vrijdag 14 augustus 2020

Spaghetti Aglio e Olio

SPAGHETTI AGLIO E OLIO

400 gram spaghetti
zout
4 - 6 teentjes knoflook
1 bosje peterselie
1 - 2 rode pepers
10 - 12 eetlepels olijfolie


Breng een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Voeg de spaghetti toe. Kook de spaghetti beetgaar. Pel en snipper de knoflook. Was de peterselie en trek de blaadjes eraf. Was de rode pepers, snijd ze in de lengte in, verwijder de pitjes en snijd de pepers in fijne reepjes.
Verhit de olie in een pan op een middelhoog vuur. Fruit de knoflook en de rode pepers kort in de hete olie. Voeg de peterselie toe en bak hem kort mee.
Laat de spaghetti goed uitlekken. Voeg de olie met rode peper, peterselie en knoflook toe en vermeng het geheel. Breng op smaak met wat zout.

4 personen

voedingswaarde : 600 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Koken & Genieten juli 2007

Poisson en Daube (Frankrijk)

POISSON EN DAUBE (GESMOORDE VIS MET KRUIDEN)

De Franse boeren hebben een recept voor het bereiden van grote vis, in zijn geheel of in stukken, dat zeer geschikt is voor de grote haring en makreel die wij soms op de markt aantreffen. Ook barbeel of andere vis met stevig vlees smaakt heerlijk als het op deze ouderwetse manier bereid wordt met groente.

225 gram worteltjes, in stukjes
225 gram prei zonder groen, in stukjes
225 gram ui, in stukjes
25 gram bieslook, fijngehakt
25 gram peterselie, fijngehakt
100 gram zuring (indien gewenst), fijngesneden
zout
zwarte peper
2 eetlepels olijfolie of maïsolie
1 grote vis van 1 à 1½ kilogram
het buitenste van de schil van 2 kleine sinaasappels, in stukjes
1 bouquet garni
1 ½ deciliter droge witte wijn
4 eetlepels cognac of droge vermouth


Roer de groente en kruiden dooreen en voeg voldoende peper en zout toe. Giet de olie in een cocotte, bedek de bodem met de helft van de groente, leg de vis hierop en strooi er peper en zout over. Dek de vis toe met de rest van de groente en de sinaasappelschilletjes. Voeg het bouquet garni toe, de wijn en de cognac of vermouth. Doe het deksel stevig op de pan en laat de vis zachtjes gaar worden op een heel laag vuurtje, tot hij zacht aanvoelt als u er met een vleespen in prikt (afhankelijk van de grootte van de vis duurt dit om en nabij een uur). Haal het bouquet garni en de sinaasappelschilletjes uit de pan, leg de vis op een voorverwarmde schotel en schep de groente en het vocht er omheen.
Noot: Als u een kasserol van aardewerk gebruikt kunt u de vis 1½ uur in de oven bakken bij 170°C. Als het deksel de pan niet goed afsluit kunt u een vel aluminiumfolie over de randen vouwen en het deksel daarop leggen.

4 - 6 personen

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : visgerecht

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

Oeufs en Surtout (Frankrijk)

OEUFS EN SURTOUT (EIEREN MET ANSJOVIS EN KAPPERTJES)

Volgens Thomas Moore kende de Fransen in de 18de eeuw al 686 manieren om eieren te bereiden, iets wat hem erg aansprak. Hij vertelde er echter niet bij dat de boerenbevolking ook schitterende namen voor deze gerechten wist te bedenken. Oeufs en Surtout, zacht gebakken eieren bedekt met een mousse met ansjovis en kappertjes, kan vertaald worden als eieren in een jasje.

