woensdag 3 november 2021

Papian de Pavita (Peru)

PEPIÁN DE PAVITA (KALKOEN-KIKKERERWTENSTOOFSCHOTEL)

KALKOENSTOOFSCHOTEL
1 kalkoen van 1½ kilogram
1 eetlepel plantaardige olie
1 kleine rode ui, gehakt
4 teentjes knoflook, gehakt
3 eetlepels Mirasol-chilipeperpasta
3 liter groentebouillon of water
1 gele chilipeper, zaadlijsten verwijderd en in dunne ringetjes
zout
pepers

KIKKERERWTENSTOOFSCHOTEL
400 gram kikkererwten
1 liter groentebouillon
2 eetlepels plantaardige olie
1 rode ui, gehakt
4 teentjes knoflook, fijngehakt
3 eetlepels Gelechilipeperpasta
1 tomaat, ontveld, zaad verwijderd en in blokjes

VOOR HET GARNEREN
1 takje koriander

VOOR ERBIJ
2½ deciliter Creoolse saus
8 zwarte olijven, ontpit en gehalveerd


Verwarm de oven voor op 150°C. Spreid de kikkererwten uit op een bakplaat en rooster ze 15 minuten.
Verdeel de kalkoen in grove stukken en bestrooi ze met zout en peper.
Voor de kalkoenstoofschotel: verhit de olie in een pan op laag vuur en bak de ui en knoflook 2 minuten, tot de ui zacht wordt. Voeg de chilipeperpasta en zout en peper toe en bak alles al roerend 5 minuten, tot de pasta dikker en geurig wordt. Doe de stukken kalkoen samen met de bouillon of het water in de pan en kook ze 45 minuten, tot het vlees gaar is. Voeg de chilipeper toe en indien nodig extra zout en peper.
Voor de kikkererwtenstoofschotel: doe de kikkererwten met 2 eetlepels bouillon in een blender en pureer ze. Verhit de olie in een andere pan op laag vuur en bak de ui en knoflook 2 minuten, tot de ui zacht wordt. Breng op smaak met zout en peper, voeg de chilipeperpasta toe en bak hem al roerend 5 minuten mee. Voeg de tomaat toe, bak alles nog 1 minuut en doe de kikkererwtenpuree en bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook, leg het deksel op de pan en laat het 45 minuten koken, tot de stoofschotel romig is. Voeg naar smaak nog zout en peper toe.
Schep de kikkererwtenstoofschotel in een grote kom, schep de kalkoenstoofschotel erop en garneer met de koriander. Serveer met de Creoolse saus en olijven.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 20 minuten / 2 uur

gebied : Peru
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Peru : Hét kookboek / Gastón Acurio