kop af en bakt ze dan ofwel met oregano en citroensap of met peterselie en tomaten. Verse sardines zijn hier moeilijk te krijgen en daarom moet u deze manier van klaarmaken eens met zeebaars- of zeetongfilet proberen.
800 gram zeebaarsfilet
½ kopje olijfolie
sap van 2 citroenen
snufje zout
snufje peper
snufje oregano
1 eetlepel boter in vlokjes
De visfilets wassen, droogdeppen en de eventueel achtergebleven grote graten verwijderen. De oven op 220°C voorverwarmen. De visfilets in een ovenschaal leggen en met olie en citroensap bedruppelen. Alles kruiden met zout, peper en oregano en dan de botervlokjes over de filets verdelen. De visfilets in 35 minuten gaar laten worden.
Hierbij past aardappelpuree en groene sla.
4 personen
voor- / bereidingstijd : 10 / 35 minuten
gebied : Griekenland
gerechtsoort : visgerecht
bron : Originele Griekse keuken : Oorspronkelijke recepten en praktische tips / Adelheid Vossiniotis
Abonneren op:
Reacties (Atom)