2 theelepels kappertjes, goed uitgelekt en indien nodig in stukjes gesneden
6 ansjovisfilets
2 eetlepels fijngehakte bieslook of lente-uitjes
2 eetlepels fijngehakte peterselie
6 eieren, waarvan 2 gescheiden
zout
zwarte peper
gemalen nootmuskaat


Verwarm de oven voor op 180°C en zet de ovenschaaltjes op een bakplaat op de middelste richel in de oven. Snijd de kappertjes, de ansjovis, de bieslook of de lente-uitjes en doe ze samen in een kom. Roer hier de twee eierdooiers doorheen. Strooi er een beetje zout en veel peper en nootmuskaat overheen, en klop alles goed door elkaar. Sla de 2 eiwitten stijf en zet ze in de ijskast. Breek de andere eieren boven vier natgemaakte schoteltjes, en giet in 4 ondiepe kleine beboterde ovenschaaltjes een ei met peper en zout. Vouw de eiwitten voorzichtig door het ansjovismengsel en verdeel het vlug over de 4 ovenschaaltjes, waarbij de eieren helemaal bedekt moeten worden en het eiwit tot aan de randen van de schoteltjes moet reiken. Bak ze precies 10 minuten en niet langer in de oven en zet ze onmiddellijk op tafel.

4 personen

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

Cabillaud à la Provençale (Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk)

CABILLAUD À LA PROVENÇALE (KABELJAUW MET KRUIDIGE TOMATENSAUS)

2 eetlepels olijfolie
4 sjalotten, fijngesneden
250 gram tomaten uit blik, uitgelekt en in stukjes gesneden
zout
zwarte peper
1 eetlepel herbes du Midi of een mengsel van gedroogde tijm, rozemarijn, basilicum en venkel
6 dikke plakken kabeljauw, baars of een andere vis met stevig vlees, afgespoeld en drooggedept
bloem om de vis in te wentelen
50 gram boter
2 eetlepels maïsolie


Verhit de olijfolie in een kleine pan en doe de sjalotten, tomaten, peper, zout en kruiden erbij. Bak ze boven een hoog vuur onder voortdurend roeren, tot het vocht verdampt is en u een zachte massa verkregen hebt. Zet het vuur lager en houd het groentemengsel warm. Bestrooi de stukken vis aan beide zijden met peper en zout en wentel ze door de bloem. Verhit de boter met de maïsolie in een grote koekenpan en bak de plakken vis tot ze goudbruin zijn, 4 à 5 minuten aan elke kant.
Leg de stukken vis op een voorverwarmde schaal, schep de ingedikte tomatensaus over de vis en dien direct op.
Noot: Het uitlekvocht van de tomaten kan in een groentesoep gebruikt worden.

6 personen

gebied : Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk
gerechtsoort : visgerecht

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

Gratin de Sole à la Gironde (Gironde, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk)

GRATIN DE SOLE À LA GIRONDE (GEBAKKEN TONG MET VERSE KRUIDEN)

25 gram boter
15 gram bloem
2 sjalotten, fijngesneden
175 gram champignons, in plakjes
2 eetlepels fijngesneden peterselie
1 eetlepel fijngesneden bieslook
zout
zwarte peper\5 eetlepels kruim van oud witbrood
6 tongfilets of griet, afgespoeld en drooggedept
1½ deciliter droge witte wijn
1½ deciliter bouillon
50 gram geraspte Gruyèrekaas


Wrijf een grote gratinschotel in met de helft van de boter. Bestuif hem flink met bloem en schud de overtollige bloem eruit. Meng de sjalotten met de champignons, peterselie, bieslook, peper en zout. Verhit de rest van de boter in een grote koekenpan en bak hierin 3 eetlepels broodkruim tot het goudbruin van kleur is. Laat het uitlekken op keukenpapier. Strooi de rest van het kruim in de beboterde en met bloem bestoven schotel en schep hierop de helft van het groentemengsel. Leg hierop de vis, waarbij u met de filets het gehele oppervlak bedekt. Schep er de rest van de groente overheen. Strooi er een snufje peper en zout over. Roer de wijn door de bouillon en schenk het langs de randen van de schotel. Meng de broodkruimels met de geraspte kaas en strooi ze over de inhoud van de schotel. Bak de visschotel 25 tot 35 minuten in de oven op 180°C tot de bovenkant een bruin korstje heeft en het vocht in de schotel borrelt. Dien het gerecht onmiddellijk op en geef er nieuwe krielaardappeltjes bij.

6 personen

gebied : Gironde, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk
gerechtsoort : visgerecht

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece