CHOI SUM MET GEFERMENTEERDE TOFU
2 eetlepels olie
250 gram choi sum, schoongemaakt en drooggedept
100 gram gefermenteerde tofu uit blik
1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de groente 1 minuut. Schep de kool met een schuimspaan uit de wok, laat de blaadjes uitlekken op keukenpapier, hak ze grof en leg ze op een serveerschaal. Schenk er de tofu over en bestrooi het gerecht met de sesamzaadjes.
Tip: Als choi sum niet verkrijgbaar is, kan voor dit gerecht heel goed paksoi worden gebruikt.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
maandag 6 januari 2025
Knapperig zeewier (China)
KNAPPERIG ZEEWIER
750 gram jonge Chinese broccoliblaadjes
½ liter olie
1 eetlepel bruine suiker
½ theelepel zeezout
½ theelepel kaneel
100 gram geschaafde amandelen om te garneren (eventueel)
Snijd de dikke ribben uit de broccoliblaadjes en gooi ze weg.
Was de blaadjes, laat ze uitlekken en droog ze zorgvuldig tussen keukenpapier. Hak de groente met een groot, scherp mes of met een Chinees hakmes tot ragfijne reepjes. Verhit de olie in een wok tot het rookpunt. Neem de wok van de hittebron en schep de groentereepjes door de hete olie. Zet de wok terug op een matige hittebron en roer het mengsel gedurende 2 – 3 minuten om tot de reepjes boven komen drijven.
Schep de gefrituurde groentereepjes met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Vermeng in een kommetje de suiker met het zout en de kaneel. Schep het ‘zeewier’ op borden en strooi er het suikermengsel over. Serveer het gerecht koud en garneer het eventueel met geschaafde amandelen.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
750 gram jonge Chinese broccoliblaadjes
½ liter olie
1 eetlepel bruine suiker
½ theelepel zeezout
½ theelepel kaneel
100 gram geschaafde amandelen om te garneren (eventueel)
Snijd de dikke ribben uit de broccoliblaadjes en gooi ze weg.
Was de blaadjes, laat ze uitlekken en droog ze zorgvuldig tussen keukenpapier. Hak de groente met een groot, scherp mes of met een Chinees hakmes tot ragfijne reepjes. Verhit de olie in een wok tot het rookpunt. Neem de wok van de hittebron en schep de groentereepjes door de hete olie. Zet de wok terug op een matige hittebron en roer het mengsel gedurende 2 – 3 minuten om tot de reepjes boven komen drijven.
Schep de gefrituurde groentereepjes met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Vermeng in een kommetje de suiker met het zout en de kaneel. Schep het ‘zeewier’ op borden en strooi er het suikermengsel over. Serveer het gerecht koud en garneer het eventueel met geschaafde amandelen.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Chinese omelet (China)
CHINESE OMELET
2 eieren
Klop in een kom de eieren los. Verhit een droge koekenpan, liefst een pan met antiaanbaklaag.
Schenk het ei in de pan, zwenk deze in het rond en roer er een beetje in zodat het ei de hele panbodem bedekt.
Bak 2 minuten tot de onderkant van de omelet stevig is en de bovenkant nog enigszins vochtig. Draai de omelet om en bak de andere kant ook 2 minuten tot de omelet stevig is.
2 personen
gebied : China
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
2 eieren
Klop in een kom de eieren los. Verhit een droge koekenpan, liefst een pan met antiaanbaklaag.
Schenk het ei in de pan, zwenk deze in het rond en roer er een beetje in zodat het ei de hele panbodem bedekt.
Bak 2 minuten tot de onderkant van de omelet stevig is en de bovenkant nog enigszins vochtig. Draai de omelet om en bak de andere kant ook 2 minuten tot de omelet stevig is.
2 personen
gebied : China
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Inktvisbloemen met paprika (China)
INKTVISBLOEMEN MET PAPRIKA
½ liter arachideolie om te frituren
500 gram schoongemaakte inktvis
2 plakjes verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
1 grote groene paprika, van zaad en zaadlijsten ontdaan en in stukjes gesneden
1 theelepel zeezout
1 eetlepel donkere sojasaus
1 theelepel rijstazijn
½ theelepel bruine suiker
gemalen zwarte peper
1 theelepel sesamolie
Verhit in een wok de olie tot het rookpunt, voeg de stukken inktvis toe en frituur ze 1 minuut. Schep de inktvissen uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Schenk bijna alle olie uit de wok. Voeg de gember en de paprika toe en roerbak ze 5 minuten tot de stukjes paprika zacht beginnen te worden.
Roer er de overige ingrediënten behalve de sesamolie door en breng alles voortdurend roerend aan de kook. Temper de hittebron, leg de stukken inktvis terug en laat ze door en door heet worden. Schep het gerecht in een voorverwarmde serveerschaal en sprenkel er de sesamolie over.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
½ liter arachideolie om te frituren
500 gram schoongemaakte inktvis
2 plakjes verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
1 grote groene paprika, van zaad en zaadlijsten ontdaan en in stukjes gesneden
1 theelepel zeezout
1 eetlepel donkere sojasaus
1 theelepel rijstazijn
½ theelepel bruine suiker
gemalen zwarte peper
1 theelepel sesamolie
Verhit in een wok de olie tot het rookpunt, voeg de stukken inktvis toe en frituur ze 1 minuut. Schep de inktvissen uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Schenk bijna alle olie uit de wok. Voeg de gember en de paprika toe en roerbak ze 5 minuten tot de stukjes paprika zacht beginnen te worden.
