vrijdag 12 september 2025

Snelle vegan moussaka

SNELLE VEGAN MOUSSAKA

2 teentjes knoflook
2 uien
2 aubergines
500 gram aardappelschijfjes
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel gedroogde oregano
425 milliliter witte bonen in tomatensaus


Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de knoflook fijn en de uien in dunne partjes. Snijd de aubergine in plakjes
Meng de knoflook, ui, aardappelschijfjes, witte bonen in tomatensaus en oregano in de ovenschaal door elkaar.
Verdeel de plakjes aubergine dakpansgewijs over het mengsel, besprenkel met olijfolie en rooster het geheel in 25 minuten in de oven gaar.

4 personen

voedingswaarde : 441 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 10 / 25 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Boodschappen augustus 2025

Bavarois van Kernhem met in port gekookte peren

BAVAROIS VAN KERNHEM MET IN PORT GEKOOKTE PEREN

300 gram Kernhem
4 deciliter slagroom
3 gelatineblaadjes
zout
peper
2 rijpe peren
1½ deciliter rode port


Verwijder de korstjes en snijd de Kernhem in kleine dobbelsteentjes. Klop ¼ liter slagroom tot de consistentie van vla. Laat de gelatine zacht worden in een kommetje met koud water.
Breng de rest van de slagroom aan de kook. Draai het vuur laag, voeg al roerende de kaasblokjes toe en blijf roeren tot de kaas volledig is gesmolten. Voeg dan de uitgeknepen gelatineblaadjes toe en laat ze al roerende oplossen. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen tot lauw; roer af en toe. Spatel de wolkig geslagen room door de massa en breng het geheel op smaak met zout en peper. Verdeel het mengsel over zes kleine timbaalvormpjes en zet deze in de koelkast om de bavarois te laten opstijven.
Schil intussen de peren, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes en pocheer deze 5 minuten in de port. Laten afkoelen.
Stort de puddinkjes vlak voor het opdienen op dessertborden, leg er een lepel perencompote naast en serveer direct.

4 personen

gerechtsoort : kaasgerecht

bron : Kaas à la carte : Culinaire verrassingen met Nederlandse kaas / Het Nederlands Zuivelbureau

Bavarois van drie kazen met sauternessaus

BAVAROIS VAN DRIE KAZEN MET SAUTERNESSAUS

70 gram Kernhem, korst verwijderd
70 gram roomkaas, korst verwijderd
1 gelatineblaadje
1 deciliter melk
80 gram verse roomkaas (Mon Chou of Rederijkertje)
1 deciliter slagroom

SAUS
200 gram suiker
2 deciliter sauternes


Snijd de Kernhem en de roomkaas in dobbelsteentjes. Laat de gelatine zacht worden in en kommetje met koud water. Doe de melk, de kaasblokjes en de verse roomkaas in een pan met dikke bodem en verwarm het mengsel op een zacht pitje, onder regelmatig roeren, tot de kaas gesmolten is en een ikke, romige massa is verkregen. Neem de pan van het vuur, voeg het uitgeknepen gelatineblaadje toe en laat het oplossen in de kaascrème. Laat de massa afkoelen en roer af en toe.
Klop intussen de slagroom half stijf. Spatel de room zo luchtig mogelijk door de afgekoelde kaascrème en verdeel het geheel over vier timbaalvormpjes of kleine kopjes. Zet de vormpjes in de koelkast om de bavarois te laten opstijven.
Maak intussen de saus: Doe de suiker in een pan met dikke bodem, voeg een klein scheutje water toe en verhit het geheel op een vrij hoog vuur tot de suiker begint te smelten. Draai het vuur iets lager en blijf roeren tot het suikerstroopje bruin begint te kleuren. Neem de pan van het vuur en voeg met kleine scheutjes tegelijk de wijn toe (pas op voor spatten!) Zet de pan weer op het vuur, breng de inhoud al roerende aan de kook en laat de saus zachtjes inkoken tot hij stroperig is. Laat de saus afkoelen.
Stort de kaaspuddinkjes vlak voor het opdienen op dessertborden, giet er een beetje saus omheen en serveer direct.

4 personen

gerechtsoort : nagerecht

bron : Kaas à la carte : Culinaire verrassingen met kaas / Het Nederlands Zuivelbureau