woensdag 15 december 2021

Bloemensalade met oranjebloesemhoning en verse ricotta (Sidi Bou Said, Tunesië)

BLOEMENSALADE MET ORANJEBLOESEMHONING EN VERSE RICOTTA

Dit recept ontstond toen we in de regen de berghelling af liepen naar het strand van Sidi Bou Said in Tunesië. Bijna alles wat we om ons heen zagen, was eetbaar!

handje pistachenootjes
1 granaatappel
4 cactusvijgen
4 rijpe vijgen
2 eetlepels honing
oranjebloesemwater
1 citroen
4 eetlepels groene olijfolie
zout
peper
verse, onbespoten bloemen, zoals viooltjes, kamille, borage en/of Oost-Indische kers
250 gram verse ricotta


Rooster de pistachenootjes in een droge koekenpan en laat ze goed afkoelen. Breek de granaatappel open en haal de pitjes los. Schil de cactusvijgen en snijd ze in dunne plakjes. Snijd ook de vijgen in partjes. Verwarm de honing met een scheutje oranjebloesemwater tot de honing vloeibaar is. Laat afkoelen. Pers de citroen uit. Maak een dressing van de oranjebloesemhoning, citroensap en olijfolie, en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het fruit en de bloemen losjes over de borden. Verdeel ook de ricotta en de pistachenootjes erover en bedruppel royaal met de dressing.

4 personen

gebied : Sidi Bou Said, Tunesië
gerechtsoort : salade

bron : Arabia : Onze culinaire reis / Merijn Tol & Nadia Zerouali

Paddenstoelen in rode wijn met kaasscones

PADDENSTOELEN IN RODE WIJN MET KAASSCONES

Voor dit ovengerecht word je op een koude herfstavond meteen weer lekker warm. Je kunt de hoeveelheden eenvoudig verdubbelen als je meer eters hebt; gebruik dan wel een heel grote bakplaat.

300 gram mini-portobello’s
250 gram kastanjechampignons, gehalveerd
3 teentjes knoflook, geperst
2 theelepels zeezout
1 ui, grof gehakt
2 - 3 takjes rozemarijn
1 eetlepel olijfolie
200 milliliter goede rode wijn
2 theelepels maïzena
150 milliliter groentebouillon

SCONES
250 gram tarwebloem
1½ theelepel wijnsteenpoeder
1 theelepel zeezout
35 gram koude boter, in blokjes
25 gram verse peterselie of basilicum, fijngesneden
60 gram overjarige cheddar of Goudse kaas, geraspt
versgemalen zwarte peper
100 milliliter melk
1 ei, licht losgeklopt


Verwarm de oven voor tot 200°C. Schep de paddenstoelen, knoflook, het zeezout, de ui en rozemarijn in een braadslede om met de olijfolie en zet het geheel 20 minuten in de oven.
Mix intussen de bloem, het wijnsteenpoeder, zout en de boter door elkaar tot een ‘zanderig’ mengsel. Roer de kruiden, driekwart van de kaas en de peper erdoor. Schenk de melk erbij en maak er met je handen lichtjes een sconedeeg van. Dek af en zet tot gebruik in de koelkast.
Als de paddenstoelen 20 minuten in de oven hebben gestaan, roer je een eetlepel van de rode wijn door de maïzena. Roer dit papje met de rest van de wijn en de bouillon door de paddenstoelen.
Rol balletjes ter grootte van een walnoot van het sconedeeg en leg ze op de paddenstoelen. Druk ze iets plat. Bestrijk ze met losgeklopt ei, strooi de rest van de kaas erover en zet alles nog 20 minuten in de oven - de scones zijn dan goudbruin en krokant en de saus is dik en ingekookt. Laat 5 minuten rusten en dien heet op.

2 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 40 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De groene bakplaat : 75 Groenterecepten uit de oven / Rukmini Iyer