Roer er de overige ingrediënten behalve de sesamolie door en breng alles voortdurend roerend aan de kook. Temper de hittebron, leg de stukken inktvis terug en laat ze door en door heet worden. Schep het gerecht in een voorverwarmde serveerschaal en sprenkel er de sesamolie over.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Palourdes met soja- & sesamsaus (China)
PALOURDES MET SOJA- & SESAMSAUS
1 kilogram palourdes (tapijtschelpen) in de schelp, gewassen en schoongeboend
1 theelepel zeezout
4 voorjaarsuitjes, fijngehakt
3 centimeter verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
4 eetlepels donkere sojasaus
1 theelepel medium sherry
2 eetlepels sesamolie
Breng in een ruime pan een bodem water met het zout aan de kook, leg de palourdes in de pan en kook ze 10 minuten tot de schelpen zich hebben geopend. Laat de palourdes uitlekken en verwijder de bovenste schelphelften.
Bestrooi elk schelpdier met voorjaarsui en gember. Vermeng in een kommetje de sojasaus met de sherry en de sesamolie en druppel wat van het mengsel over de schelpdieren.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
1 kilogram palourdes (tapijtschelpen) in de schelp, gewassen en schoongeboend
1 theelepel zeezout
4 voorjaarsuitjes, fijngehakt
3 centimeter verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
4 eetlepels donkere sojasaus
1 theelepel medium sherry
2 eetlepels sesamolie
Breng in een ruime pan een bodem water met het zout aan de kook, leg de palourdes in de pan en kook ze 10 minuten tot de schelpen zich hebben geopend. Laat de palourdes uitlekken en verwijder de bovenste schelphelften.
Bestrooi elk schelpdier met voorjaarsui en gember. Vermeng in een kommetje de sojasaus met de sherry en de sesamolie en druppel wat van het mengsel over de schelpdieren.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Gebakken rijst met krab (China)
GEBAKKEN RIJST MET KRAB
150 gram langkorrelige rijst
3 eieren, losgeklopt
100 gram krab uit blik
2 eetlepels olie
200 gram taugé
1 eetlepel lichte sojasaus
6 voorjaarsuitjes, fijngehakt
1 theelepel sesamolie
Kook de rijst in ruim kokend water in 20 minuten gaar. Spoel de rijstkorrels met kokend water af en laat ze in een zeef uitlekken. Bak van de eieren een Chinese omelet en snijd deze in smalle reepjes.
Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de taugé 1 minuut. Schep de taugé uit de wok en houd de groente warm. Voeg de rijst toe en roerbak deze 3 minuten. Roer er de sojasaus door en roerbak nog 2 minuten. Schep er de taugé, de reepjes omelet, de krab en de voorjaarsuitjes door en verhit het gerecht nog 2 – 3 minuten. Sprenkel er de sesamolie over.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : rijstgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
150 gram langkorrelige rijst
3 eieren, losgeklopt
100 gram krab uit blik
2 eetlepels olie
200 gram taugé
1 eetlepel lichte sojasaus
6 voorjaarsuitjes, fijngehakt
1 theelepel sesamolie
Kook de rijst in ruim kokend water in 20 minuten gaar. Spoel de rijstkorrels met kokend water af en laat ze in een zeef uitlekken. Bak van de eieren een Chinese omelet en snijd deze in smalle reepjes.
Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de taugé 1 minuut. Schep de taugé uit de wok en houd de groente warm. Voeg de rijst toe en roerbak deze 3 minuten. Roer er de sojasaus door en roerbak nog 2 minuten. Schep er de taugé, de reepjes omelet, de krab en de voorjaarsuitjes door en verhit het gerecht nog 2 – 3 minuten. Sprenkel er de sesamolie over.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : rijstgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Kung Po garnalen (China)
KUNG PO GARNALEN
4 eetlepels maïzena
500 gram schoongemaakte rauwe garnalen
½ liter arachideolie, om te frituren
2 voorjaarsuitjes, fijngehakt
1 centimeter verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
1 eetlepel rijstwijn of droge sherry
1 eetlepel lichte sojasaus
1 theelepel bruine suiker
2 theelepels sherry-azijn
zeezout
zwarte peper
Roer in een kom 5 – 6 eetlepels water door de maïzena zodat een vrij dun beslag ontstaat. Haal de garnalen door het beslag, laat het overtollige er weer afdruipen.
Verhit in een wok de olie tot het rookpunt en frituur hierin de garnalen 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Schep de garnalen met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Schenk de olie uit de wok, maar laat er nog 2 eetlepels in. Voeg de voorjaarsuitjes en de gember toe en roerbak deze 1 minuut in de olie. Roer er de overige ingrediënten door en breng het mengsel aan de kook. Leg de garnalen in de saus en verhit alles tot de saus gebonden is.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Chinees koken /Jasper Spencer-Smith
4 eetlepels maïzena
500 gram schoongemaakte rauwe garnalen
½ liter arachideolie, om te frituren
2 voorjaarsuitjes, fijngehakt
1 centimeter verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
1 eetlepel rijstwijn of droge sherry
1 eetlepel lichte sojasaus
1 theelepel bruine suiker
2 theelepels sherry-azijn
zeezout
zwarte peper
Roer in een kom 5 – 6 eetlepels water door de maïzena zodat een vrij dun beslag ontstaat. Haal de garnalen door het beslag, laat het overtollige er weer afdruipen.
Verhit in een wok de olie tot het rookpunt en frituur hierin de garnalen 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Schep de garnalen met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Schenk de olie uit de wok, maar laat er nog 2 eetlepels in. Voeg de voorjaarsuitjes en de gember toe en roerbak deze 1 minuut in de olie. Roer er de overige ingrediënten door en breng het mengsel aan de kook. Leg de garnalen in de saus en verhit alles tot de saus gebonden is.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Chinees koken /Jasper Spencer-Smith
Abonneren op:
Posts (Atom)