maandag 15 augustus 2022

Roergebakken mihoen met kip en garnalen

ROERGEBAKKEN MIHOEN MET KIP EN GARNALEN

1 courgette
½ koolrabi
250 gram champignons
250 gram worteltjes
1 struik broccoli
1 rode ui
125 gram mihoen
2 eetlepels olie
1 grote kipfilet, in blokjes
1 eetlepel sojasaus
200 gram grote garnalen
zout
peper


Groenten klein snijden. Mie volgens gebruiksaanwijzing gaar laten worden. In wok in olie kip 3 minuten rondom bakken. Groenten toevoegen en 5 minuten roerbakken. Sojasaus en garnalen erbij doen en gerecht met deksel op wok in 5 minuten gaar laten worden. Op smaak brengen met zout en peper. Uitgelekte mihoen op schaal scheppen. Groenten erop scheppen.

2 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip Culinair augustus 1994

Chinese kipsalade (China)

CHINESE KIPSALADE

1 kleine gegrilleerde kip (kant-en-klaar)
½ komkommer
100 gram worteltjes
50 gram waterkers
2 eetlepels pindakaas
1½ eetlepel azijn
2 eetlepels sojasaus
½ eetlepel sesamolie
1 eetlepel droge sherry
1 theelepel suiker
1 teentje knoflook
zout
50 gram taugé


Haal het vlees van de kip en verdeel het in stukjes. Schil de komkommer en snijd hem in smalle reepjes. Schrap de worteltjes en snijd ze in smalle reepjes. Haal de worteltjes van de waterkers. Klop een saus van de pindakaas, de azijn, de sojasaus, de sesamolie, de sherry, de suiker en ½ deciliter water. Pers de knoflook erboven uit. Breng de saus op smaak met zout.
Schep de kip, de komkommer, de wortel en de taugé door elkaar en schenk er de saus over. Rangschik de waterkers eromheen.
Lekker met gebakken mie met sesamzaadjes.

2 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 2 minuten

gebied : China
gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Menu 10 augustus 1994

Groene gemengde salade

GROENE GEMENGDE SALADE

50 gram veldsla
25 gram waterkers
¼ krop ijsbergsla
½ doosje tuinkers
1 bosuitje
2 eetlepels azijn
2 theelepels groene kruidenmosterd
4 eetlepels olijfolie
zout
peper


Was de veldsla en de waterkers en verwijder de worteltjes. Laat de veldsla en waterkers in een vergiet goed uitlekken. Snijd de ijsbergsla in dunne reepjes. Klop in een kommetje de azijn, de mosterd, de olie en zout en peper tot een sausje.
Verdeel de veldsla, de ijsbergsla en de waterkers over twee bordjes. Knip de tuinkers erboven. Klop het sausje nogmaals door en schenk het over de salade.

2 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Menu 25 augustus 1993

Zoetzuur van meloen en paprika

ZOETZUUR VAN MELOEN EN PAPRIKA

1 Galia meloen (1 kilogram)
1 rode paprika
1 kleine groene Spaanse peper
75 gram suiker
3 eetlepels gembersiroop
1½ theelepel kerriepoeder
½ eetlepel Franse mosterd
1 theelepel gemberpoeder


Meloen in parten snijden, schillen en pitten verwijderen. Vruchtvlees in blokjes snijden. Paprika schoonmaken, wassen en in reepjes snijden. Peper wassen, halveren, zaadlijst verwijderen en fijnsnijden. 2 Glazen potjes van ½ liter met schroefdeksel afwassen in heet sodawater en goed naspoelen met heet water. Deksels en omgekeerde potjes op schone theedoek laten uitlekken.
In pan peper, suiker, gembersiroop, kerriepoeder, mosterd, gemberpoeder met 4 eetlepels water aan de kook brengen. Al roerend suiker laten oplossen. Paprika toevoegen en 5 minuten tegen de kook aan mee verwarmen. Pan van vuur nemen en meloenstukjes toevoegen. Goed doorroeren. Zoetzuur in 10 minuten iets laten afkoelen en over potjes verdelen. Potten afsluiten met deksel en verder laten afkoelen.
Dit meloen-zoetzuur is in een afgesloten pot in de koelkast 3 maanden houdbaar.

Voor 2 potjes van ½ liter

voedingswaarde : 310 kcal per potje
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : inmaak (hartig)

bron : Allerhande augustus 1993

Gesmoorde spitskool met rozijnen en cashewnoten

GESMOORDE SPITSKOOL MET ROZIJNEN EN CASHEWNOTEN

1 sinaasappel
25 gram rozijnen
1 kleine spitskool
25 gram boter
1 theelepel kerriepoeder
25 gram ongezouten cashewnoten
zout
peper


Pers de sinaasappel uit en schep de rozijnen door het sap. Maak de kool schoon en snijd hem in dunne reepjes.
Smelt de boter in een pan en roer het kerriepoeder erdoor. Schep de kool erdoor. Voeg het sinaasappelsap met de rozijnen toe. Smoor de kool in een gesloten pan in 15 minuten zachtjes gaar. Schep de cashewnoten erdoor.

2 personen

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 20 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Menu 25 augustus 1993

Mexicaanse taco met avocadosaus (Mexico)

MEXICAANSE TACO MET AVOCADOSAUS

1 grote ui
1 eetlepel olie
1 teentje knoflook
1 blik chilibonen (nettogewicht 400 gram)
1 theelepel ketoembar
zout
3 tomaten
1 rijpe avocado
1 eetlepel citroensap
½ bekertje zure room (à 125 milliliter)
peper
8 tacoschelpen
100 gram geraspte oude kaas


Ui pellen en fijnsnipperen. In pan olie verhitten. Helft van ui 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Helft van bonen met vocht toevoegen en met pureestamper fijnstampen. Rest van bonen met vocht en ketoembar erdoor roeren. Op smaak brengen met zout. Tomaten wassen en in stukjes snijden. Avocado schillen, halveren en pit verwijderen. In keukenmachine avocado, rest van ui, 2 eetlepels tomaatstukjes, citroensap en zure room pureren. Op smaak brengen met zout en peper.
Oven voorverwarmen op 175°C. Tacoschelpen op bakplaat leggen en verwarmen volgens gebruiksaanwijzing. Intussen bonenmengsel zachtjes verwarmen. Tacoschelpen achtereenvolgens vullen met bonenmengsel, rest van tomaatstukjes, avocadosaus en geraspte kaas.

4 personen

voedingswaarde : 415 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Allerhande augustus 1993

Eieren in dragon-mosterdsaus

EIEREN IN DRAGON-MOSTERDSAUS

4 eieren
450 gram voorgekookte mini-krieltjes
zout
1 zakje roomsaus (Maggi)
1 deciliter koffieroom
½ eetlepel groene mosterd
8 takjes verse dragon


Eieren in 10 minuten hard koken. Krieltjes in water met zout 2 minuten koken. Van sauspoeder met 2 deciliter water saus maken volgens zakje. Eerst koffieroom en mosterd erdoor roeren, dan 2/3 van dragonblaadjes. Eieren laten schrikken, pellen en halveren. Op 2 borden leggen. Saus ernaast schenken. Garneren met rest van dragonblaadjes. Lekker met flageolets.

2 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip Culinair augustus 1993