vrijdag 14 augustus 2020

Gratin de Sole à la Gironde (Gironde, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk)

GRATIN DE SOLE À LA GIRONDE (GEBAKKEN TONG MET VERSE KRUIDEN)

25 gram boter
15 gram bloem
2 sjalotten, fijngesneden
175 gram champignons, in plakjes
2 eetlepels fijngesneden peterselie
1 eetlepel fijngesneden bieslook
zout
zwarte peper\5 eetlepels kruim van oud witbrood
6 tongfilets of griet, afgespoeld en drooggedept
1½ deciliter droge witte wijn
1½ deciliter bouillon
50 gram geraspte Gruyèrekaas


Wrijf een grote gratinschotel in met de helft van de boter. Bestuif hem flink met bloem en schud de overtollige bloem eruit. Meng de sjalotten met de champignons, peterselie, bieslook, peper en zout. Verhit de rest van de boter in een grote koekenpan en bak hierin 3 eetlepels broodkruim tot het goudbruin van kleur is. Laat het uitlekken op keukenpapier. Strooi de rest van het kruim in de beboterde en met bloem bestoven schotel en schep hierop de helft van het groentemengsel. Leg hierop de vis, waarbij u met de filets het gehele oppervlak bedekt. Schep er de rest van de groente overheen. Strooi er een snufje peper en zout over. Roer de wijn door de bouillon en schenk het langs de randen van de schotel. Meng de broodkruimels met de geraspte kaas en strooi ze over de inhoud van de schotel. Bak de visschotel 25 tot 35 minuten in de oven op 180°C tot de bovenkant een bruin korstje heeft en het vocht in de schotel borrelt. Dien het gerecht onmiddellijk op en geef er nieuwe krielaardappeltjes bij.

6 personen

gebied : Gironde, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk
gerechtsoort : visgerecht

bron : Frankrijk : De landelijke keuken / Eileen Reece

Geen opmerkingen: