woensdag 15 december 2021

Paddenstoelen in rode wijn met kaasscones

PADDENSTOELEN IN RODE WIJN MET KAASSCONES

Voor dit ovengerecht word je op een koude herfstavond meteen weer lekker warm. Je kunt de hoeveelheden eenvoudig verdubbelen als je meer eters hebt; gebruik dan wel een heel grote bakplaat.

300 gram mini-portobello’s
250 gram kastanjechampignons, gehalveerd
3 teentjes knoflook, geperst
2 theelepels zeezout
1 ui, grof gehakt
2 - 3 takjes rozemarijn
1 eetlepel olijfolie
200 milliliter goede rode wijn
2 theelepels maïzena
150 milliliter groentebouillon

SCONES
250 gram tarwebloem
1½ theelepel wijnsteenpoeder
1 theelepel zeezout
35 gram koude boter, in blokjes
25 gram verse peterselie of basilicum, fijngesneden
60 gram overjarige cheddar of Goudse kaas, geraspt
versgemalen zwarte peper
100 milliliter melk
1 ei, licht losgeklopt


Verwarm de oven voor tot 200°C. Schep de paddenstoelen, knoflook, het zeezout, de ui en rozemarijn in een braadslede om met de olijfolie en zet het geheel 20 minuten in de oven.
Mix intussen de bloem, het wijnsteenpoeder, zout en de boter door elkaar tot een ‘zanderig’ mengsel. Roer de kruiden, driekwart van de kaas en de peper erdoor. Schenk de melk erbij en maak er met je handen lichtjes een sconedeeg van. Dek af en zet tot gebruik in de koelkast.
Als de paddenstoelen 20 minuten in de oven hebben gestaan, roer je een eetlepel van de rode wijn door de maïzena. Roer dit papje met de rest van de wijn en de bouillon door de paddenstoelen.
Rol balletjes ter grootte van een walnoot van het sconedeeg en leg ze op de paddenstoelen. Druk ze iets plat. Bestrijk ze met losgeklopt ei, strooi de rest van de kaas erover en zet alles nog 20 minuten in de oven - de scones zijn dan goudbruin en krokant en de saus is dik en ingekookt. Laat 5 minuten rusten en dien heet op.

2 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 40 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De groene bakplaat : 75 Groenterecepten uit de oven / Rukmini Iyer

Geen opmerkingen: